TCR International

Niels Langeveld sluit sterk debuutseizoen in TCR Germany af met podiumplek op Hockenheim

TCR -G Hockenheim girls

Niels Langeveld heeft zijn eerste seizoen in de ijzersterke TCR Germany afgesloten met een zwaarbevochten podiumplek. Op de Hockenheimring passeerde de Racing One-coureur in de eerste race op zaterdag de finish als zesde. Op zondag lag Langveld de gehele race onder zware druk, maar wist hij de Audi RS3 LMS toch als derde binnen te brengen. "Het was een seizoen met veel ups en downs waarin mijn team en ik ontzettend veel geleerd hebben, met name over de set-up van de Audi. Ik ben er trots op dat ik mijn team en Audi de allereerste zege in TCR heb kunnen schenken", concludeert Niels Langeveld.


Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

In zijn eerste kwalificatiesessie verraste Niels Langeveld met de snelste tijd. "De Hockenheimring is een redelijk kort circuit en zelfs het kleinste foutje is al funest. Ben je tweetiende langzamer, dan val je al buiten de top zes die doorgaat naar de tweede kwalificatiesessie. De top zes van elke groep gaat door naar Q2, waar de startposities van de top twaalf bepaald wordt voor beide races", legt Langeveld uit.

TCR G Hockenheim 015

Zijn gelijk bleek in Q2, want met een ronde van 1:48.789 over de 4.574 lange baan was Langeveld tweetiende van een seconde langzamer dan zijn tijd uit Q1. Nu leverde dit hem de achtste startpositie op voor de eerste race. Het betekende voor de Racing One-Audi door de reversed grid van de top tien echter ook een kansrijke derde startplek op voor de tweede race op zondag.

TCR G Hockenheim 005

Bij de start van de eerste race op zaterdag behield Langeveld zijn achtste positie, maar de beginfase verliep erg rommelig en de Racing One-coureur moest oppassen in al het geweld niet geraakt te worden. Dat lukte en toen de twee rijders voor hem een hevig gevecht leverden kon Langeveld profiteren. Hij won twee plekken en had zicht op de rijder voor hem. Dertien minuten voor het einde van de eerste race veroorzaakte een heftige crash van een concurrente echter voor een langdurige safetycarperiode. De race werd vroegtijdig beëindigd achter de safetycar, zodat Langeveld zich tevreden moest stellen met een zesde plaats.

TCR Germany Hockenheim stad

Op zondagmiddag was Langeveld erop gebrand om zijn debuutseizoen in TCR Germany goed te eindigen. Bij de start wist hij zijn derde plek vast te houden en hij kon het tempo van de rijders voor hem goed volgen. In de vierde ronde passeerde hij zelfs klassementsleider Josh Files en in de wetenschap dat de man aan de leiding Moritz Oestreich een valse start had gemaakt reed Langeveld zelfs virtueel aan de leiding. Helaas kon hij de tweede plek niet vasthouden en in de loop van de race moest de Sassenheimer zelfs alle zeilen bijzetten om de derde positie niet kwijt te raken. "Ik moest vol in de verdediging, maar wist elke aanval gelukkig goed te pareren en kon de Audi als derde over de finish brengen", was Langeveld blij met zijn derde podiumplek.

TCR G Hockenheim close

Het eerste seizoen in TCR Germany was voor Niels Langeveld een reeks van ups en downs. "In de beginfase hebben we allemaal onderschat hoe moeilijk het was om de juiste set-up voor de Audi RS3 LMS te vinden. Dat heeft er echter ook voor gezorgd dat mijn coach/engineer Herman de Jager, mijn team Racing One en ik echt naar elkaar toe zijn gegroeid en zelfs een hechte vriendschap hebben opgebouwd. Het is een fantastische prestatie dat we Audi de eerste zege in de TCR hebben gegeven. Dat heeft veel indruk gemaakt en biedt zowel Audi als ons perspectief voor de toekomst", blikt Langeveld terug op zijn sterke debuutjaar in TCR Germany.

TCR G Hockenheim helm

Voor Niels Langeveld zal de komende tijd in het teken staan van plannen maken voor seizoen 2018. "Ik ben ontzettend blij dat wij, mede dankzij mijn sponsors, de meeste races in de voorhoede hebben kunnen meestrijden. Voor 2018 zijn voor mij alle opties open, maar een tweede seizoen in TCR Germany is zeker een serieuze mogelijkheid. Want ik heb enorm genoten van dit sterke kampioenschap en zou volgend jaar graag voor de titel gaan!"

Eindstand kampioenschap TCR Germany 2017
1. Josh Files (GB) - 411 punten
2. Mike Halder (D) - 346
3. Sheldon van der Linde (ZA) - 315
4. Harald Proczyk (O) - 279
5. Niels Langeveld - 276
6. Moritz Oestreich (D) - 205

De racecarrière van Niels Langeveld wordt mede mogelijk gemaakt door zijn sponsoren Bruce Investments, ERU Prestige, That's Lease, Movico, Marginpar, Omnia, Racetrailer.com en Vitalize.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet