Diversen

Ton Serné schrijft Duitstalig boek over wegligging racewagens

Nederlander Ton Serné, actief in Nederland en Duitsland met seminars op het gebied van de wegligging van racewagens en als racewagen engineer, heeft samen met Prof. Dr. Ralph Pütz (Hochschule Landshut, Bayern) een verhelderend boek over wegligging geschreven met als titel 'Praxislehrgang Fahrdynamik'. Het boek werd vandaag in Zandvoort gepresenteerd.

Aangeleverd bericht
Foto PR

Serne Rockenfeller
Mike Rockenfeller en Ton Serné(L) tijdens de presentatie van het boek in Duitsland enkele weken geleden.


Ton Serné schrijft Duitstalig boek over wegligging racewagens
Het boek is enerzijds gericht op studenten in de automobieltechniek, anderzijds op ingenieurs in professionele teams en de top van de amateur teams die hun racewagen verbeteren willen door hun setup mathematisch te onderbouwen.

Wat het boek uniek maakt is het uitgangspunt dat vrijwel iedereen die wil gaan deelnemen aan autoraces dat met een bestaande auto doet. Dankzij het eerste hoofdstuk over het opmeten van de belangrijke dimensies van de auto wordt de auto optimaal in kaart gebracht. In het verdere verloop van het boek worden deze meetresultaten gebruikt voor realistische en praktische rekenvoorbeelden.

"Ik hoop met dit boek te bereiken dat er een goede mix ontstaat van de kennis over de dynamica van de auto en het gebruik van computers. Het een kan niet zonder het ander, en ons boek probeert daar een bijdrage aan te leveren. " aldus Ton Serné.

De overige hoofdstukken behandelen: definities van de dynamiek, banden, schokdempers, geometrie van de wielophanging, veren, differentieel, aerodynamica en – last but not least – het plannen en invullen van tests.

De negen hoofdstukken worden geïllustreerd met 166 afbeeldingen en 38 tabellen. De lezer krijgt 203 formules aangereikt waarmee praktische berekeningen uitgevoerd kunnen worden, wat met 45 rekenvoorbeelden ondersteund wordt. Ten slotte krijgt de lezer nog 52 zeer bruikbare tips uit de praktijk voorgeschoteld.

Het boek wordt als 5de deel van de vooraanstaande serie Rennwagentechnik van Prof. Michael Trzesniowski (FH Joanneum Graz, Oostenrijk) gepubliceerd.

Ton Serné over dit Duitstalige boek: "Ik besef dat voor veel Nederlandse geïnteresseerden een Duitstalig technisch boek weinig praktische waarde heeft, maar dat neemt niet weg dat er genoeg Nederlanders zijn die zo'n boek toch best aandurven. Momenteel ben ik serieus aan het bestuderen of een Engelstalige versie haalbaar is. Een Nederlandstalige versie lijkt er vooralsnog helaas niet in te zitten."

De boekpresentatie voor de Duitstalige landen vond plaats tijdens de Europese kampioenschappen Formula Student op 11 Augustus in de hospitality ruimte van het Schaeffler Rennsportteam. De door Schaeffler gesponsorde DTM-rijder Mike Rockenfeller heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen.

De inhoud van het boek zal ook ten gronde liggen aan de nieuwe cursus 'Magic Numbers' van Ton Serné, welke gegeven zal worden naast de reeds bestaande cursussen over 'Wegligging van Racewagens'.
Zie hierover http://cursuswegligging.nl/boek-praxislehrgang-fahrdynamik

Bestelinformatie voor het boek:
ISBN 978-3-658-16101-9 (gedrukt, Hardcover)
Ook als E-book per hoofdstuk verkrijgbaar.
Auteurs: Prof. Dr.-Ing. Ralph Pütz, HAW Landshut Bayern, en Ing. Ton Serné Rosmalen.

Zie ook: http://www.springer.com/de/book/9783658161019
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet