NASCAR

NASCAR: Legendarische motorenbouwer Robert Yates overleden

Op 74-jarige leeftijd is gisteravond motorenbouwer Robert Yates overleden. Yates leed gedurende enige tijd aan leverkanker. Als motorenbouwer bouwde Yates een enorme reputatie op. Maar was in het verleden ook als teameigenaar actief.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Yates 2
Een nog jonge Yates. Volgens zijn leraren zou er niets van hem terechtkomen. Teveel met motoren en auto's bezig in zijn jeugd en minder met de studieboeken.


Legendarische motorenbouwer Robert Yates overleden
Gisteravond overleed op 74 jarige leeftijd Robert Yates in North Carolina. Yates leed sinds Augustus 2016 aan leverkanker. Als motorenbouwer van Ford motoren bouwde Yates met het team van Jack Roush een enorme reputatie op. Tussen 1989 en 2007 behaalde het Yates Racing Team 57 overwinningen en 48 poles. Zijn team won driemaal de Daytona 500 met o.a. Davey Allison en Dale Jarrett. In 1999 behaalde zijn team met Dale Jarrett de NASCAR Cup-titel.

Omdat Yates in zijn jonge jaren altijd met auto's en motoren bezig was zou er volgens zijn leraren niets van hem terecht te komen. Zij kregen ongelijk. In de werkplaats hield Yates zich niet alleen bezig met motoren maar ook met de set-ups, windtunnel, aerodynamica en het chassis van de auto's.

2017 Yates 3 Met de zo tragisch omgekomen Davey Allison.

Met Jack Roush richtte Yates Roush Yates Engines op en deze motoren zijn dan ook een begrip binnen de NASCAR-wereld geworden.

Edsel B. Ford II vanochtend: "Robert was een echte motorenman en zal in onze gedachte blijven als iemand die de sport met toewijding en hard werken groot gemaakt heeft. Zijn nalatenschap bestaat uit zijn rol als motorenbouwer, eigenaar van een kampioenschapsteam en de innovatie die hij met al deze inspanningen heeft voortgebracht. Net zoals mijn overgrootvader Henry was hij een denker. Beiden hebben een leger van bewonderaars en vrienden achtergelaten die van hun mentorschap en passie wisten te profiteren."

Stewart Haas teameigenaar Tony Stewart: " In Robert Yates verloor onze sport één van de meest vriendelijke persoonlijkheden en ik ben er trots op dat we eerder dit jaar op Darlington een eerbetoon aan hem mochten brengen."

Voor 2018 werd Yates genomineerd om in de Hall of Fame opgenomen te worden. Doug Yates is eveneens in de voetstappen van zijn legendarische vader getreden en zet de familietraditie met Roush Yates Engines gewoon voort. "Hij gaat zeker gemist worden maar we zullen hem altijd in herinnering blijven houden" aldus Doug Yates.

2017 Yates 1
Eén van de laatste foto's eerder dit jaar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet