TCR Series

TCR: Josh Files wint ADAC TCR Germany titel. Podium en zesde plek voor Langeveld

De beide TCR-wedstrijden op Hockenheim moesten zowel zaterdag als zondag door crashes voortijdig afgebroken worden. In de eerste wedstrijd was dit naar aanleiding van een crash van de Zwitserse Jasmin Preisig die na contact met Jaap van Lagen de controle over haar Astra verloor. In R2 zorgde Niko Kankkunnen drie ronden voor het einde voor een Rode vlag situatie. De wedstrijd werd niet meer hervat. Met een tiende plek stelde de Brit Josh Files voor de tweede maal de TCR Germany titel voortijdig veilig.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Honda Files
De Brit Josh Files voor de tweede achtereenvolgende maal ADAC TCR kampioen.

Josh Files wint ADAC TCR Germany titel. Podium en zesde plek voor Langeveld
Met een tiende plek in R1 stelde Target Competition Honda-coureur Josh Files afgelopen zaterdag zijn tweede TCR Germany titel veilig. De wedstrijd werd na negen ronden vanwege een crash van de 25-jarige Zwitserse Jasmin Preisig definitief afgebroken.In de vijfde ronde maakte Preisig contact met de Certainty Audi van Jaap van Lagen en ging daarna hard de vangrail in. In de negende ronde besloot de wedstrijdleiding definitief met een Code Rood af te breken. Preisig werd uit voorzorg ter observatie in het ziekenhuis wegens rugklachten opgenomen. Gelukkig bleek zij OK te zijn.

2017 Prozyck
Harri Prozyck was niet blij met de eerste Opel overwinning nadat zijn merkgenote gecrasht was.

Daardoor ging de zege naar de Oostenrijker Harald Prozcyk die voor het eerst met een Opel Astra uitkwam. Mike Halder en Steve Kirsch eindigden resp. als tweede en derde. Voor Harri Prozcyk betekende het overigens zijn derde TCR-overwinning dit seizoen. De eerste twee behaalde hij eerder dit seizoen met een Seat.Harald Prozyck: " Niet leuk om een crash mee te beleven. Deze overwinning heeft wel een naar bijsmaakje. Gelukkig gaat het goed met Jasmin."

2017 Cr
Jasmin Preising moest ter observatie in het ziekenhuis worden opgenomen. Zij bleek OK te zijn.

Josh Files had aan een tiende plek voldoende om de titel veilig te stellen. In totaal zegevierde de Brit in veertien races zesmaal met zijn Target Competition Honda en ging slechts eenmaal met lege handen naar huis. Rivaal Harry Prozyck: "Als zo iemand constant punten behaalt en wint, heeft dit niets meer met geluk te doen. Dan heb je dit op het eind van de dag dan ook gewoon verdiend." Seat-coureur Mike Halder had tot de laatste wedstrijd nog een theoretische kans om de titel te winnen. Voor Files betekende het zijn tweede achtereenvolgende TCR Germany titel met Target Competition. Niels Langeveld eindigde in R1 als zesde.

2017 Preisig  Jaap
Kort daarvoor zat Jaap van Lagen achter Preisig. Mogelijk was dit de inleiding tot het incident.

Met een overwinning in R2 sloot Files het seizoen op passende wijze af. Aanvankelijk had de Fugel Honda Civic TCR van Moritz Oestreich de leiding genomen maar kreeg vanwege te vroeg starten een "drive-through" opgelegd waardoor de kersverse kampioen de leiding opnieuw in handen kreeg. In de Sachskurve had Niels Langeveld het de Brit behoorlijk lastig gemaakt maar de Audi-coureur kwam qua snelheid gewoon te kort en sloot zijn eerste TCR-seizoen met een keurige derde plek af. In de eindstand van het kampioenschap staat Langeveld als vijfde genoteerd.

2017 Langeveld  Files
Mooi gezicht. Langeveld in gevecht met de kersverse kampioen.

Met nog ruim 11 minuten te gaan zorgden de beide Target Competition-coureurs Larsson en Zimmermann voor een safetycarinterventie. Die was amper verdwenen of de Fin Niko Kankkunnen verdween in de Sachskurve in de grindbak. Voor het seizoen 2017 besloot de wedstrijdleiding vervolgens om er maar een definitief einde aan te maken. Achter Files eindigden de Audi's van de Oostenrijker Max Hofer en Niels Langeveld resp. als tweede en derde. Niels Langeveld: "Een zwaar weekend met een mooi slot. Voor mij waren er veel nieuwe dingen. Volgend jaar beginnen we weer opnieuw." De rookietitel ging naar Luca Engstler. Overigens een uitstekend debuut van Luigi Ferrara die met de Alfa als zevende in R2 eindigde. Jaap van Lagen werd als 13e geklasseerd.

2017 Langeveld
Langeveld in gevecht met Mike Halder. Kris Richard en Steve Kirsch gaan rechtdoor in de Sachskurve.

Uitslag Race 1
1. Harald Proczyk HP Racing 18:59.179
2. Mike Halder Wolf-Power Racing 2 + 1.184
3. Steve Kirsch Honda Team ADAC Sachsen + 2.627
4. Sheldon van der Linde AC 1927 Mayen e.V. im ADAC + 3.547
5. Luca Engstler JUNIOR TEAM ENGSTLER + 4.176
6. Niels Langeveld Racing One + 5.471
7. Antti Buri LMS Racing + 6.674
8. Kris Richard Target Competition UK-SUI + 7.380
9. Sandro Kaibach Aust Motorsport + 8.834
10. Josh Files Target Competition UK-SUI + 9.597

2017 Off Hondas Beide rijders vielen uit.

Uitslag Race 2
1. Josh Files Target Competition UK-SUI 23:09.698
2. Max Hofer AC 1927 Mayen e.V. im ADAC + 0.530
3. Niels Langeveld Racing One + 1.536
4. Mike Halder Wolf-Power Racing 2 + 2.070
5. Sheldon van der Linde AC 1927 Mayen e.V. im ADAC + 3.364
6. Pascal Eberle Steibel Motorsport + 3.755
7. Luigi Ferrara V-Action Racing Team + 4.669
8. Niko Kankkunen LMS Racing + 5.375
9. Alex Morgan Wolf-Power Racing 2 + 5.792
10. Florian Thoma JUNIOR TEAM ENGSTLER + 6.034

2017 Alfa
Mooi debuut van Luigi Ferrari met de Alfa Giullietta. Zevende plek in R2.

EINDSTAND TCR GERMANY 2017

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet