GT

Lamborghini Super Trofeo: Kelvin Snoeks ondanks twee podiums op Nürburgring niet tevreden

snoeks lste nurb p2

Kelvin Snoeks behaalde afgelopen weekend op de Nürburgring twee derde plaatsen in de Pro-Am-klasse van de Lamborghini Super Trofeo Europe, maar kon daar niet tevreden mee zijn. De klasseringen waren op zichzelf prima, zo verklaarde de Hoofddorper zijn gevoel over het weekend, maar hij had veel dichter op de top-twee willen zitten – zeker na de vorm die hij op Spa had tentoongespreid. Snoeks kijkt dan ook reikhalzend uit naar de Super Trofeo World Final, in november op Imola. Daar hoopt hij zijn seizoen knallend af te sluiten.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De Super Trofeo-races werden deze keer verreden in het voorprogramma van de Blancpain Sprint Series, dat op de Nürburgring zijn seizoensfinale hield. Snoeks was er dan ook alles aan gelegen om voor het oog van de beste GT3-teams zijn goede vorm van de laatste raceweekenden voort te zetten. De twee derde plaatsen in de klasse waarmee hij de Nürburgring verliet, konden Snoeks' goedkeuring echter niet wegdragen. "Het was veruit niet waarop ik had gehoopt. En ook niet wat we hadden kunnen presteren."

snoeks lste nurb g

De tegenslag begon eigenlijk al in de vrije trainingen, vertelt Snoeks. "Mijn teamgenoot bij ArtLine Team Georgia begon in de regen en deed het met een negende plek eigenlijk best goed. Ik stapte in toen de baan al aan het opdrogen was. Meteen merkte ik dat de remmen niet goed waren. Ik had ook veel last van overstuur de bocht in. Na afloop van de sessie bekeken we de data. Daaruit bleek dat ik zelfs later remde dan mijn teamgenoten in de andere auto. Met de remmen kon dus niets mis zijn."

In de tweede vrije training ging Snoeks' teamgenoot Shota Abkhazava opnieuw als eerste van start, omdat die een setje nieuwe banden wilde proberen. Maar omdat het de eerste 30 minuten regende, kon Abkhazava pas later in de sessie iets met die banden beginnen. "Voor mij bleef maar één rondje over. Ik ging dus met weinig ervaring de kwalificatie in. Ook daarin liep het totaal niet lekker. Ik had de remmen al opgegeven en bleef last houden van overstuur."

snoeks lste nurb a

Snoeks begon de eerste race daarom niet met een goed gevoel. Desondanks eindigden hij en Abkhazava als derde in de klasse. "Ja, we werden wel derde, maar er deden deze keer minder auto's in de klasse mee. En belangrijker was dat we niet met de eerste drie algemeen meededen."

In de tweede race op zondag was gelukkig het lek boven, nadat Snoeks had ontdekt dat remkabels voor en achter verkeerd om zaten. "Vandaar ook het overstuur de bochten in! Ik startte als achtste, maar ik lag al snel vierde algemeen, met oog op de derde plaats. Ik was niet alleen eerste in de klasse, maar ook de snelste op de baan. Dat gaf me echt een goed gevoel. Helaas heeft mijn teamgenoot het niet kunnen afmaken: in zijn stint viel hij terug naar de derde plaats in de klasse."

Snoeks kijkt daarom met enige spijt terug op het weekend op de Nürburgring. "Het was echt jammer. Ik had mijn vorm van Spa willen doortrekken naar hier. Ik zit lekker in mijn vel, ik rij sterk en hoop op basis daarvan volgend jaar weer GT3 te kunnen rijden. In het kampioenschap staan we weliswaar tweede in de klasse, maar dat is voor mij als Pro-rijder minder belangrijk. Voor mij telt dat ik in de top-drie algemeen meedoe."

snoeks lste nurb p1

Voor Snoeks is daarvoor nog één kans – of eigenlijk vier, want de Lamborghini Super Trofeo World Final bestaat uit vier wedstrijden. Op dit evenement op 16-19 november komen alle Super Trofeo-kampioenschappen ter wereld (dus ook Asia, Middle East en North America) samen op Imola voor één groot Lamborghini-feest. "Daar hoop ik nog één keer te knallen, zodat we in 2018 iets moois kunnen doen", zegt Snoeks, die reikhalzend uitkijkt naar de seizoensafsluiter.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet