Sportscars

Sportscars: Helio Castroneves pakt 'Petit'-pole voor Penske

171006 IMSA Quali Penske
De Penske-Oreca start morgen vanaf pole op Road Atlanta

Ter voorbereiding op een volledige campagne met Honda volgend jaar rijdt het Penske-team dit weekeinde de tien-uursrace Petit Le Mans op het circuit van Road Atlanta, en daar zette Helio Castroneves de nummer 6-Oreca-Gibson (Montoya/Pagenaud/Castroneves) gelijk maar op pole. Renger van der Zande kwalificeerde de Visit Florida-Ligier (Goossens/Bomarito/Van der Zande) op de vijfde plaats. In PC was Performance Tech-rijder James French voor de zevende keer dit seizoen het snelst. De strijd om de pole in GTLM was zoals zovaak het spannendst, met de eerste vijf auto's van vier verschillende fabrikanten binnen 0,071 seconde! De pole was voor Toni Vilander in de nummer 62-Risi-Ferrari (Fisichella/Vilander/Pier Guidi). De nummer 25-BMW (Auberlen/Sims/Wittmer) eindigde in handen van jubilaris Auberlen, die dit weekeinde zijn 400e race voor BMW rijdt, als vierde. De nummer 24-BMW (Edwards/Tomczyk/Catsburg) start als zevende in de klasse. Ook in GTD start er een Ferrari vanaf de pole-position dankzij de snelste tijd van Matteo Cressoni in de nummer 63-Scuderia Corsa-Ferrari (Nielsen/Balzan/Cressoni). Jeroen Mul kwalificeerde de Change Racing-Lamborghini (Mul/Sandberg/Lewis) als achtste, Ben Keating kwam in de nog steeds te zware Riley-Mercedes-AMG (Keating/Bleekemolen/M. Farnbacher) niet verder dan de 15e startplaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Braselton, Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

De prototypes begonnen als laatste aan hun kwalificatiesessie, waarin het iets koeler was dan eerder in de middag. Onder die omstandigheden kwamen de beide Nissan DPi's van het Tequila Patrón-ESM-team met respectievelijk Pipo Derani en Brendon Hartley sterk voor de dag, maar Helio Castroneves in de Penske-Oreca nam halverwege de sessie toch de leiding over met een tijd van 1:11,438 minuten. Vervolgens liet hij met 1:11,314 minuten zien dat hij nog sneller kon en daarmee stelde hij ook de pole-position veilig bij de terugkeer van het Penske-team in de sportwagenracerij na een afwezigheid van negen jaar. Daarachter volgden de beide Tequila Patron-ESM-Nissan DPi's van Pipo Derani en Brendon Hartley em Mathias Beche in de Rebellion-Oreca. Renger van der Zande kwalificeerde de Ligier van Visit Florida als vijfde. "In een tien-uursrace zegt de startplek toch niet zoveel", zei hij. "Dit is een prima uitgangspositie, want na de eerste pitstops ligt het veld toch door elkaar. Ik ben tevreden met onze prestatie, de long-runs gingen goed."

171006 IMSA quali PC
James French was het snelst in de allerlaatste kwalificatie van de PC-klasse

Dit weekeinde wordt er definitief afscheid genomen van de Prototype Challenge-auto's, die nu toch ook echt hun tijd wel hebben gehad. Op Road Atlata staan er nog drie aan de start, twee van BAR1 Motorsport en een van Performance Tech Motorsports, en in de kwalificatie reed de al lang als kampioen vaststaande James French in de nummer 38-Performance Tech de snelste tijd, 1:16,069 minuten. Daarmee was hij 1,175 seconden sneller dan Garett Grist in de nummer 26-BAR1-auto en 1,559 seconden sneller dan Don Yount in de nummer 20-BAR1-PC. Yount zorgde er met zijn laatste ronde in ieder geval voor dat hij nog voor de GTLM-auto's mag starten.

171006 IMSA quali Ferrari GTE
Opnieuw pole voor de Risi-Ferrari in GTLM

In GTLM viel de beslissing in de strijd om de pole al vrij snel. Toni Vilander kwam met de nummer 62-Ferrari tot een tijd van 1:17,660 minuten, maar Richard Westbrook kwam er met de nummer 67-Ford heel dichtbij. Datzelfde gold voor Antonio Garcia in de nummer 3-Corvette, Joey Hand in de nummer 66-Ford en Bill Auberlen in de nummer 25-BMW, die allemaal binnen 0,071 seconde reden. Daarachter eindigden Tommy Milner in de nummer 4-Corvette en Martin Tomczyk, die de nummer 24-BMW, ondermeer ook met Nicky Catsburg, als zevende kwalificeerde. Alleen de Porsches kwamen iets meer tekort, maar de verschillen waren met 0,501 en 0,766 seconden ook hier minimaal. Nicky Catsburg, die  was tevreden: "Helaas moesten we de eerste vrije training laten schieten vanwege een klein technisch probleem, maar daarna liep het prima. Het is mijn eerste keer hier, een prachtig circuit", zei de BMW-rijder.

171006 IMSA Quali Ferrari GTD
Cressoni kwalificeerde de Scuderia Corsa-Ferrari als snelste in GTD

In de GTD-klasse reed Matteo Cressoni in de nummer 63-Scuderia Corsa-Ferrari van titelkandidaten Nielsen/Balzan de snelste tijd: 1:20,661 minuten. Daarmee veroverde de Italiaan in de laatste twee minuten de pole-position in de klasse. Andy Lally, die in de nummer 93-Acura NSX lange tijd bovenaan stond, moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, voor Jack Hawksworth in de nummer 15-Lexus RCF. Jeroen Mul nam de kwalificatie in de nummer 16 Change Racing-Lamborghini voor zijn rekening en reed de achtste tijd. Ben Keating reed de kwalificatie in de nummer 33-Mercedes-AMG GT3 en eindigde als 15e.

171006 IMSA Road Atlanta uitslag kwalificatie

Reacties

    • 0
    • 1
     
    ace1 07 oktober 2017 11:16

    Persoonlijk had ik het Penske-team al eerder verwacht in een Oreca tijdens de Wec races in Mexico en in de VS.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet