DTM

DTM: Lucas Auer op bezoek bij topkok Simon Taxacher: High speed ontmoet haute cuisine

171004 Taxacher Auer 2
Lucas Auer arriveert met zijn Mercedes-AMG C 63 S Coupé bij het hotel/restaurant van Simon Taxacher

Hoewel zijn kansen in de titelstrijd eigenlijk alleen nog maar theoretisch van aard zijn – het moet wel heel raar lopen als niet één van de vier Audi-rijders dit jaar met het DTM-kampioenschap aan de haal gaat – rest voor Lucas Auer in ieder geval de positie als best geklasseerde Mercedes-rijder. Als meervoudig winnaar bewees de jonge Oostenrijker zijn kwaliteiten in de DTM. Daags na het meest recente DTM-evenement op de Red Bull Ring in Spielberg, Auers thuiswedstrijd, bracht AUTOSPORT.NL de coureur in contact met een andere Tiroolse topper in zijn vakgebied, de meervoudig bekroonde kok Simon Taxacher. Auer, afkomstig uit Kufstein, en Taxacher, uit Kirchberg in Tirol, wonen slechts enkele tientallen kilometers van elkaar, maar kenden elkaar tot dusver niet. Ze hebben vele overeenkomsten, zo bleek tijdens een plezierige middag in het restarant.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Annette Laqua

"Gaaf, dat geluid is geweldig", sprak Simon Taxacher, net als tal van andere topkoks overtuigd liefhebber van snelle sportwagens en motorfietsen, toen Lucas Auer zijn auto-van-de-zaak, een Mercedes-AMG C 63 S Coupé, voor het hotel/restaurant 'Rosengarten' in Kirchberg parkeerde. Uw verslaggever onderhoudt al jarenlang een nauw contact met zowel Auer als Taxacher en nam het initiatief voor een ontmoeting toen de twee elkaar niet bleken te kennen.

171004 Taxacher Auer 1
Auer blikt terug op het raceweekeinde op de Red Bull Ring

In de comfortabele lounge van het hotel/restaurant, onder het genot van vers gezette koffie, blikt Auer nog eens terug op het raceweekeinde op de Red Bull Ring. Van frustratie over zijn voortijdige uitval als gevolg van de aanrijding door Bruno Spengler in de tweede race is niets te bekennen: "In het middenveld is dat risico groter, dus het doel moet gewoon zijn om verder naar voren in de startopstelling te staan." De coureur en de topkok spreken over de aandacht voor details als sleutel tot succes. "Het zijn vaak kleinigheden die soms op het eerste gezicht helemaal niet opvallen, maar die toch belangrijk zijn", zegt Taxacher over de finesses van de haute cuisine.

171004 Taxacher Auer 4

Perfectie speelt voor beide een grote rol. "Als de onderlinge verschillen zo klein zijn als in de DTM, dan moet alles precies op zijn plaats vallen", weet Auer. Bij de DTM-races kijken er miljoenen mensen via de televisieschermen over de hele wereld toe. De kok daarentegen levert zijn prestaties samen met zijn team nagenoeg ongezien in de keuken van zijn restaurant. Auer wordt voor zijn inspanningen beloond met overwinningen, punten en trofeeën. Voor Taxacher bestaat de waardering niet alleen uit de loftuitingen van zijn gasten, maar ook uit de erkenning in gerenommeerde restaurantgidsen. Zo leverden zijn kookkunsten hem vier koksmutsjes en 19 van de 20 mogelijke punten in de gerenommeerde gids van 'Gault & Millau' op en was hij toen er voor Oostenrijk nog een 'Guide Michelin' werd uitgegeven, de jongste chef in de Alpenrepubliek met twee sterren en de enige op dat niveau in Tirol. "Elke dag kan er een inspecteur van een van die restaurantgidsen in huis zijn, dus we kunnen ons geen fouten veroorloven", zegt hij. "Maar natuurlijk koken we niet alleen voor de inspecteurs. Elke gast verheugt zich op een mooie culinaire belevenis, die hopelijk een blijvende herinnering achterlaat."

171004 Taxacher Auer 3
Lucas Auer: "De straatversie van onze DTM-raceauto"

Taxacher neemt graag even plaats achter het stuur van de Mercedes van Lucas Auer. "Het is zogezegd de straatversie van onze DTM-raceauto", legt de coureur uit. "Maar in dit geval in gedistingeerd grijs in plaats van het opvallende rose van onze sponsor BWT." De kok neemt Auer vervolgens mee naar de keuken van het restaurant, normaal gesproken alleen voorbehouden aan medewerkers. Natuurlijk neemt Auer zelf ook even het koksmes ter hand. "Goed eten waardeer ik zeer, maar thuis kook ik slechts sporadisch", geeft hij toe.

171004 Taxacher Auer 6
In de keuken van het retaurant, pompoen snijden blijkt nog niet zo eenvoudig...

Voor Simon Taxacher is het zomerseizoen nu ten einde, maar voordat begin december de eerste wintergasten alweer komen, staan er twee maanden met veel werk op het programma. "We breiden het spa-gedeelte van ons boutique-hotel uit met een nieuw zwembad", vertelt hij. "Bovendien zijn er altijd nog details die verbeterd kunnen worden." Auer heeft volgende week nog de DTM-seizoensfinale op Hockenheim voor zich. "In de winter is het bij mij wat rustiger, dan kom ik graag een keer eten. De relaxte sfeer in het restaurant bevalt me", zegt hij tegen de kok. Andersom plant Taxacher komend seizoen een bezoek aan een DTM-race, zodat hij Lucas Auer bij zijn verrichtingen kan volgen. High speed ontmoet haute cuisine. Wordt vervolgd.

171004 Taxacher Auer 5
Auer: "De relaxte sfeer in het restaurant bevalt me"


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet