Liveblogs

DTM: Liveblog van het DTM-weekeinde op de Red Bull Ring (2017)

IMG 8174
Lokale held Lucas Auer is dit weekeinde natuurlijk de grote ster voor fans en media

Dit weekeinde is de DTM te gast op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg voor het achtste en voorlaatste evenement van het seizoen. Met nog in totaal vier races te gaan, twee in Spielberg en twee medio oktober in Hockenheim), hebben nog tien rijders serieuze kans op het winnen van de titel, inclusief Mercedes-rijder Lucas Auer, die in Oostenrijk voor eigen publiek natuurlijk in het middelpunt van de belangstelling staat. Naast de DTM komen ook het FIA EK Formule 3 en de Audi Sport TT Cup op de Red Bull Ring in actie. In de Formule 3 moet het wel heel raar lopen als de Britse rookie Lando Norris dit weekeinde niet voortijdig de kampioenstitel binnenhaalt. AUTOSPORT.NL is in Steiermark en doet verslag via dit liveblog, waarin de meest recente bijdragen als altijd bovenaan verschijnen. Vragen en opmerkingen zijn welkom via de commentaarfunctie.

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, PR

20.30 uur: Na de nodige discussie over incidenten in de Formule 3-race waren er uiteindelijk geen wijzigingen in de uitslag meer, waarmee we dit weekeinde voor wat betreft de verslaggeving via dit liveblog afsluiten. Over drie weken valt de beslissing in de DTM en de Formule 3, alsmede de Audi Sport TT Cup en de Porsche Carrera Cup Deutschland, tijdens de finale op Hockenheim. Het weekeinde was weer een waar genoegen op een van de mooiste circuits van Europa met een fantastische infrastructuur. We komen graag weer op de Red Bull Ring terug!

18.00 uur: De beslissing in de titelstrijd van het FIA EK Formule 3 is uitgesteld tot de finale in Hockenheim. Het enige dat Lando Norris had hoeven doen om kampioen te worden, is de tweede plaats achter de vanaf pole gestarte Joel Eriksson naar huis te rijden, maar daarmee wilde de Brit geen genoegen nemen. Hij zette Eriksson lange tijd onder druk, maar reed in de 19e ronde tegen de achterkant van Erikssons auto, waarbij hij zelf de rechter 'endplate' van de voorvleugel van zijn auto verspeelde. Vervolgens viel hij zienderogen terug en werd in de slotfase geraakt door Ralf Aron in de strijd om de derde plaats. Beide auto's raakten van de baan en strandden in de grindbak. Daarmee kreeg Nikita Mazepin de tweede plaats in de schoot geworpen en eindigde voor de tweede keer vandaag op het podium. De Japanner Tadasuke Makino, teamgenoot van Mazepin bij Hitech, finishte als derde en werd daarmee de eerste Japanse rijder op het podium van het FIA EK F3 in zijn huidige vorm. Voor Van Amersfoort Racing eindigde Joey Mawson als zevende en scoorde daarmee punten, Newey als elfde en Piquet als 15e kwamen buiten de top tien.

IMG 8258
Een volledig Audi-podium met vlnr Rockenfeller, Rast en Müller

16.30 uur: Een drievoudige zege voor Audi in de tweede DTM-race van het weekeinde in Spielberg. In een turbulente wedstrijd behaalde René Rast de overwinning, voor merkgenoten Mike Rockenfeller en Nico Müller. Jamie Green viel twee ronden voor het einde terug als gevolg van een versnellingsbakdefect. Mattias Ekström eindigde als vijfde en behoudt daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap, waarin René Rast nu de tweede plaats bezet en met Green en Rockenfeller als respectievelijk derde en vierde vier Audi-rijders bovenaan staan. Voor Lucas Auer zijn de kansen op de titel zo goed als verkeken: hij werd in de 28e ronde in de rondte getikt door Bruno Spengler en viel uit. Daarna volgde er een vier ronden lange safety-car-fase met 'double file restart'.

15.00 uur: Het totale aantal bezoekers tijdens het driedaagse DTM-evenement op de Red Bull Ring in Spielberg bedraagt 35.500.

IMG 8230

14.00 uur: Een officieel aantal bezoekers hebben we nog niet, maar het is in ieder geval goed druk tijdens de traditionele pitwalk op de Red Bull Ring.

IMG 8223
Bandenleverancier Hankook besteedde zelfs een eigen persbericht aan Milan Dontje

13.30 uur: De Zuid-Afrikaan Keagan Masters won na zijn succes van gisteren ook de tweede race van de Audi Sport TT Cup op de Red Bull Ring. Milan Dontje eindigde als tweede en stond daarmee andermaal op het podium. De derde plaats was voor de Brit Philip Ellis. "Ik weet niet of Masters niet ook een valse start maakte, daar moeten ze nog maar eens goed naar kijken, maar deze punten heb ik in ieder geval al binnen", zei Dontje na afloop van de race tegen AUTOSPORT.NL.

IMG 8219

11.45 uur: Joel Eriksson (foto) startte vanaf de pole-position en behaalde een start-finishzege in een onvoorstelbaar saaie FIA EK Formule 3-race. Achter de Zweedse rijder van het Motopark-team, die voor de vijfde keer dit seizoen won, eindigde titelfavoriet Lando Norris als tweede. Nikita Mazepin stond voor het eerst sinds Spa weer eens op het podium, hij eindigde als derde en zorgde ervoor dat er rijders van drie verschillende teams op het podium stonden. Beste Van Amersfoort-rijder was Joey Mawson, die in de slotfase nog de negende plaats erfde toen Ferdinand Habsburg voor eigen publiek terugviel naar de tiende positie. Pedro Piquet ging eenmaal in de rondte en eindigde in de achterhoede, ook Harri Newey kon geen potten breken.

170924 DTM Liveblog Ekstrom
Pitstoptraining bij Mattias Ekström, die in de derde vrije training de snelste was

10.15 uur: Extra gemotiveerd door zijn racewinst van gisteren reed Mattias Ekström met de Red Bull-Audi RS 5 DTM  in de derde vrije training de snelste tijd. De Zweed kwam tot een tijd van 1:22,059 minuten en voerde daarmee een trio van Audi-rijders op de eerste drie posities aan. Mike Rockenfeller werd als tweede geklasseerd, Jamie Green eindigde als derde. De beste Mercedes-AMG-rijder was Gary Paffett op de vierde plaats, twee posities voor zijn merkgenoot, lokale held Lucas Auer. Daartussen eindigde Nico Müller (Audi) als vijfde. BMW kwam andermaal niet in de top tien voor, Marco Wittmann was de snelste BMW-rijder op de elfde plaats.

170924 Liveblog Porsche

Zondag 8.45 uur: Goedemorgen vanuit Spielberg, waar er vandaag gelukkig geen mist is en zelfs de zon heel voorzichtige pogingen doet om door te breken. Weliswaar zijn er wat buien voorspeld, maar tot nu toe is het in ieder geval prima op de Red Bull Ring. De eerste auto die we op het circuitterrein zagen was geen raceauto, maar deze Porsche 911 van de Oostenrijkse politie (met toepasselijk kenteken BP-911). Voor uw redacteur, opgegroeid in Driebergen op een steenworp afstand van de toenmalige Algemene Verkeers Dienst van de Rijkspolitie, roept het zien van een politie-Porsche warme herinneringen op. En bij gebrek aan Porsche Carrera Cup dus toch nog iets uit Zuffenhausen op de Red Bull Ring.

Het programma voor vandaag is als volgt:
09.25-09.55 uur: vrije training DTM
11.00-11.35 uur: race 2 FIA EK Formule 3
12.00-12.20 uur: kwalificatie DTM
12.45-13.15 uur: race 2 Audi Sport TT Cup
15.18-16.13 uur: race 2 DTM
16.55-17.30 uur: race 3 FIA EK Formule 3

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet