TCR Series

TCR Benelux : Onverwachte podiumplek voor Mika Morien op circuit Mettet

morien-mettet

KNAF Talent First-coureur Mika Morien heeft op Circuit Jules Tacheny de Mettet in België laten zien dat hij ook op een voor hem geheel nieuw circuit kan strijden om de podiumplaatsen. In de Long race op zaterdag werden Morien en zijn teamgenoot Willem Meijer vierde, in zijn eerste sprintrace reed de jonge Fries knap naar de derde podiumplek. In zijn tweede sprintrace leek opnieuw een podium mogelijk, maar toen halverwege de race zijn rechter voorwiel afbrak ging die droom in rook op. "Na de eerste vrije trainingen had ik op dit lastige circuit een podiumplek echt niet verwacht", was Morien zelf ook verbaasd over zijn uitstekend prestatie.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Toen Mika Morien op vrijdag in de vrije training de Audi RS3 LMS voor het eerst over het Circuit Jules Tacheny de Mettet stuurde, merkte hij dat met name de eerste vier bochten niet eenvoudig zijn. "Wanneer je de eerste bocht niet goed neemt verlies je ook tijd in de drie daarop volgende bochten, legt de KTF-coureur uit. Jammer genoeg ging de versnellingsbak van de Audi tijdens de eerste training kapot en kon hij niet op tijd voor de tweede training gerepareerd worden, waardoor Morien weinig tijd kreeg om zich de moeilijke bochtencombinatie eigen te maken.

Toch wist Morien zich in de vrije training op zaterdagochtend flink te verbeteren en tijdens de kwalificatie voor de Long race reed het jonge racetalent heel knap de derde tijd. Gecombineerd met de tijd van zijn nieuwe teamgenoot Willem Meijer leverde dat de jonge equipe van Bas Koeten Racing de vierde startpositie op.

Mika Morien nam de start van de Long race voor zijn rekening en dat deed hij uitstekend. Op het 2.280 meter lange circuit in de Belgische provincie Namen reed hij een sterke stint. In de beginfase wist Morien zelfs de derde positie over te nemen van de voor dit circuit zeer geschikte Peugeot TCR. Twintig minuten lang leverde Morien een heftig gevecht met de Peugeot, maar moest uiteindelijk toch capituleren. Als vierde kwam hij halverwege de Long race de pits in om het stuur over te geven aan zijn teamgenoot, die de Audi ook als vierde over de finish bracht.

Mika Morien reed vervolgens de derde en vierde sprintrace en dat deed hij werkelijk fantastisch. In de Long race had de 16-jarige Fries de tweede tijd gereden en dat leverde hem in zijn eerste sprintrace de tweede startpositie op. Na een prima start behield Morien de tweede plaats, maar hij moest die positie continu verdedigen. De snelle Honda TCR wist hem te passeren, maar de aandringende Golf wist Morien wel achter zich te houden. Na een rondelang gevecht wist hij zelfs weg te rijden van zijn tegenstander en zo kwam Mika Morien als derde over de finish.

Zijn tweede sprintrace begon Morien zo als derde. Zijn start was dit keer iets minder en hij verloor een positie. Hij kon zijn voorganger echter goed volgen en wilde halverwege de race in de aanval gaan om opnieuw naar het podium te rijden. Op dat moment brak echter zijn rechter voorwiel af en dat betekende helaas meteen het einde van zijn race. "Echt ontzettend jammer, er had meer ingezeten", baalde Morien.

Toch was de KNAF Talent First-coureur tevreden met zijn prestaties. "Dit was echt het laatste circuit waar ik een podiumplek verwacht had. Ik voel me erg goed in de Audi en ik kijk ernaar uit om in oktober op TT Circuit Assen het seizoen ook met een goed resultaat af te sluiten", is Morien optimistisch.

Het zesde en afsluitende evenement in het TCR Benelux-kampioenschap vindt plaats op TT Circuit Assen. Op 20 en 21 oktober rijdt Mika Morien tijdens de Formido Finale Races opnieuw een Long race en twee sprintraces. De jonge coureur kijkt uit naar de races op zijn thuiscircuit. "Ik wil mijn team Bas Koeten Racing bedanken en hoop dat we op Assen weer naar het podium kunnen rijden."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet