GT

GT4 European Series Northern Cup: Beslissingen vallen in seizoensfinale op de Nürburgring

kasperlik-umbrarescu

De GT4 European Series Northern Cup is helemaal gereed voor de beslissende seizoensfinale aankomend weekend op de Nürburgring. De strijd voor het Pro-AM en AM kampioenschap is nog alleszins onbeslist. Twee spannende races op het 5.148 km Grand Prix circuit gaan bepalen wie de titels naar zich toe trekken. Vijf rijders zijn nog in de race om de Pro-AM titel winnen en vier coureurs strijden nog voor het AM kampioenschap.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: Chris Schotanus en Willem J. Staat

In de Pro-AM titelstrijd hebben de RN Vision STS rijders Razvan Umbrarescu en Gabriele Piana drie punten voorsprong op de Allied-Racing coureur Jan Kasperlik, en vijf op Luc Braams en Duncan Huisman. Piana moet echter de beslissende wedstrijden aan zich voorbij laten gaan in verband met andere verplichtingen. Umbrarescu deelt nu zijn Porsche met de Duitse rijder Hendrik Still.

Umbrarescu en Piana wonnen dit seizoen vier races, terwijl Kasperlik afgelopen maand de openingsrace in Zandvoort op zijn naam schreef. Braams en Huisman reden tweemaal naar het hoogste podium, maar behaalden op hun Zandvoortse thuiscircuit slechts acht punten. Het McLaren-duo hoopt op de Nürburgring terug te slaan. Met nog 25 punten per race te verdelen, zal de beslissing in Pro-Am pas in de tweede race op zondagmorgen gaan vallen.

Autorlando Sport-rijder Giuseppe Ghezzi heeft de leiding in de AM-klasse. De Italiaan heeft tot nu toe 145 punten binnen gehaald en gaat met 15 punten voorsprong op de Scuderia Villorba Corse coureurs Romy Dall'Antonia en Giuseppe Fascicolo richting de Eifel. De andere kanshebbers, Manuela Gostner en Manuele Mengozzi met respectievelijk 125 en 105 punten, zijn de outsiders. Daarachter deelt Mengozzi zijn Porsche 997 GT4 met Ghezzi en kan geen aanspraak meer maken op de titel, maar kan nog steeds in de top drie eindigen.

2017 Ekris BMW McLaren

Ricardo van der Ende en Max Koebolt behaalden in Zandvoort al de Zilver Cup, maar het Ekris Motorsport duo gaan in Duitsland nog vol voor de podiumplaatsen. Hun doel is de algemene GT4 European Series titel en zij zullen er alles aan doen om dit te bereiken, voordat zij zich gaan concentreren op de laatste twee ronden van de GT4 European Series Northern Southern Cup, later dit jaar.

A38I6328
Veel spectakel tijdens vorige races op Zandvoort


38 Wagens zijn ingeschreven voor deze laatste twee wedstrijden, waaronder een aantal nieuwe en teruggekeerde equipes. Schwede Motorsport maakt zijn seriedebuut op hun thuiscircuit met twee Porsche Cayman CS MR GT4's, voor 2012 FIA GT1 wereldkampioen Marc Basseng en teameigenaar Phillip Bethke. Dominik Schraml en Rudolf Schulte vormen een combinatie in de tweede wagen.

CD Sport heeft Matthieu Cheruy en Kévin Bole-Besançon ingeschreven voor hun debuutrace in deze klasse. De tweede Porsche Cayman CS MR GT4 is voor Benjamin Ricci en Morgan Moullin-Traffort. MOMO Megatron Team Partrax rijdt hun tweede weekend, net als Generation AMR SuperRacing met de Aston Martin Vantage GT4. 2016 GT4 European Series kampioen PROsport Performance keert ook terug op de baan, nadat zij de races op de Slovakia Ring en Zandvoort hadden moeten missen.

Voorlopige inschrijflijst

Nürburgring tijdschema:

Vrijdag 15 September
12:20 – 13:20: Vrije training 1
16:50 – 17:50: Vrije training 2

Zaterdag 16 September
11:45 – 12:25: Kwalificatie (15' + 10' + 15')
16:55 – 17:55: Race 1

Zondag 17 September
11:00 – 12:00: Race 2

De beide GT4 European Series Northern Cup races kunnen worden gevolgd via een livestream met Engels en Frans commentaar op hun eigen website en YouTube kanaal, maar ook op het SRO Motorsports Group's GT World YouTube kanaal.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet