Racing Shows

Racing shows: Het sportieve nieuws op de IAA in Frankfurt

IMG 8037
Echt sportnieuws was de onthulling van de BMW M8 GTE met vlnr Martin Tomczyk, presentator Markus Othmer en sportdirecteur Jens Marquardt.

Donderdag opende de Duitse bondskanselier Dr. Angela Merkel de Internationale Automobil-Ausstellung in Frankfurt. De tweejaarlijkse show afficheert zichzelf als de grootste van Europa, wat gezien het enorme beursoppervlak zeker juist is, maar ook hier doen zich veranderingen voor die we de sinds de vorige editie van de IAA al constateren. Zo zijn spelers als Peugeot, Nissan, Volvo, de volledige Fiat-groep met Fiat, Alfa Romeo, Chrysler en Jeep, DS, Infiniti, Rolls-Royce en Tesla er in Frankfurt niet bij, iets wat twee jaar nog vrijwel ondenkbaar was. Maar zoals mobiliteit verandert, of we dat nou willen of niet, zo verandert ook de marketing van de automerken en daarmee gepaard gaand de aanwezigheid op beurzen als deze. Toch is de kwalificatie van de IAA als 'dorpsbeurs', zoals die eerder deze week van de notoire zuurpruimen van de 'Deutsche Umwelt-Hilfe' kwam (een uitermate dubieuze club die met allerlei schadeclaims vooral zichzelf helpt) zeker niet terecht, want er is nog steeds van alles te zien en te doen, zoals de ongeveer een miljoen bezoekers die vanaf morgen tot en met 24 september worden verwacht, zelf kunnen constateren. Ook op sportief gebied is er nog genoeg, zoals AUTOSPORT.NL vaststelde bij een rondgang over de beurs.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 8052

Het belangrijkste sportnieuws was ongetwijfeld de onthulling van de nieuwe BMW M8 GTE, waarmee het Beierse merk volgend jaar fabrieksmatig gaat deelnemen aan de GTE-klasse van het IMSA WeahterTech SportsCar Championship in de Verenigde Staten en het FIA World Endurance Championship. De auto is gebaseerd op de M8, de coupéversie van de 7-serie, die er nog niet in de serieproductie is. Dat zo'n grote auto als basis moet worden gebruikt, ligt aan het feit dat BMW al jarenlang geen echte sportcoupé meer in het programma heeft, en dan moet zo'n enorm gevaarte (kijk maar eens naar de wielbasis op de foto) met BOP-maatregelen competitief worden gemaakt... Maar goed, het feit dat BMW als fabrikant in het WEC stapt is op zich al een positief gegeven in de tijd dat het kampioenschap in zwaar weer is.

IMG 8049

Het team MTEK van de Nederlander Ernest Knoors neemt het test- en ontwikkelingswerk van de auto voor zijn rekening en MTEK-mensen waren gisteren op de IAA voor de presentatie.

IMG 8046

Nieuwe interpretatie van de bekende BMW-nieren als stijlkenmerk.

IMG 8055

De zogeheten 'Aerofelge' met doorstroming van de lucht door de spaken. "Iets vergelijkbaars hadden we jaren geleden al op onze M3 GT2 en daarmee wonnen we op de Nordschleife circa 2 km/u aan topsnelheid", vertelde sportdirecteur Jens Marquardt.

IMG 7885

De M4 GT4 kenden we al, maar staat ook op de IAA.

IMG 7884

Bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort en de Total 24 Hours of Spa konden er al mee kennismaken: de nieuwe M5.

IMG 7886

Met de iVision Dynamics presenteert BMW een elektrische Gran Coupé met een reikwijdte van 600 km. Een serieus antwoord op Tesla.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet