DNRT

András Király kampioen Conrad Mazda MaX5 Cup 2017

CMMC Zandvoort 06 230917

András Király is de nieuwe kampioen van de Conrad Mazda MaX5 Cup. De coureur van IL Motorsport Racing vergaarde over de totaal 17 races net één punt meer dan zijn naaste belager, de kampioen van seizoen 2015, Marcel Dekker. De beslissing viel achter de wedstrijdtafel, nadat er protesten waren aangetekend tegen de gang van zaken in de laatste race. Deze werden echter niet ontvankelijk verklaard, waarna Király tot kampioen werd uitgeroepen. Bij de teams ging het kampioenschap overtuigend naar One Racing by Huyer.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR

De finale van het kampioenschap in de Conrad Mazda MaX5 Cup beloofde een ongemeen spannende te worden. Slechts twee punten was afgelopen weekend, voorafgaand aan de twee races op Zandvoort, het verschil tussen Dekker en Király, in die volgorde, 711 om 709, na aftrek van de drie slechtste resultaten van het seizoen. Daarachter maakte Bart Wubben met 692 nog een uiterst kleine en theoretische kans. Deze drie mannen bepaalden ook het aanzicht van de kwalificatie in de ochtend: Király was de snelste met 2:06.428. Het verschil met Dekker was slechts 0,132 seconde met 0,159 sec daar weer achter Wubben. Dan volgden Toine Kreijne, Dick van Rij en Ruben Wynia.

CMMC Zandvoort 15 230917

Bij het uitgaan van het rode licht dook Dekker bij de start van race 1 meteen rechts naast Király en ging vervolgens ook als eerste de Tarzanbocht in. Op start en finish was het echter Király die weer aan kop reed, maar wel met een minimaal verschil. Vervolgens zagen de toeschouwers onder een stralende zon rondenlang hetzelfde beeld: Dekker die op start-finish uit de slipstream van Király kwam en links naast hem de Tarzanbocht indook, maar net niet voldoende snelheid had om er helemaal voorbij te komen.

CMMC Zandvoort 26 230917

Daarachter was er een mooie opmars van de Belgen Tomas de Backer en Steve de Volder, die van respectievelijk de 14e en 18e plek op de grid opklommen naar de 4e en 10e plaats in de uitslag. Ook Kevin van der Slik reed vanaf de 8e startplek een goede race en wist het zelfs de op een derde plaats rijdende Wubben lastig te maken. Enkele ronden wisselden de twee van plaats maar het was uiteindelijk Wubben die de derde plek veilig wist te stellen. Tot op de streep reden Király en Dekker bumper aan bumper, een ongemeen spannende strijd. Dekker wist op de laatste meters zijn auto opnieuw naast die van Király te zetten maar kwam slechts 0,017 seconden tekort om als winnaar over de streep te gaan.

CMMC Zandvoort 17 230917

Het resultaat van de eerste race betekende dat Király opnieuw van pole mocht vertrekken in de wetenschap dat er nu nog maar één punt verschil in de tussenstand was in zijn nadeel, ofwel, één positie in de race. Mochten de coureurs gelijk in punten eindigen dat gold vervolgens het aantal overwinningen, het aantal tweede plaatsen etc. Bij winst van Király in de tweede race zou hij met evenveel punten als Dekker één overwinning meer hebben en daarmee kampioen worden. Ofwel een bloedstollende finale van het seizoen 2017.

CMMC Zandvoort 11 230917

De start van de race was identiek aan de eerste, met Dekker die meteen de binnenkant van Király zocht en ook vond, met opnieuw een ronde later Király die weer als eerste over start-finish ging. In deze volgorde was Király virtueel kampioen en dat realiseerde Dekker zich natuurlijk ook. De Backer had echter een zeer goed weekend, reed met een tijd van 2:06.434 de snelste ronde gerekend over beide races in ronde 9 van de eerste race en deed zijn sportieve plicht door te proberen deze race te winnen.

CMMC Zandvoort 28 230917

Hij wist Dekker te passeren en ging op jacht naar Király. Mocht hij hem ook verschalken, dan was Király in tweede positie geen kampioen meer, maar Dekker in derde positie wel, omdat de laatste dan gedurende het seizoen meer tweede plaatsen had gescoord. Want het aantal punten en aantal overwinningen zou dan gelijk zijn.

CMMC Zandvoort 02 230917

De allerlaatste race van het seizoen werd daarmee een ongelofelijk spannende. In de laatste ronde van het seizoen ging het dan toch nog een beetje mis. Bij het aanremmen van de Hans Ernst bocht en het passeren van een achterblijver raakten Király en De Backer elkaar en gleden deels van de baan. Wubben en Dekker glipten er langs als lachende derde en vierde en gingen even later als winnaar en nummer twee over de streep. Király werd derde. Dat betekende dat bij het vallen van de vlag Dekker de nieuwe kampioen was. Op de paddock werd het feestje bij Team Dekker natuurlijk gevierd. Maar in de wedstrijdtoren bleek uit beelden dat Dekker meerdere malen de tracklimits had overschreden. Hij kreeg daarvoor 10 seconden tijdstraf, waardoor hij op de vierde plaats in de einduitslag belandde en daarmee geen kampioen was. Het team tekende hiervoor protest aan, maar na vier dagen discussiëren werd het protest niet ontvankelijk verklaard en was Király de nieuwe kampioen van seizoen 2017.

CMMC Zandvoort 13 230917

In de eindstand van het kampioenschap heeft Király totaal 828 punten behaald en Dekker 827. Wubben is derde met 810. Dan volgen Arno Bultman, Toine Kreijne en de Belg Raf Lemmens met respectievelijk 770, 738 en 737 punten.

In het teamkampioenschap, voor teams die het hele seizoen met meer dan één coureur de strijd aangaan, ging de titel met overmacht naar One Racing by Huyer. De coureurs Jorn van der Kuil en Thim Koemans reden totaal 140 punten bij elkaar. Tweede werd Deeza Racing van Rik en Niels de Zaaijer met 125 punten, de derde plek was voor #Letsgoracing met Niels, Koen en Arno van Dulmen met 109 punten.

Beste rookie van het jaar was Tomas de Backer met 266 punten, net twee punten meer dan Tim Martens.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet