BOSS GP

BOSS GP: Zege en tweede plaats voor Rinus van Kalmthout op Imola

rvk-bossgp-imola-zo

KNAF Talent First-coureur Rinus van Kalmthout heeft op de Autodromo Enzo e Dino Ferrari met een tweede plaats in de eerste race en een overtuigende overwinning in de tweede race in de regen het vice-kampioenschap in de open klasse van de BOSS GP behaald. Ondanks dat de jonge Van Kalmthout slechts in drie van de zeven BOSS GP-events aan de start verscheen, wist hij in deze races zoveel punten te behalen dat hij zijn concurrentie toch wist in te halen. Alleen de Oostenrijker Ingo Gerstl in de Toro Rosso F1 bleef de KTF-coureur voor. "Ik ben erg blij dat ik in de Dallara GP2 ervaring heb kunnen opdoen in de regen. Dat ik de 700 PK ook op een natte baan prima onder controle kan houden geeft me veel vertrouwen", zegt Van Kalmthout.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

rvk-bossgp-imola-c


Enkele weken geleden reed Rinus van Kalmthout op Watkins Glen in Amerika zijn laatste race in de 180 PK sterke USF2000, nu reed het jonge racetalent met een 700 PK sterke Dallara GP2 met een topsnelheid van 311 km/u over het circuit van Imola. Op de 4,9 kilometer lange Italiaanse baan, waar voorheen de Grand Prix F1 van San Marino werd gereden, wilde Van Kalmthout wederom ervaring opdoen in het racen met een Big Open Single Seater tijdens de laatste races in de BOSS GP Series van 2017.

rvk-bossgp-imola-b

In de vrije trainingen reed Van Kalmthout al snel uitstekende rondetijden. De overstap van de USF2000 naar de GP2 leek de 17-jarige coureur geen enkele moeite te kosten. Met een tweede tijd in de eerste en een snelste tijd in de tweede vrije training begon Van Kalmthout op zaterdag vol vertrouwen aan de kwalificatie. Ook in deze sessie maakte hij geen enkele fout, alleen Gerstl was in de Toro Rosso STR1 met 930 PK sneller. Zo wist de Hoofddorper dat hij de eerste race later op de dag vanaf de eerste startrij mocht aanvangen.

rvk-bossgp-imola-gr2

Na een goede start kon Van Kalmthout in de beginfase van de race nog enigszins in het spoor blijven van Gerstl. Door zelf constante rondetijden te rijden, met een snelste ronde die slechts een seconde langzamer was dan de snelste ronde van de Oostenrijker, wist Van Kalmthout als tweede te finishen.

rvk-bossgp-imola-zo2

Van Kalmthout zou de tweede BOSS GP-race opnieuw als tweede van start gaan. Maar op zondag regende het in Imola en Ingo Gerstl trok zich vlak voor de race terug. Het KNAF-talent leek na de start geen enkel probleem te hebben om de Jumbo GP2 op de baan te houden. Hij ging als een kogel over de natte baan, reed in dertien ronden een minuut en 14 seconden weg van zijn concurrentie en won de race zonder een fout te maken.

rvk-bossgp-imola-za

Natuurlijk was Van Kalmthout tevreden, al had hij onder deze natte condities graag de strijd aan gegaan met Gerstl. "Het was een goed en leerzaam raceweekend. Ik vind de baan hier in Imola geweldig. Ik heb in deze auto nog nooit in de regen gereden en dat voelde wel heel anders. Ik heb dit weekend veel ervaring opgedaan en dat is zeker nuttig voor de toekomst."

Voor Rinus van Kalmthout breekt nu een periode aan van testen, met name in Amerika. "We gaan kijken wat mijn volgende stap wordt. Gelukkig heb ik veel opties, want na mijn succesvolle debuutseizoen in de USF2000 hebben meerdere topteams me interessante aanbiedingen gedaan. Aan de hand van de tests willen we een keuze maken voor seizoen 2018. Ook daar heb ik weer veel zin in", besluit de KNAF Talent First-rijder na zijn laatste Europese race van dit seizoen.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Total en het KNAF Talent First programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet