TCR Series

Niels Langeveld kan sterke podiumreeks in TCR Germany niet voortzetten op de Sachsenring

nl tcr sachsenring 1

Niels Langeveld heeft zijn fraaie serie podiumplaatsen in de ADAC TCR Germany niet kunnen uitbreiden. Op de Duitse Sachsenring lag de sleutel in de kwalificatie, waarin de Racing One-coureur 66 duizendste van een seconde tekort kwam om naar de belangrijke tweede kwalificatiesessie door te gaan. In beide races wist Langeveld vanaf een 18e startplek weliswaar weer veel posities goed te maken, maar met een negende plaats in de eerste en een dertiende in de tweede race kon de Sassenheimer niet tevreden zijn. "Een heel zuur weekend, ik ga er alles aan doen om het seizoen volgende week op de Hockenheimring op een goede manier af te sluiten", sprak Langeveld na afloop.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

nl tcr sachsenring h


Voor het eerst in zijn racecarrière bezocht Niels Langeveld de Sachsenring in de Duitse deelstaat Saksen. In 1927 werd voor het eerst een wedstrijd op het oude, tegenwoordig niet meer gebruikte stratencircuit verreden. De Sachsenring is daarmee één van de oudste circuits van Duitsland. In 1995 werd het huidige, door Hermann Tilke ontworpen circuit met 14 bochten en een lengte van 3.671 km geopend en het staat bekend als een snelle en uitdagende baan.

nl tcr sachsenring 2

De eerste meters van Langeveld op de Sachsenring waren niet eenvoudig. "De baan was in de eerste vrije training na een flinke regenbui erg nat, maar droogde steeds verder op. Daardoor was elke ronde anders en konden we niets aan de afstelling van de Audi RS3 LMS doen", vertelde de tweevoudig TCR Germany-racewinnaar. Tot ieders verbazing reed Langeveld de eerste vrije training toch de vijfde tijd. De tweede vrije training van dertig minuten was voor hem, zijn coach/engineer Herman de Jager en zijn team Racing One tekort om de juiste set-up voor dit circuit te vinden, zodat Langeveld niet optimaal voorbereid aan de kwalificatie begon.

nl tcr sachsenring hn

Evengoed begon Langeveld vol goede moed aan zijn kwalificatiesessie in groep B, maar hij kwam 0,066 seconde tekort om door te gaan naar de tweede kwalificatie. In deze tweede sessie strijdt de top zes van groep A en B om de zo belangrijke startposities voor de top tien van beide races. Ondanks het kleine verschil met de snelste rijders betekende dit voor Langeveld dat hij in beide races vanaf een 18e startplek moest beginnen.

De eerste race op zaterdag had Langeveld zoals vaker een uitstekende start. De Racing One-Audi passeerde direct zes concurrenten en na de eerste bocht kwam Langeveld al als twaalfde door. In een sterke eerste raceronde ging hij nog drie tegenstanders voorbij en met nog 20 ronden te gaan leek een nieuwe stunt van de Nederlander mogelijk. De rijders in de top tien zijn echter allen topcoureurs en hoewel Langeveld in het kielzog van zijn voorgangers bleef, bleek het niet mogelijk om verder naar voren op te stomen. Hoewel hij veel posities gewonnen had, was Langeveld toch teleurgesteld met dit resultaat.

nl tcr sachsenring 3

Zijn sterke start in de eerste race gaf Langeveld het vertrouwen dat een goede klassering in de tweede race mogelijk was. Ook dit keer was zijn start fantastisch, na de eerste ronde passeerde hij de finish als tiende en had hij de aansluiting op de rijder voor hem. Toen hij de aanval opende werd hij echter op zijn rechter voorwiel geraakt en daarmee was de sporing van de Audi dermate verstoord dat Langeveld niet meer kon aanvallen. Zich tot het uiterste verdedigend bracht de Racing One-coureur de Audi uiteindelijk met een volledig kapot gereden wiel binnen op een dertiende positie. "Dit is niet mijn weekend. Ik wilde hier de tweede plaats in het klassement pakken, maar in plaats daarvan ben ik nu teruggevallen naar de vierde positie", baalde Langeveld. "Werk aan de winkel dus volgende week."

nl tcr sachsenring 4

De volgende races in de TCR Germany zijn al komend weekend op 23 en 24 september. De seizoensfinale vindt plaats op de Duitse Hockenheimring en daar zal Niels Langeveld alles in het werk stellen om zich terug te knokken in de top drie van het klassement.

Stand kampioenschap TCR Germany 2017
1. Josh Files (GB) - 357 punten
2. Mike Halder (D) - 279
4. Sheldon van der Linde (ZA) - 256
3. Niels Langeveld - 221
5. Harald Proczyk (O) - 220
6. Moritz Oestreich (D) - 193

Kalender TCR Germany 2017
22-24 september Hockenheim Duitsland

De racecarrière van Niels Langeveld wordt mede mogelijk gemaakt door zijn sponsoren Bruce Investments, ERU Prestige, That's Lease, Movico, Marginpar, Omnia, Racetrailer.com en Vitalize.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet