Liveblogs

DTM: Liveblog van het DTM-weekeinde op de Nürburgring

170909 Liveblog Opening


Drie weken na het optreden op Circuit Zandvoort is de DTM dit weekeinde te gast op de Nürburgring voor het zevende raceweekeinde van het seizoen. Ditmaal weer met het volledige pakket, inclusief FIA EK Formule 3, Porsche Carrera Cup Deutschland, Audi Sport TT Cup en, voor de tweede keer dit jaar na de Norisring, de Tourenwagen Classics. De weersomstandigheden zijn verre van ideaal, maar de vooruitzichten voor mogen zijn in ieder geval iets positiever. AUTOSPORT.NL is in de Eifel en doet ook nu weer verslag via ons traditionele liveblog, met de meest recente bijdragen bovenaan, telkens met tijdsaanduiding. Vragen en opmerkingen via de commentaarfunctie onder dit artikel.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, René de Boer

20.45 uur: De uitslag van de Formule 3-race is nu definitief en Lando Norris mag inderdaad zijn overwinning behouden. Daarmee sluiten we de berichtgeving van dit weekeinde via dit liveblog af. Over twee weken staat het volgende DTM-evenement op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg op het programma.

2017 Norris zondag

17.40 uur: Lando Norris heeft de derde en laatste Formule 3-EK-race gewonnen, maar het is nog niet helemaal zeker of hij zijn winst ook mag behouden, want de wedstrijdleider onderzoekt nog een inhaalmanoeuvre tussen Norris en Ilott in ronde vier, na de herstart aan het eind van een safety-car-fase. Op de baan eindigde Jake Hughes als tweede en Ralf Aron als derde. Beste Van Amersfoort-rijder was Newy als zesde, Defourny scoorde als negende punten in zijn eerste F3-weekeinde. Piquet en Mawson waren betrokken bij aanrijdingen en eindigden in de achterhoede.

2017 Robert Wickens

16.20 uur: Robert Wickens is de winnaar van de DTM-race op zondag, waarin Paul Di Resta het dubbele succes voor Mercedes-AMG completeerde. BMW-rijder Marco Wittmann eindigde als derde, voor Bruno Spengler en Maro Engel. Mattias Ekström vergrootte als zesde zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap, omdat zijn naaste concurrent Lucas Auer geheel zelfstandig van de baan raakte en zo een vrij zekere derde plaats verspeelde. De Oostenrijker kwam uiteindelijk slechts als 13e aan de finish. Met name in de slotfase ging het er hard aan toe, waarbij Audi-rijder Nico Müller zijn BMW-concurrent Timo Glock aan een 'brake test' onderwierp en BMW-man Maxime Martin tot twee maal toe Mercedes-rijder Gary Paffett aantikte, waarop Paffett uiteindelijk terugviel naar de 14e plaats.

PCC R2 Beslissende Moment

13.30 uur: Dennis Olsson is de winnaar van de tweede race van de Porsche Carrera Cup Deutschland op de Nürburgring. Na een interessante strijd aan de kop van het veld won de Noor uiteindelijk met een voorsprong van 1,9 seconde op de Brit Nick Yelloly, de winnaar van de race van gisteren. Christopher Zöchling, die even het veld aanvoerde, maar zich daarna verremde en terugviel, werd uiteindelijk nog derde. Achter routinier Michael Ammermüller eindigde Larry ten Voorde als vijfde en herhaalde daarmee zijn resultaat van gisteren. Wolf Nathan werd 16e algemeen en tweede in het B-klassement.

2017 Marco Wittmann

12.30 uur: Marco Wittmann start vanaf de pole-position voor de DTM-race van vanmiddag. In de 20 minuten durende tweede kwalificatie kwam de BMW-rijder als enige tot een tijd van onder de 1:21 minuten. Met zijn tijd van 1:20,936 minuten had de titelverdediger een voorsprong van 0,116 secconde op de Brit Paul Di Resta, die de snelste Mercedes-rijder was. Daarachter bezetten zijn merkgenoten Wickens en Auer de tweede startrij, gevolgd door de BMW's van Blomqvist, Glock en Farfus. Beste Audi-rijder was Jamie Green als elfde, kampioenschapsleider Mattias Ekström start vanaf de 14e positie.


Hughes F3

11.50 uur: Jake Hughes heeft zijn eerste overwinning in het FIA EK Formule 3-kampioenschap binnen. Het was tevens de eerste winst van het seizoen voor het Hitech Grand Prix-team, inclusief een Nederlands element dankzij technisch directeur John McGill. Kampioenschapsleider Lando Norris (Carlin) en Callum Ilott (Prema Powerteam) completeerden het volledig Britse podium. Met de Japanner Makino als vierde en de Est Aron als vijfde bracht het Hitech-team drie auto's in de top vijf. Twee Van Amersfoort-rijders reden in de punten: Joey Mawson als zevende en Harrison Newey als achtste. Piquet en Defourney eindigden op de plaatsen 17 en 18.11.00 uur: Enigszins stilzwijgend is er opeens een gewijzigd resultaat van de Porsche Carrera Cup-race van gisteren, waarbij de tijdstraf voor Larry ten Voorde is teruggedraaid. Ook voor de Brit Ryan Cullen werd de aanvankelijk uitgesproken tijdstraf vanwege het afkorten van de chicane weer geannuleerd. Daarmee is Ten Voorde uiteindelijk toch vijfde geworden, de positie waarop hij ook over de eindstreep kwam.

2017 Audi TT Cup

10.45 uur: Geen succes voor Milan Dontje in de Audi Sport TT Cup: onze landgenoot streed aanvankelijk dapper voorin mee en reed lange tijd op de derde plaats, maar in de 13e van de in totaal 16 ronden viel hij opeens met een motordefect terug op het rechte stuk, waarop hij korte tijd later zijn auto parkeerde. De overwinning ging naar de Spanjaard Mikel Azcona, voor de Italiaan Tommaso Mosca en de Duitser Kevin Arnold. Al in de beginfase ging het mis voor gastrijder Marco Melandri, wiens TT in de eerste ronde in de rondte ging. De Hongaarse Vivien Kestzhelyi kon de aanrijding niet meer vermijden. Daarop kwam de safety-car voor vijf ronden in actie.

9.45 uur: Lucas Auer was ook in de derde vrije training van de DTM op de Nürburgring het snelst. De winnaar van de race van gisteren kwam op het 3,629 kilometer korte sprintcircuit tot een snelste rondetijd van 1:21,258 minuten en voerde daarmee een trio van Mercedes-rijders op de eerste drie plaatsen aan, met Gary Paffett als tweede en Robert Wickens als derde. Beste niet-Mercedes-rijder was BMW-coureur Marco Wittmann op de derde plaats, gevolgd door zijn merkgenoten Blomqvist en Glock. Daarachter was René Rast als zevende de best geklasseerde Audi-coureur.

zondag 9.00 uur: Goedemorgen vanuit de Eifel, waar het met een temperatuur van negen graden nog vrij fris, maar in ieder geval droog is, en de zon zelfs een voorzichtige poging doet om door te breken. Het programma voor vandaag is als volgt:

09.10-09.40 uur: vrije training 3 DTM
10.10-10.40 uur: race 2 Audi Sport TT Cup
11.05-11.40 uur: race 2 FIA EK Formule 3
12.00-12.20 uur: kwalificatie DTM
12.40-13.15 uur: race 2 Porsche Carrera Cup Deutschland
15.15-16.15 uur: race 2 DTM
16.55-17.30 uur: race 3 FIA EK Formule 3

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet