Formule 1

Formule 1: Räikkönen is ook in 2018 de perfecte man voor Ferrari

Räikkönen

Het hing al een tijdje in de lucht, maar het is nu officieel: Kimi Räikkönen rijdt in 2018 gewoon weer voor Ferrari in de Formule 1. De Fin blinkt al een paar jaar niet meer uit met exceptionele prestaties, maar is de perfecte keuze naast Sebastian Vettel.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Ferrari

Het onderspit
Toen Räikkönen in 2012 terugkeerde in de Formule 1, na een tweejarig uitstapje naar het WRC, gooide hij twee jaar hoge ogen met Lotus, waarvoor hij twee overwinningen haalde. Het leverde hem een rentree bij Ferrari op; het team waarmee hij in 2007 wereldkampioen werd. Terug bij de Italianen kon hij echter nooit echt schitteren. Fernando Alonso scoorde in 2014 161 punten, Räikkönen bleef steken op 55. In 2015 maakte Alonso plaats voor Vettel, die direct 278 punten behaalde; Räikkönen bleef steken op 150. Vorig jaar kwam de Fin dichterbij: Vettel eindigde met 212 punten, Räikkönen met 186. En dit jaar leidt Vettel het titelgevecht met 202 punten, terwijl Räikkönen vijfde staat met 116 punten.

De prestaties zijn dus al jaren niet fantastisch, en het levert Räikkönen ook de nodige kritiek op. Door zijn laconieke houding wordt hem al snel onverschilligheid verweten en ook van intern komen er uit de Italiaanse stal toch al jarenlang geluiden dat hij wat meer zijn best moet doen. De kritiek blijft aan, maar toch mag de Fin toch weer telkens een jaartje langer blijven.

Perfecte tweede man
Waarom? Omdat Kimi Räikkönen de perfecte man is naast Sebastian Vettel. Ferrari wedt graag op één paard en in deze rijdersbezetting zijn de rollen duidelijk. De laatste race in Hongarije was het perfecte voorbeeld: Vettel won de race ondanks grote problemen met zijn auto en een dramatisch tempo. Achter hem zat de veel snellere Räikkönen, maar die mocht er niet langs van het team en hield netjes zijn plek. Tevens was hij ervaren genoeg om ook de jagende Mercedessen van zich af te houden. En zo kon Vettel heel belangrijke punten halen voor het kampioenschap.

Als Ferrari Räikkönen zou vervangen door een talent, noem een Verstappen of Ocon, dan willen die zich bewijzen. Die willen Vettel verslaan en zullen niet zomaar luisteren naar teamorders, wat Vettel punten zal kosten en de teamsfeer niet ten goede zal komen. Ook zullen fouten van jonge rijders het team punten kosten: Verstappen reed Ricciardo in Hongarije nog van de baan en Ocon kwam al regelmatig in contact met Perez. Zo'n interne strijd zit Ferrari helemaal niet op te wachten. Räikkönen doet weliswaar nog maar weinig bijzondere dingen, maar gekke dingen evenmin.

Ferrari wil maar één ding: voor het eerst sinds 2007 weer de wereldtitel binnenhalen. Die was voor Kimi Räikkönen en dat is nu de perfecte man om de titel weer terug te halen naar Maranello. Ook al zal die titel niet op zijn naam komen.

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 augustus 2017 10:30

  Jammer voor de sport.

  • 0
  • 0
   
  Mattijs 23 augustus 2017 10:42

  Ik had Leclerc heel graag in die auto gezien, maar ik snap de redenering.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet