Sportscars

Sportscars: Nieuws voorafgaand aan de 20e editie van 'Motul Petit Le Mans'

171007 News Posters
Historie aan de wand: oude evenementposters uit 20 jaar 'Petit Le Mans'

- De warm-up van vanmorgen vond plaats in de regen en was daarmee de eerste keer dat de IMSA-rijders deze week onder natte omstandigheden op Road Atlanta in actie kwamen. Juan-Pablo Montoya reed in de pole-winnende Penske-Oreca de snelste tijd, terwijl in de beide GT-klassen de Porsche 911's hun superieure regenkwaliteiten konden uitspelen. De beide fabrieks-Porsches eindigden dankzij Nick Tandy en laurens Vanthoor op de eerste twee plaatsen in de GTLM-klasse, Jörg Bergmeister zorgde in de Park Place-Porsche voor de snelste tijd in GTD.

- De IMSA-organisatie kondigde tijdens een persconferentie vanmorgen voor 9-11 november volgend jaar, na afloop van het reguliere seizoen 2018, een vier-uursrace voor Pro-Am-teams met LMP3, GT3, GT4 en TCR-auto's. Het evenement, onder de titel 'Michelin IMSA SportsCar Encore', lijkt rechtstreeks bedoeld als tegenhanger voor het geplande evenement van de Nederlandse organisatie CREVENTIC op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas. Namens evenementsponsor Michelin North America verklaart motorsportdirecteur Chris Baker: "De 'Encore' wordt ook een fantastische kans om teams uit de ELMS, VLN en andere series uit te dagen om het tegen IMSA-teams op te nemen."

- Smeermiddelenfabrikant Motul is titelsponsor van 'Petit Le Mans' dit weekeinde en breidt gelijk zijn samenwerking met IMSA uit. Vanaf het komende seizoen is Motul 'Official Motor Oil' van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship en de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge. In het WeatherTech-kampioenschap neemt Motul de titelsponsoring van de 'Pole Award' voor de Prototype- en de GTD-klasse over van Total.

- IMSA presenteerde ook een nieuwe samenwerking met de populaire racegame 'Forza'. In het deze week in de VS gelanceerde 'Forza Motorsport 7' kan virtueel worden geracet met 100 actuele en historische IMSA-auto's en op negen van de twaalf circuits op de IMSA-kalender, plus banen waarop IMSA niet meer in actie komt, zoals het Circuit Of The Americas en Sonoma.

- Ondertussen komt vanuit Japan het nieuws dat Jenson Button met meer dan serieuze interesse kijkt naar mogelijkheden om volgend jaar in het IMSA-kampioenschap te racen. Recentelijk nam de oud-wereldkampioen Formule 1 met een Honda NSX deel aan de 1000-kilometer-race van Suzuka, wat hem goed beviel. Als hij in IMSA gaat rijden, wil hij echter wel in de topklasse, de prototype-divisie uitkomen, zo verklaarde hij tegenover RACER.com.

171007 IMSA News Panoz

- De Petit Le Mans-race vindt dit jaar voor de twintigste keer plaats. De wedstrijd is een initiatief van Don E. Panoz (op de foto rechts, met oud-coureur en TV-commentator Justin Bell in het midden en Racer-redacteur Marshall Pruett links), die een vermogen verdiende met nicotinepleisters en flink geld investeerde in de aankoop van het circuit van Road Atlanta, het opzetten van de American Le Mans series en een eigen hotelcomplex met wijngaard. Panoz, inmiddels 82, verkocht enkele jaren geleden zijn autosportactiviteiten aan de IMSA-organisatie, maar volgt de sport nog met grote passie en interesse.

- De Mercedes-AMG GT3, waarmee ook Jeroen Bleekemolen racet, kreeg voor het finaleweekeinde van het seizoen een wat grotere restrictor van de luchtinlaat. "Maar daarmee zijn we nog steeds niet echt geholpen, want het grootste probleem is gewoon dat onze auto veel te zwaar is", aldus Bleekemolen. "Hier rijden we met 1390 kg, terwijl de Mercedes in Blancpain bijvoorbeeld met 1315 rijdt. Dat verschil is belachelijk! Per ronde komen we zomaar een seconde tekort."

- Voor Nicky Catsburg betekent zijn terugkeer in de VS na Daytona en Sebring ook een première, want hij reed nog niet eerder op Road Atlanta. "Een geweldig circuit", vindt de BMW-rijder. Over gebrek aan vliegkilometers kan hij niet klagen, want hiervandaan vliegt hij naar huis, om vervolgens dinsdag alweer naar China te vertrekken waar volgende week na een pauze van drie maanden het WTCC wordt voortgezet. "Het was misschien makkelijker geweest om door te vliegen, maar daar heb ik niet echt aan gedacht", aldus Catsburg.

- De vroegere Audi LMP1-engineer Leena Gade, die meewerkte aan meerdere Le Mans-overwinningen van het merk en sinds eind 2015 werkzaam is voor Bentley, is op Road Atlanta actief als co-commentator voor Radio Le Mans. NASCAR-legende Jeff Gordon, die in januari met de WTR-Cadillac DPi de 'Rolex 24 at Daytona' won, is co-commentator tijdens de televisieuitzending van FOX Sports.

- Audi organiseert op dinsdag na afloop van het Petit Le Mans-weekeinde een testdag voor geïnteresseerde teams en rijders op het circuit van Road Atlanta met de drie klanten-raceauto's: de Audi RS 3 LMS voor de TCR-klasse en de GT3- en GT4-versies van de Audi R8 LMS. Vanaf volgend jaar zijn TCR-auto's ook toegelaten in de IMSA Continental SportsCar Challenge, waar ook al GT4-auto's mogen rijden "We hebben heel veel belangstelling, waarbij je natuurlijk wel moet bedenken dat teams die belangstelling hebben getoond voor onze nieuwe R8 LMS GT4, waarschijnlijk ook bij BMW en Mercedes-AMG als geïnteresseerden op de lijst staan", zegt Chris Reinke, hoofd klantensport bij Audi.

Tekst: René de Boer (vanuit Braselton, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet