Chrono NK 4-takt

NK 4Takt: meegaan voor de titel of afhaken.

De voorlaatste wedstrijd om het Nederlands kampioenschap 4 – takt was exact wat we er van verwachtten. Spanning puur met rijders die hun laatste kans pakken, hun laatste kans vergooien of gewoon het koppie erbij hebben en consolideren. Nu het eind van het seizoen in zicht komt zie je dat je naast hard rijden ook mentaal sterk in je schoenen moet staan.

17-08-27ChronoBerghem0374


Tekst: Raymond Lansink

Cadet 160, hogere school racen
Ja dat was het echt in de Cadet 160, de verschillen zijn zo klein en het niveau uitzonderlijk hoog. Echter lieten de wedstrijden ook zien dat niemand al echt zeker is van de titel in de Cadet 160.

170827Chrono4tBerghem-035320

Bijvoorbeeld kampioenschapsleider Max Knapen reed geen kwalificatie en stond eigenlijk al voor het begin van de wedstrijden met 5-0 achter. In de eerste race had Max niet de snelheid en eindigde als 10 en was in zijn rondetijd 1.1 seconde te langzaam. Dit hadden we dit seizoen nog niet eerder gezien bij Max. Zijn grootste concurrent voor de titel Luke Visser profiteerde optimaal en reed in alle drie de wedstrijden met ogenschijnlijk gemak naar de winst. Max deed nog aan schadebeperking door twee keer derde te worden maar zag Luke Visser tot op 8 punten komen in het kampioenschap.

17-08-27ChronoBerghem0203

Broederliefde sterker dan de rest van het veld
De Parolin Rocky was dit raceweekend weer een klasse op zich, wat waren de wedstrijden ongemeen spannend. Niet aan de kop want dit weekend waren de broertjes Gerhards niet te kloppen. Na de kwalificatie stonden de heren op één en twee en in alle drie de wedstrijden verdeelden Tim en Nick de podiumplaatsen. Ze waren dit weekend ongenaakbaar, samen werkend reden ze weg van de rest en dat ging afgelopen seizoen wel eens anders. Zoals Francorchamps waar de heren hun twee mans treintje niet aan het draaien kregen. Maar het meest verdrietige vandaag was wel het optreden van Rocco van Gerwen. Deze jonge coureur zat nog steeds in de race om plek twee in het kampioenschap maar zag zijn droom dit weekend in rook opgaan. Na een mindere kwalificatie waar Rocco als 13e trainde (waar kennen we dit getal van?) ging het in de races snel voorwaarts maar na de derde race kwam de grote ontluistering. Diskwalificatie

170827Chrono4tBerghem-037130

Volgens de zwaar teleurgestelde Rocco was de organisatie van mening dat zijn achterwiellagers niet regelconform waren. Hierdoor werd Rocco gediskwalificeerd en is hij kansloos voor een podiumplek in het kampioenschap. Voor Rocco is dit niet te begrijpen de lagers zitten al een jaar in de kart en er heeft nooit iemand naar gekeken Rocco reed met de beste bedoelingen met deze lagers en Rocco en zijn vader wisten niet dat dit niet mocht. Super verdrietig natuurlijk voor een jonge coureur die op het punt stond een hoofdprijs in het Nederlands kampioenschap te scoren.

170827Chrono4tBerghem-036633

RK1 op volle kracht naar de eindstreep
Appeltje eitje, een zekerheidje, geen wolkje aan de lucht etc. etc. alles was van toepassing op Bart Sommer de kampioenschapsleider. Tot de laatste race, bumper los, meatball vlag en einde wedstrijd. Bart verliest hier plotsklaps 22 punten, maar niet echt want hij heeft twee streep resultaten dus voorlopig niets aan de hand. Maaaar dit brengt wel extra druk voor de laatste wedstrijd want zijn achtervolgers staan klaar om de titel van Bart over te nemen.

17-08-27ChronoBerghem0376

Briggs&Stratton World Formula in het kielzog van de RK1
Een Lichtpuntje in het World Formula veld was de winnaar van de Briggs&Stratton Lars Kokke, Lars won het dag klassement. Maar belangrijker nog, hij deed dit met tijden waarin hij vooraan in het veld van het gecombineerde kampioenschap mee had kunnen strijden. Spelbreker was hier zijn kwalificatie, als hij na de kwalificatie verder naar voren had gestaan had hij op zeker met de overall kampioenschapskandidaten om de overwinning kunnen strijden. Lars die elke wedstrijd nog groeit in zijn kunnen en prestaties is ervan overtuigd dat hij de laatste wedstrijd op Kerpen zich in de top 5 kan rijden van het algemeen World Formula klassement. Volgens Lars is het verschil op banen waar niet iedereen regelmatig traint in verband met de grotere afstanden wat Kerpen is het verschil kleiner is. Lars zegt dat hij een nieuwe baan snel onder de knie heeft en hij dit in zijn voordeel wil gebruiken op Kerpen. Kampioenschapsleider Bas Besemer verloor deze dag 14 punten op Lars Kokke en de beide heren worden nog gescheiden door slechts 4 punten. Oftewel Lars zijn kansen zijn nog zeer wel aanwezig en Bas kan zich geen missers veroorloven oftewel de beslissing valt waarschijnlijk in de laatste race van de laatste racedag en dat is ongekend..

170827Chrono4tBerghem-037511

Bjorn Bourgonjon komt er aan
Lucas Vermaas is nog de trotse kampioenschapsleider, ook na deze 5e race dag. Maar de vorm van de eerste helft van het seizoen lijkt een beetje verdwenen, het is nu alweer acht races geleden dat hij gewonnen heeft. Zijn directe achtervolger Bjorn Bourgonjon heeft echter al een tijdje de achtervolging ingezet en heeft de laatste 5 races gewonnen wat resulteerde in twee dag overwinningen.

170827Chrono4tBerghem-035806

Lucas en Bjorn hebben momenteel beiden 6 van de 15 races gewonnen Lucas is 4 keer 2e geworden en Bjorn "slechts" twee keer 2e en hier word ook het eerste verschil gemaakt tussen de beide heren coureurs. Zoals u al leest wordt ook dit kampioenschap op de laatste dag beslist, en zal de hoogte van de streep resultaten hier het grote verschil maken tussen wie er met de Nederlandse titel naar huis gaat.

170827Chrono4tBerghem-036743

Kom ook naar de laatste wedstrijd
De laatste wedstrijd wordt verreden op het meest historie rijke circuit in Duitsland de Erflandring te Kerpen de baan waar Schumacher, Vettel en Heidfeld groot zijn geworden. Zoals het ernaar uit ziet zal het hele circuit rood wit blauw kleuren. Alles wordt uit de kast getrokken om een record aantal deelnemers aan de start te krijgen. Wilt u de wedstrijden volgen? Dit kan via live timing en live video streaming op www.chrono.nl . Wilt u de wedstrijden bezoeken dan vind u de adresgegevens van deze kartbaan ook op de website van de Chrono. De entree is gratis en de beleving onbetaalbaar.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet