Diversen

Div: Rik Breukers op titelkoers in Lamborghini Super Trofeo Asia en Europe

171003 Breukers Nbr 1
Zowel in de Europese als in de Aziatische Super Trofeo is Rik Breukers op titelkoers

Zowel in het algemeen klassement van de Europese Lamborghini Super Trofeo als in de Pro-Am-tussenstand van de Lamborghini Super Trofeo Asia heeft coureur Rik Breukers uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide uitzicht op de kampioenstitel. Prima uitzichten derhalve voor Breukers in de aanloop naar de Lamborghini-wereldfinale, die van 16 tot en met 19 november plaatsvindt op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in het Italiaanse Imola. Daar hebben de Europese en de Aziatische competitie elk hun slotraces, terwijl de beste rijders van de diverse continenten ook in een mondiale wedstrijd tegen elkaar uitkomen. Ook daarin heeft Breukers, die eerder dit jaar al kampioen werd in de Lamborghini Super Trofeo Middle East, uitstekende kansen op een goede klassering.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De Lamborghini Super Trofeo Asia werkte het meest recent twee wedstrijden af op het Grand Prix-circuit van Sjanghai, waar Rik Breukers samen met zijn GDL Racing-teamgenoot Nigel Farmer weer bijzonder succesvol was, want in beide races won het duo de Pro-Am-klasse. "Een super-weekeinde", bericht Breukers. "In de vrije training zaten we nog niet vooraan, omdat de andere teams meerdere nieuwe sets banden per sessie gebruiken en daarmee natuurlijk sneller zijn, terwijl wij in de vier sessies maar één keer een nieuwe set hadden. Daardoor konden we niet optimaal werken aan de afstelling. Op zaterdag regende het in de kwalificatie, waarmee mijn teamgenoot het wel moeilijk had, want hij kwam niet verder dan de tiende plaats algemeen en de derde plaats in de klasse. Daarna reed ik en elke ronde ging het beter, totdat een rode vlag voor een tijdelijke onderbreking zorgde. Daarna ging ik weer sneller en in mijn laatste ronde had ik in de eerste twee sectoren de snelste tijd, maar in de laatste sector ging ik iets wijd, waardoor ik nog wat tijd verloor. Zo grepen we net naast de pole-position, maar we waren wel de snelste in de klasse. Ook had ik in alle sectoren 'paars' (absolute snelste sectortijd, red.), wat natuurlijk wel een heel goed gevoel gaf."

Twee keer Pro-Am-winst in Sjanghai, ruim bovenaan in  tussenstand
In de eerste race nam teamgenoot Nigel Farmer de start voor zijn rekening. "Hij bracht de auto binnen op P3 in de klasse met een achterstand van 32 seconden op de leider in de klasse", vertelt Breukers. "Daarna ging ik de baan op en in mijn 'out-lap' had ik al een 'paarse' sector in sector 3, en vervolgens was ik in elke ronde de snelste op de baan, tussen een halve en een seconde sneller dan de rest. Daarmee hebben we uiteindelijk de winst in de klasse kunnen binnenhalen en zijn algemeen als zesde geëindigd. Dat was echt een super-race, ook omdat tijdens het weekeinde de GT3-fabrieksjunioren Liberati, Amici, Kujala en Lind meereden, en ook ten opzichte van die rijders heb ik mijn snelheid kunnen laten zien. Dat viel uiteraard ook bij Lamborghini wel op!" Rik Breukers startte vanaf de tweede plaats in de tweede race van het weekeinde. "Dat ging goed, ik kon mijn plek goed vasthouden. Toen het harder begon te regenen kreeg ik in bocht één wat last van aquaplaning, waardoor ik wijd ging en twee plekken verloor, maar we konden wel de leiding in de klasse behouden. Daarna kon mijn teamgenoot die positie vasthouden, zodat we ook ditmaal de klasse wonnen. Voorafgaand aan de finale staan we nu ruim bovenaan in de tussenstand van het Pro-Am-kampioenschap."

171003 Breukers Nbr 2
Rik Breukers in actie met de zwart-rode Lamborghini Huracán

Tweemaal beste Nederlander op Nürburgring
Een week eerder vond de Europese Super Trofeo-ronde op de Nürburgring plaats. Op het circuit in de Eifel sloten Rik Breukers en zijn teamgenoot Axcil Jefferies de eerste race als zesde algemeen en vijfde in de klasse af. In de tweede wedstrijd eindigde het duo als derde af. Breukers was daarmee tevens in beide races de best geklasseerde Nederlander. "We hebben van tevoren niet op de Nürburgring kunnen testen, waardoor de voorbereiding wat lastig was, temeer omdat het in de vrije training ook nog eens regende. We zaten wel redelijk vooraan, maar kwamen net iets tekort. In de eerste kwalificatie reed ik de vierde tijd, waarmee we op zich wel tevreden waren. In de tweede kwalificatie liep al in de tweede ronde een wiel van de auto af, waardoor we niet verder kwamen dan de tiende plaats. In race één had ik een erg goede start, reed naar P2 en daar bleef ik tot aan de pitstop. Helaas verloor mijn teamgenoot daarna wat plaatsen en hij probeerde in de laatste ronde nog een actie, maar daarvoor kreeg hij een volgens ons onterechte tijdstraf, waardoor we uiteindelijk vijfde werden. Race twee begon in de regen, mijn teamgenoot deed het erg goed en klom flink op. Na de pitstop lagen we tweede, maar toen ging ik een beetje wijd omdat mijn schoen na het instappen nog vochtig was door de regen en van het pedaal af schoot. Daarmee verloor ik vijf seconden en nog een positie, zodat we uiteindelijk derde geworden zijn. In het kampioenschap hebben we nu zeven punten achterstand op de nummer 1, zodat we nog wel kansen hebben, maar het wordt wel een lastig karwei op Imola." Voor het zover is, start Breukers komend weekeinde tijdens de 12-uursrace voor toerwagens op Spa-Francorchamps en een week voor Imola tijdens de 24-uurswedstrijd op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas.

171003 Breukers Nbr 3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet