24H Series

24H Series: Tijd voor Spa met de TCR Series en Proto Series op 6-8 oktober

Impression Start 800pix

Het woord 'iconisch' wordt tegenwoordig veel te vaak gebruikt, maar op het Circuit de Spa-Francorchamps is het zeker van toepassing. Het Nederlandse bureau Creventic is er dan ook trots op, het circuit in de Belgische Ardennen aan de kalender te hebben toegevoegd als de locatie voor de Hankook 12H Spa-Francorchamps, de seizoensfinale van de 24H Touring Car Endurance (TCE) Series (6-8 oktober 2017). Op het circuit met zijn vele hoogteverschillen vinden ook twee gecombineerde wedstrijden voor prototypes en GT's plaats. Op zondagavond worden de titelwinnaars in de 24H Series, de 24H TCE Series en de 24H Proto Series in stijl gehuldigd tijdens de eerste Creventic Night of the Champions in de Pit Bar op het dak van het pitgebouw.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


Passend voor een seizoen waarin er vele premières in de Creventic Series waren, is het eerste evenement op Spa-Francorchamps ook de eerste race die het Nederlandse bureau in België organiseert. Het beroemde circuit in de Ardennen heeft in zijn verschillende configuraties een historie die teruggaat tot 1920. De jaarlijkse 24-uursrace, de wedstrijd voor het World Endurance Championship en de Belgische Formule-1-Grand Prix behoren tot de hoogtepunten op de kalender.

Uit de inschrijvingen voor de eerste Hankook 12H Spa-Francorchamps blijkt duidelijk hoe populair het circuit is. Velen beschouwen het als een van de meest uitdagende banen ter wereld. Niet minder dan 51 deelnemers hebben zich ingeschreven, goed verdeeld over de diverse klassen. Met 17 auto's is de TCR-klasse het sterkst vertegenwoordigd, waarbij de SEAT Leon hier de meest geliefde auto is, want er staan maar liefst 13 TCR-auto's van de Spaanse fabrikant aan de start. Tegenstand komt er van twee Volkswagens Golf en twee Audi's RS 3 LMS.

Impression CWS 800pix

In de SP3-GT4-klasse nemen er drie nieuwe Mercedes-AMG GT4'S deel in het kader van het omvangrijke testprogramma van de nieuwe auto. Ze nemen het op tegen een Lotus Evora, twee Ginetta's, meerdere BMW's en twee KTM X-Bows. Met vier BMW's, twee Honda's, twee SEATs en een Mini zijn er vier merken vertegenwoordigd in de klasse A3.

Impression QSR 800pix

In de klasse CUP1 nemen zeven BMW M235i Racing Cup-auto's deel. De klasse A2 tenslotte bestaat uit twee Renaults Clio, een KIA C'eed, twee BMW's 120D en een Volkswagen Golf.

Tot de prominente deelnemers behoren vijfvoudig DTM-kampioen en DTM-record-racewinnaar Bernd Schneider, oud-wereldkampioen wielrennen Tom Boonen en de Europese junior-rallykampioen Marijan Griebel. Voorafgaand aan de seizoensfinale in Spa, waar anderhalf keer het reguliere aantal punten wordt toegekend, is de uitgangspositie in de kampioenschapsstand uitermate spannend.

Impression Monlau 800pix

Het verschil tussen de eerste drie teams in het algemeen teamklassement, QSR Racingschool, Monlau Competicion en CWS, bedraagt slechts twee punten. Zo staan QSR-rijders Rodrigue Gillion, Mario Timmers en Jimmy de Breucker bovenaan in het rijdersklassement met één punt voorsprong op Monlau-coureurs Alba Cano Ramirez, Jurgen Smet and José Manuel Perez Aicart en twee punten voorsprong op CWS-rijder Colin White.

Impression proto 800pix

Voor prototypes en GT's zijn er twee wedstrijden, elk met een duur van vijf uur. De inschrijvingen omvatten drie Ginetta's G57 in de P2-klasse, een Ligier JS P3 en een Norma M30 in de P3-klasse en een Tatuus PY 012 in de CN-klasse, alsmede vier Porsche 991-Cup-auto's. Het programma voor de prototypes en GT's begint op vrijdag met de vrije training van 9.00 tot 10.30 uur en de kwalificatie van 10.30 tot 11.00 uur.

Impression proto2 800pix

De eerste race vindt op vrijdag van 12.50 tot 17.50 uur plaats, de tweede race wordt op zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur verreden. De vrije training voor de TCR-race vindt plaats op vrijdag van 11.15-11.55 uur, direct gevolgd door de kwalificatie van 11.55 tot 12.15 uur. Het eerste deel van de race wordt op zaterdag van 14.45 tot 17.50 uur verreden, het resterende deel van de race volgt op zondag van 9.00 tot 17.55 uur. Op zondagavond worden de titelwinnaars in stijl gehuldigd tijdens de eerste Night of the Champions, waar het seizoen met muziek, eten en drinken in een plezierige sfeer wordt afgesloten.

Live-timing en live-streaming met commentaar van het team van Radio Show Limited is beschikbaar via Motortrend on Demand en op de website en het YouTube-kanaal van de serie. Nadere informatie is te vinden via www.24htceseries.com en www.24hprotoseries.com


Voorlopige deelnemerslijst

Timing

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet