IndyCar

Indycar: Zeven titelkandidaten voor seizoensfinale op Sonoma dit weekend

Met Sebastian Vettel en Lewis Hamilton als potentiële titelkandidaten voor het seizoen 2017 is het in de Formule 1 maar een saaie bedoeling toch? En in NASCAR hebben ze kunstmatige playoffs om de titelstrijd zo spannend mogelijk te houden. Daar wordt aan het eind van het seizoen op Miami Homestead de strijd tussen vier rijders beslist. Indycar heeft geen playoffs nodig en doet de "armzalige" titelfinale tussen Vettel en Hamilton met zeven potentiële kanshebbers behoorlijk verbleken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Newgarden Pagenaud
Wat gaat er dit weekend tussen Josef Newgarden en Penske teamgenoot Simon Pagenaud gebeuren. Wordt één van hen kampioen of gaan ze er allebei af?

Zeven titelkandidaten voor seizoensfinale op Sonoma dit weekend
Indycar is booming. Met de introductie van de "nieuwe auto" is de belangstelling voor het kampioenschap behoorlijk gestegen. Naar verwachting staan er volgend jaar misschien zelfs 28 auto's op de startgrid. Voorlopig is de interesse enorm. NASCAR-coureur Kasey Kahne wiens contract bij Hendrick Motorsports na 2017 niet verlengd wordt, is inmiddels met diverse teams in verband gebracht. De naam van Danica Patrick wordt op de social media gefluisterd maar zelf lijkt zij weinig belangstelling te hebben. De commerciële interesses in NASCAR lijken voorlopig nog wat interessanter.

Team Penske heeft al haar vier rijders in de titelstrijd. Josef Newgarden leidt het kampioenschap met 560 punten. Teamgenoot Helio Castroneves staat derde met 538 punten gevolgd door zijn Penske-collega's Simon Pagenaud en Will Power. Sluwe vos Scott Dixon staat met 557 punten als tweede in de tussenstand. Alexander Rossi bezet met 476 punten de zesde plek gevolgd door Graham Rahal(Rahal Letterman Racing). De powerhouses van Team Penske, Ganassi Racing en Andretti Autosport maken duidelijk de dienst uit. Goed voor Rahal Letterman Racing dat ze eindelijk de aansluiting gevonden hebben.

2017 Scott Dixon Scott Dixon is natuurlijk een sluwe vos. Is de Ganassi-coureur Team Penske dit weekend te slim af?

Ganassi-coureur Scott Dixon heeft niets te verliezen en behoeft in tegenstelling tot de jeugdige Josef Newgarden alleen maar in de aanval te gaan. Helio Castroneves is inmiddels alweer 20 jaar in Indycar actief en het zou natuurlijk prachtig zijn indien die man met een kampioenschap definitief afscheid kan nemen. Maar Castroneves blijft altijd in herinnering voor zijn fenomenale prestaties op de Brickyard.

Op misschien een deelname in de Indy 500 is dit waarschijnlijk wel zijn laatste deelname in een kampioenschapswedstrijd. Castroneves gaat natuurlijk met Montoya verder in de ARX 05 Acura in de IMSA series. Vergeleken met Indycar toch een graad minder. Regerend kampioen Simon Pagenaud maakt eveneens nog kans dit weekend. Maar vergeleken met 2016 waren zijn prestaties iets minder en hij stond duidelijk in de schaduw van Josef Newgarden.

Captain Roger Penske wil altijd dat zijn rijders als een team samenwerken. Pas aan het einde van de wedstrijd mogen zij uitmaken wie mag winnen. Een strategie waardoor Team Penske zo succesvol is. Alleen de slogan "Win as a Team lose as a Team" liep op Gateway een behoorlijke deuk op toen Josef Newgarden de Fransman met een behoorlijk vette move wist te passeren. Beiden gaven elkaar er in de media kortstondig flink van langs. Roger Penske wist de situatie binnen zijn team direct de kop in te drukken waardoor Pagenaud in de media openlijk gas terugnam.

2017 Rossi
Alexander Rossi moet een flinke inhaalslag maken maar blijft theoretisch kanshebber.

Zowel Alexander Rossi als Graham Rahal hebben theoretische kansen om de titel te winnen maar dan moet er op Sonoma heel wat gebeuren. Will Power liep tijdens het zwemmen afgelopen week een flinke knieblessure op maar het hinderde hem niet om tijdens de vrije trainingen op Sonoma gisteren de derde tijd te realiseren.

Regerend kampioen Simon Pagenaud realiseerde tijdens die vrije trainingen de snelste tijd. Vorig jaar won de Fransman de titel vanaf pole. Pagenaud: " Wij moesten een richting zoeken. Dit jaar beschikken wij over nieuwe Firestone banden en moet alles van vorig jaar gewoon vergeten. Het is totaal verschillend van wat we nu doen. Het was in ieder geval een interessante sessie. Ik voel me goed, de auto voelt zich goed. Evenals iedereen binnen de groep. Tot nu toe was het fun."

2017 Will Power
Will Power moet ook niet onderschat worden maar is dit weekend door een kleine blessure lichtelijke gehandicapt. Hij is nog snel genoeg.

Sebastien Bourdais was uiteindelijk de enige coureur die het tempo van de Penske-rijders wist bij te houden en heeft inmiddels na zijn zware klap op Indy behoorlijk veel progressie gemaakt. Bourdais: " In de ochtendsessie waren we behoorlijk teleurgesteld. Wij waren niet waar we wilden zijn. Maar de omstandigheden veranderden constant. De wind veranderde en ineens hadden we weer de aansluiting."

2017 Zachery CLeman De Melo
Zachery Claman De Melo. Wel even winnen zo'n lange naam.

Zachery Claman De Melo(5e in Indy Lights) maakt dit weekend zijn debuut bij het team van Andretti Autosport en liet voorlopig de 20e tijd noteren. De 22-jarige Zach Veach tekende eerder deze week een driejarig contract bij Andretti Autosport. Hij neemt de plek van Takuma Sato die naar Rahal Letterman verhuist. Ondanks het vertrek van Sato behoudt Andretti Autosport de Honda-motoren.

2017 Rahal
Graham Rahal. Een outsider voor de titel.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet