GT

GT: SRO voert wijzigingen in Blancpain GT Series door

VSA BES BAR17 GR8R3760

SRO Motorsports Group heeft een aantal veranderingen doorgevoerd aan de Blancpain GT Series, die het voor niet-professionele rijders interessanter moet maken deel te nemen aan het kampioenschap. SRO maakte de wijzigingen, die volgend seizoen ingaan, na afloop van de laatste race in Barcelona bekend. Met de wijzigingen wil SRO de professionalisering van de Blancpain GT Series tegengaan. 

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR

In 2011 stonden er bij de Blancpain GT Series 11 auto's met een Pro-lineup aan de start. Dit seizoen was dat aantal opgelopen tot 32 en SRO wil, om een herhaling van het 'GT1-probleem' van eind jaren 90 en eind jaren 2000 te voorkomen, dat aantal in de toekomst beperken. Met ingang van komend seizoen zal het aantal auto's met een volledige Pro-lineup daarom gelimiteerd zijn op 26. De enige uitzondering op die regel is de 24 Uur van Spa, tevens onderdeel van de Intercontinental GT Challenge.

Daarnaast zal vanaf 2018 een Pro-AM bezetting enkel nog mogen bestaan uit 1 professionele rijder en twee Bronze-rijders, waarbij een uitzondering wordt gemaakt voor teams die slechts met twee rijders rijden. In de AM cup zal enkel met drie Bronze-rijders mogen worden gereden. De Silver Cup, voor teams met enkel Silver-geklasseerde rijders zal worden uitgebreid naar de Endurance Cup.

SRO pakt daarnaast ook de kwalificatie aan voor de Blancpain GT Series. In de Endurance Cup zal vanaf komend seizoen de grid worden bepaald door het gemiddelde van de tijden van alle drie de rijders, behalve voor de 24 Uur van Spa. Op Spa zullen de regels van de Intercontinental GT Challenge van toepassing zijn, met naar verwachting de welbekende Shoot Out.

Tot slot werd ook bekend dat het format van de Sprint Cup wordt aangepast. Tot en met dit seizoen bepaalde de uitslag van de kwalificatie de grid voor de eerste race en werd de uitslag van die race de grid voor race 2. Daarnaast waren in de Qualifying Race minder punten te verdienen. Vanaf komend seizoen zal er, net als bijvoorbeeld in de GT4 European Series, een aparte kwalificatie per race zijn en zijn in beide races hetzelfde aantal punten te verdienen.

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 02 oktober 2017 19:12

  Dus als pro-rider kun je moeilijker aan de bak komen.

  • 1
  • 0
   
  Marcel ten Caat 02 oktober 2017 20:54

  Tja, in sommige gevallen is het de vraag wat Pro line-ups zijn. Een team als Walkenhorst Motorsport reed dit weekeinde ook in Pro, met Krognes/Menzel/Jensen en Orange1 Team Lazarus had bijv. Janosz/Crestani/Pohler in de auto in de Pro Cup. Voordeel: in de Endurance Cup volgend jaar ook 3x Silver, wat voor sommige jonge talenten weer een kans is.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet