Liveblogs

DTM: Liveblog van het DTM-weekeinde op de Nürburgring

19.30 uur: Daarmee sluiten we onze berichtgeving voor vandaag vanaf de Nürburgring af. Morgen staan er tussen 9.10 en 17.30 uur nog vijf races en twee trainingen op het programma. Een plezierige avond gewenst vanuit de Eifel.

2017 Nick Yellloly
Nick Yelloly wordt gefeliciteerd door zijn teambaas Hans-Bernd Kamps

19.15 uur: De Brit Nick Yelloly scoorde een redelijk afgetekende overwinning in de eerste race van de Porsche Carrera Cup Deutschland. Achter de rijder van het Team Deutsche Post by Project 1 eidigden Dennis Olsen en Michael Ammermüller op de plaatsen twee en drie. Larry ten Voorde kwam bij de start slecht weg en viel ver terug, maar vocht zich op een spectaculaire manier terug naar voren en kwam na een rondenlange strijd met Christopher Zöchling uiteindelijk als vijfde over de eindstreep. Evenals diverse andere rijders echter kreeg ook Ten Voorde naderhand een tijdstraf van tien seconden vanwege het teveel afsnijden van de chicane, waardoor hij uiteindelijk als zevende geklasseerd werd. Wolf Nathan eindigde als 20e algemeen en als zesde in het amateurklassement. 

Christian Danner

18.20 uur: In de regen schreven Stefan Rupp en Christian Danner de race van de Tourenwagen Classics op de Nürburgring op hun naam. De overwinning van het duo, waarbij Danner het laatste gedeelte van de wedstrijd voor zijn rekening nam, kwam niet echt als een verrassing, want als de Alfa Romeo 155 heel blijft, dan staat er gewoon geen maat op de auto, die in de regen bovendien nog het voordeel had van vierwielaandrijving. De race eindigde achter de safety-car, nadat Markus Wüstefeld, die de Mercedes 190 deelde met drievoudig kampioen Klaus Ludwig, in de rondte was gegaan en op de baan tot stilstand kwam, waarop Dr. Michael Vogt in zijn BMW M3 tegen de auto opreed. De tweede plaats ging naar Richard Weber (BMW M3), voor Yannick Trautwein (BMW E36 STW). Beste Nederlander was Marc Seesing, die met zijn BMW E30 M3 als negende en daarmee één plaats achter Mercedes-sportchef Toto Wolff en marketingdirecteur Dr. Jens Thiemer eindigde. Bas van Elderen werd 16e, eveneens met een BMW, maar dan een 325i in Groep H-versie, terwijl de gebroeders Gerbert en Arjan Luttikhuis met hun beide Mercedessen respectievelijk als 20e en 21e geklasseerd werden.

2017 Jake Hughes
17.25 uur: De Britten domineerden opnieuw de gang van zaken in de kwalificatie van de Formule 3, maar op een opdrogende baan was het ditmaal niet Lando Norris, maar Jake Hughes die de pole-position voor zich opeiste. De rijder van het Hitech Grand Prix-team kwam tot een snelste tijd van 1:37,002 minuten en was daarmee 0,310 seconde sneller dan zijn landgenoot Callum Ilott, uitkomend voor het Prema Powerteam. Norris moest genoegen nemen met de derde plaats, voor de verrassend sterke Japanner Tadasuke Makino. Met een gesloten teamprestatie eindigden de Van Amersfoort-rijders Joey Mawson, Max Defourny en Harri Newey op de plaatsen acht tot en met tien, met Pedro Piquet als 16e. In de ranglijst van de op-één-na-snelste rondetijden, bepalend voor de startopstelling van race drie, eindigde Ilott bovenaan, voor Norris, Hughes, aron en Zhou. Mawson en Defourney werden respectievelijk achtste en negende, Newey volgde op de elfde plaats en Piquet werd als 15e geklasseerd.

16.50 uur: Mikel Azcona heeft de eerste van de beide Audi Sport TT Cup-races gewonnen. In de regen eindigde de Spanjaard voor Fabian Vettel, die daarmee zijn eerste podiumplaats in de serie behaalde. De Australiër Drew Ridge eindigde als derde. Onze landgenoot Milan Dontje werd achter de Italiaan Tommaso Mosca als vijfde geklasseerd. De leider in het kampioenschap, de Brit Philip Ellis, viel uit na te zijn aangereden door de Poolse Gosia Rdest. Gastrijder Marco Melandri reed lange tijd op de vierde plaats, maar spinde halverwege de race van de baan en werd als tiende geklasseerd.

2017 Auer podium

15.55 uur: Twee dagen voor zijn 23e verjaardag bezorgde Lucas Auer zichzelf al een cadeau door de eerste DTM-race van dit weekeinde op zijn naam te schrijven. In een race waarin wisselende weersomstandigheden en uiteenlopende pitstopstrategieën een grote rol speelden, verloor de Oostenrijker vanaf pole na de start de leiding aan Augusto Farfus, maar de Braziliaan behoorde tot de vele rijders die verkeerd gokten door halverwege van regenbanden naar slicks te wisselen, terwijl er weer een bui naar beneden kwam. Auer bleef op regenbanden en reed in de slotfase weliswaar achter Paul Di Resta, maar de Schot was duidelijk langzamer en liet Auer er in de voorlaatste ronde langs. Daarmee won Auer voor Di Resta, terwijl Wickens en Engel het viervoudige succes voor Mercedes completeerden. Beste niet-Mercedes-rijder was René Rast (Audi) op de vijfde plaats, voor zijn merkgenooten Green en Mercedes-rijder Mortara. Farfus werd beste BMW-rijder op de achtste plaats, ondanks het feit dat hij twee keer was gestopt.Daarachter eindigden Marco Wittmann als negende en Gary Paffett als tiende, waarmee Mercedes dus alle zes de rijders in de top tien zag eindigen.

170909 Liveblog PCCD

14.00 uur: De Oostenrijker Christopher Zöchling start vanaf de pole-position in de Porsche Carrera Cup Deutschland. Met een tijd van 1:30,000 minuten was de rijder van het MRS GT Racing-team de snelste in het 25 man sterke veld. Op 0,167 seconde reed de Brit Nick Yelloly naar de tweede plaats, gevolgd door de Duitser Christian Engelhart. Larry ten Voorde (rechts op de foto) sloot de kwalificatie als negende af. "Niet helemaal waarop ik had gehoopt na de derde plaats in de vrije training van gisteren", zei hij. Wolf Nathan (links) eindigde als 19e. "Ik kwam op een kerbstone terecht, waarbij de koeler van mijn auto beschadigd raakte. Daardoor kon ik maar zes ronden rijden", aldus de Edenaar.

2017 Auer Limiet

12.10 uur: Na een slecht weekeinde op Zandvoort is Lucas Auer op de Nürburging weer in vorm, zoals hij bewees op een opdrogende baan tijdens de kwalificatie voor de eerste DTM-race. Twee jaar geleden behaalde hij er zijn eerste DTM-pole, vorig jaar was hij er het snelst in de tijdtraining en ditmaal herhaalde de kleine Oostenrijker zijn prestatie met een tijd van 1:25,968 minuten. BMW-rijder Marco Wittmann eindigde met een achterstand van 0,099 seconden als tweede, voor Robert Wickens (Mercedes). René Rast was de beste Audi-rijder op de zevende plaats.

2017 Winnaar Norris

11.30 uur: In de regen, typisch Brits weer, was Carlin-rijder Lando Norris een klasse apart in de eerste Formule 3-race. Hij startte vanaf de pole-position, had aan het eind van de eerste ronde al een marge van 2,6 seconden en zegevierde uiteindelijk met een voorsprong van 17,5 seconden op zijn landgenoot Jake Hughes. De Australiër Joey Mawson behaalde zijn eerste podiumplaats van het seizoen door als derde te eindigen. Dat was de tweede podiumplaats van het jaar voor Van Amersfoort Racing, dat Pedro Piquet onder moeilijke omstandigheden voortijdig zag stranden. Debutant Max Defourny, die dit weekeinde de vierde Van Amersfoort-auti rijdt, eindigde als elfde, een plaats voor teamgenoot Harri Newey.

10.30 uur:
De Spanjaard Mikel Azcona was met een tijd van 1:47,077 minuten het snelst in de kwalificatie van de Audi Sport TT Cup. Daarme was hij 0,168 seconde sneller dan de Italiaan Tommaso Mosca. Fabian Vettel behaalde als derde zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe, terwijl gastrijder Marco Melandri liet zien dat hij ook op vier wielen goed voor de dag kan komen: hij kwalificeerde zich als vierde, één plek voor onze landgenoot Milan Dontje. Interessant: Philip Ellis, de leider in de tussenstand van het kampioeonschap, start slechts als zevende.

9.45 uur: Evenals in de eerste vrije training van gisteren eindidgen twee Britse Mercedes-rijders bovenaan in de tweede vrije training van de DTM. Ditmaal echter was de volgorde omgekeerd: Paul Di Resta was met 1:35,935 minuten de snelste, voor merkgenoot Gary Paffett met een tijd van 1:36,237. Daarachter eindigde Timo Glock als de beste BMW-rijder, Mattias Ekström was op de kletsnatte baan de snelste Audi-rijder op de vierde plaats.

2017 Tourenwagen Classics Audi

9.00 uur: Zoals verwacht start de Alfa Romeo 155 van Stephan Rupp en Christian Danner vanaf de pole-position in de Tourenwagen Classics-race. De tijden in de droge eerste kwalificatie van gisteren waren bepalend voor de posities op de grid. De zeer speciale Audi 80 Klasse 1, die in 1992 werd gebouwd voor het Class 1-reglement van 1993, maar na het vertrek van Audi uit de DTM halverwege het seizoen 1992 nooit werd ingezet, is nu in het bezit van Anton Werner, die de auto als tweede kwalificeerde, voor Richard Weber als best geklasseerde BMW-rijder.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet