WRC

Rally WRC Spanje: Meeke is er weer bij!

De Rally van Spanje stond vooral in het teken van het gevecht tussen Sebastien Ogier die het tussen klassement voor de titel aanvoert en Thierry Neuville. Alle ogen waren dus gericht op dit tweetal, maar ook Ott Tänak is nog niet uitgespeeld voor de titel dus ook hij werd goed in de gaten gehouden. Ten slotte was iedereen benieuwd naar Andreas Mikkelsen. Kon hij zich snel genoeg aanpassen aan de moordende snelheden in de kop? En kon Kris Meeke het ritme weer vinden? De strijd dag in Spanje zou een aantal antwoorden moeten geven.

MEEKE 201701212637AL Kris Meeke bewees dat hij er toch echt bij hoort en won in Spanje

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Mikkelsen verrast op dag 1
De grootste verrassing van de dag was Mikkelsen. Hij bleek zich, na wat aanpassingen aan het onderstel van zijn Hyundai, goed op zijn gemak te voelen in de voor hem geheel nieuwe auto. Maar eerst kwam Ott Tänak hij stond de eerste twee proeven aan de leiding. Maar jij was niet helemaal happy met zijn afstelling. "Dat moet sneller kunnen vanmiddag", was zijn commentaar. Mikkelsen begon de smaak te pakken te krijgen en nestelde zich aan de top van het klassement, maar werd op de hielen gezeten door Mads Østberg, die Mikkelsen op de volgende proef passeerde. Helaas had de Noor een vervelend probleem. Op de één of andere manier kwamen er grote hoeveelheden zijn auto in en werd het zicht erg weinig. Dit was er mede de oorzaak van dat Mikkelsen de top weer terug kon pakken en behouden tot het einde van de enige onverharde dag in Spanje. Sebastien Ogier was tweede en Kris Meeke derde. Neuville was zevend. Dat werd vooral veroorzaakt door een verkeerde bandenkeuze. Hij gokte op zachte banden en dat bleek onder de zomerse temperaturen niet de goede keuze. Het gevolg was wel dat hij ruim tien tellen verloor op Ogier.

Ogi201701211856AL
Asfalt
Na 75 minuten waren alle auto's op vrijdagnacht omgebouwd van gravel specificaties naar asfalt racer. Bijna alle rijders klaagden zaterdag over een afstelling die niet optimaal was. Ook Kris Meeke, toch nestelde hij zich ondanks twee scratch tijden van Hänninen, meteen aan de top van het klassement, gevolgd door Ogier Mikkelsen en Sordo. Ogier mopperde een beetje. Het was geen slechte ochtend maar het loopt toch niet helemaal zoals ik me had voorgesteld. Voor Neuville lagen de zaken ernstiger. Hij kreeg hydraulische problemen en probeerde die onderweg te verhelpen. Door te haastig weg te rijden spinde hij op de verbindingsroute en beschadigde daarbij de achterzijde van zijn auto. Te laat kwam hij daarna aan de start van de volgende proef wat hem nog eens dertig seconden straf opleverde. Bij de herstart na de middag service was alles weer OK en reed hij meteen twee scratches. Ogier deed het wat eerst wat minder en werd zevende maar hervond zich op de daaropvolgende proef (11) met een snelste tijd, 0,6 seconde sneller dan Neuville. Aan het einde van de dag was het nog steeds Kris Meeke die aan de leiding stond met uitzicht op een tweede overwinning van dit jaar binnen te slepen. Voor Hyundai eindigde de dag dramatisch. Zowel Sordo als Mikkelsen vallen op de een na laatste proef van de dag uit als ze, in dezelfde bocht hun wielophanging breken.

MIKK
Andreas Mikkelsen deed het de eerste dag goed maar kon het leed voor Hyundai niet verzachten.


Niet Neuville's rally
Sebastien Ogier opent op zondagmorgen geen aanval op de leiding. Hij vindt een tweede plek beter dan de kans om alles te verliezen Toch krijgen zijn kampioenskansen op de 16e proef ineens een flinke boost. Neuville snijdt een bocht iets te diep aan en zijn rechtervoorwiel staat onder een hoek van 90 graden. "Game over," is het enige wat hij kan zeggen aan het einde van de proef.

TGR 0062
Juho Hänninen was met zijn uitstekende 4e plaats de beste man bij Toyota.

PowerStage
De extra punten op de afsluitende PowerStage gaan respectievelijk naar Dani Sordo, Kris Meeke, Sebastien Ogier, Ott Tänak en Juho Hänninen. Maar het belangrijkste feit is de terugkeer van Kris Meeke op de hoogste trede van het podium. "Ik heb dit jaar een aantal keren moeten terug komen, het was moeilijk maar het is me weer gelukt! Dat is een ongelooflijk gevoel. Even verderop stonden Ogier en Tänak, respectievelijk tweede en derde. Een brede glimlach op het gezicht. Gezien van uit het kampioenschap deden zij de beste zaken in Spanje. De grote pech van Hyundai bracht de 'dubbel' voor M-Sport wel heel dichtbij. Ogier liep 18 punten uit op Neuville in de strijd om de rijderstitel en ook constructeurstitel kwam dichterbij. Dat betekent dat het team in eigen land allebei de titels kan binnen slepen. Daarnaast kroop Ott Tänak naar de tweede plaats in het kampioenschap. "Het kon niet beter!" sprak Malcolm Wilson aan het einde van de rally.

De volgende wedstrijd is de Rally Wales GB die over iets minder dan drie weken (26 oktober) van start gaat in Wales.


Einduitslag Rally RACC Catalunya Costa Daurada Rally de España:

1. Meeke 3:01:21.1
2. Ogier +28.0
3. Tänak +33.0
4 . Hänninen +54.1
5. Ostberg +2:26.2
6. Lefebvre +2:43.0
7. Evans +4:37.4
8. Suninen +8:22.7
9. Kopecky +8:54.5
10. Veiby +9:04.8
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet