Formula E

Formule E: FIA bevestigt Formule E wedstrijd in Zürich. Na 63 jaar weer FIA circuitwedstrijd in Zwitserland

Zoals bekend werd de circuitsport na het Le Mans drama in 1955 in Zwitserland officieel verboden. Voor rallyes en heuvelklims gold dit verbod echter niet. In 1954 vond de allerlaatste circuitwedstrijd in Bremgarten plaats. In 2015 werd de wet echter al officieel aangepast en dit plaveide de weg voor een officieel FIA-event in Zürich.

Tekst Willem J. Staat
Foto Formula E

2015 Simona 1
2015 Simona de Silvestro was pleitbezorgster voor een FE wedstrijd in Zwitserland. Uiteindelijk is het dan toch gelukt.

Formule E bevestigt wedstrijd in Zürcih. Na 60 jaar weer FIA circuitwedstrijd in Zwitserland.
De circuitsport keert op 10 juni 2018 a.s.met een officiële FIA Formule E wedstrijd terug in Zwitserland. Wat de data betreft staat Berlijn Tempelhof op 19 mei op de kalender. En New York City vindt op 14/15 juli plaats. In 2015 schreef www.autosport.nl ook al over het mogelijke plaatsvinden van een Formule E wedstrijd in Geneve. Toen stond Simona de Silvestro(nu Supercars in Australië) in de picture. Uiteindelijk werd het Zürch.

FIA President Jean Todt: "Ik ben erg verheugd dat de circuitsport met een Formule E event officieel naar Zwitserland terugkeert. Het is een enorme prestatie om deze discipline weer te laten terugkeren naar een land waar het in 1955 verboden werd. Ik wil dan ook iedereen feliciteren dat dit realiteit geworden is. Dit was een belangrijk doel voor de FIA. Het is belangrijk om de autosport naar nieuwe doelgroepen in de wereld te brengen. Santiago, Sao Paulo zijn eveneens nieuw op de kalender. Ik ben ervan overtuigd dat er een erg sterk Formule E seizoen voor ons ligt."

Alejandro Agag: " Met vier nieuwe circuits begint de kalender vorm te krijgen. Erg spannend dat de Formule E de circuitsport voor de eerste maal sinds 60 jaar weer terug naar Zwitserland brengt. Zonder de hard core fundamenten van de Formule E, de elektrische revolutie en e-mobiliteit zou dit niet mogelijk geweest zijn. Door de wetsveranderingen werd deze wedstrijd tevens mogelijk gemaakt door onze Zwitserse partner Julies Baer. Daarvoor wil CEO Boris Collardi en zijn gehele team, met hun continue geloof in de Formule E, bedanken. Daardoor zijn we er in geslaagd om in de autosport toegang tot nieuwe terreinen te krijgen. Ook ben ik verheugd over de terugkeer naar Berlijn, een stad die sinds het begin op de kalender stond en veel gepassioneerde racefans telt. Duitsland is voor de Formule E een belangrijke markt. Zeker met nieuwe fabrikanten zoals Audi dit jaar. Ik kan nauwelijks wachten."

Sebastien Buemi: "Met de komst van de Formule E naar Zwitserland is een droom werkelijkheid geworden. Ik ben erg verheugd en kan het nauwelijks geloven. Door de lokale wetgeving leek dit enkele jaren geleden nog onmogelijk maar dankzij de Formule E hebben we de circuitsport in ons land terug kunnen brengen. Ik hoor dat de layout er fantastisch uitziet en ik kan dan ook nauwelijks wachten. Met Renault beschouwde ik Parijs als de wedstrijd van het jaar. Maar nu kan ik na Frankrijk naar mijn thuisrace uitkijken."

CEO Boris Collardi van Julius Baer: " Als één van de oprichters en global partner van Formule E zijn we er bijzonder trots om een wedstrijd op onze thuismarkt te hebben. Vanaf de eerste wedstrijd in 2014 hebben wij de Formule E ondersteund. Het is een baanbrekend voor de toekomst van de mobiliteit die voor een meer duurzame wereld moet zorgen. Zurich is de ideale stad om deze missie uit te dragen.
Zeker met het dynamische cosmopolitische leven en haar diepe respect voor het milieu. Wij zijn ervan overtuigd dat de Zurich ePrix een onvergetelijk moment gaat worden en kijken er nu al naar uit."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet