Diversen

Belcar: Zege voor Scuderia Monza by DVB Racing Norma M20FC in 24 Hours of Zolder

Corten2

Zondag, 16u00 de zege is binnen. Hans Thiers rijdt de knalrode Norma over de finish van de 24 Hours of Zolder en het team van Scuderia Monza by DVB RACING kan juichen. De eerste zege in de Limburgse klassieker voor een open prototype is binnen, na een wedstrijd waarin het team amper één oponthoud kende.

Corten1

Gilles Magnus, Jeffrey Van Hooydonk en de broers Hans en Frank Thiers hebben samen met de Brabander Christoff Corten voor een sensationele zege gezorgd. Naast hen op het podium staan nog twee teams van Norma, het succes voor de Franse prototypebouwer is dus compleet.


Tekst: aangeleverde berichten
Foto's: PR

De race zelf was er inderdaad één met heel veel valkuilen, want niet lang na de start viel er een enorme stortbui over Circuit Zolder, een stortbui die de nodige slachtoffers maakte. Bovendien kende het winnende team enkel malen een probleem aan de pompen van Circuit Zolder, waardoor tijd verloren ging waar dat niet zou mogen. Verder ging alles zoals het team het had gepland, zonder enige technische interventie en met een technische crew die iedere reguliere pitstop perfect uitvoerde.

magnus1

Eén van de zegevierende rijders was de pas 17-jarige Gilles Magnus. Het was een kleine gok volgens sommige waarnemers, zo'n jonge eenzitter rijder in een loodzware uithoudingsrace. Maar wat Magnus in Zolder tijdens de 24-uursrace liet zien, was grote klasse. Magnus wist dinsdag pas dat hij zou rijden, paste zich meteen perfect aan de uithoudingsspirit aan en vanaf de eerste meters liet hij zien dat hij uit het goede hout gesneden is, niet alleen in een eenzitter, maar ook in een prototype voor het langere werk. De race verliep perfect voor het team en de wagen was nooit uit de top van het klassement weg te denken.

"Ik weet niet wat ik moet zeggen", glunderde de winnaar na de wedstrijd. "Ik had nog nooit in Zolder gereden, kende dit soort auto's niet en mijn wedstrijden duren nooit langer dan een half uur. Ik ben dus echt in het onbekende gesprongen en heb gedaan wat het team mij vroeg. Ik heb genoten van deze race en misschien moet ik wel overwegen om dit soort race ook wat meer te rijden."
Ook binnen het winnende team Scuderia Monza by DVB RACING was men onder de indruk van het debuut van de jonge Antwerpenaar.

"We hebben hier jaren voor gevochten en we staan er eindelijk. Weet je dat ik dit misschien wel 100 maal heb gedroomd", vertelt Frank Thuriaux, de man die de snelle rijders in goed banen leidt bij DVB RACING. "En wat een race van onze rijders, niet in het minst van de 'kleine'... Gilles heeft ons allemaal verrast, we weten pas sinds dinsdag dat hij zou meerijden, als vervanger van de zieke Wolfgang Reip. Hij heeft dit uitzonderlijk goed gedaan."

vanthoordries

Dries Vanthoor werkt deze zomer een onwaarschijnlijk marathonprogramma af. De snelle man uit Zolder reed ondertussen in een Ferrari 488 GTE al naar winst in de categorie LM GTE Am in de 24 Uur van Le Mans, betwistte de 6 Uur van Paul Ricard en de 24 Uur van Spa in het kader van de Blancpain Endurance Series met zijn WRT Audi R8 LMS. In de Eleven Sports 24 Hours of Zolder rondde hij, zijn samen met Koen en Kris Wauters, Xavier Stevens en Lieven Goegebuer, 78 uur marathonracen af met een vijfde plaats algemeen en winst in de categorie voor de GT-wagens.

Podiumfinish voor Jaap van Lagen
Jaap van Lagen werd voor de belangrijkste ronde van het Belcar Endurance Championship, de 24U van Zolder, ingehuurd door het Belgian Racing Team. De Edenaar bestuurde de #98 Porsche 911 GT3 Cup liefst 10 van de 24 uur en niet zonder effect: de derde plaats algemeen leek zeker, totdat 1,5 uur voor de finish de stuurbekrachtiging weigerde. Met een derde plaats in de klasse 1 voor onder meer cup Porsches werd niettemin nog een prestatie van formaat neergezet door Jaap en zijn 4 teamgenoten met de Belgen Dylan Derdaele (zoon van de teameigenaar. red.), Pedro Bonnet, Glenn van Parijs en de Duitser Kenneth Heyer. Na een achtste tijd in de kwalificaties racete het vijftal de complete race mee om een podiumplek. Ook dankzij de snelheid van Jaap van Lagen. Vijf uur voor de finish lag de #98 Porsche vierde algemeen op 2 ronden achterstand van de derde plaats. Na een dubbele stint van de Nederlander, bijna drie uur onafgebroken achter het stuur, was de podiumplaats heroverd en wel met een voorsprong van twee ronden.

van-lagen-zolder

"Het geheim? Constant ronden van 1:35/1:36 min. neerzetten, ook als je onderweg wat verkeer tegenkomt." Helaas kwam 1,5 uur voor het zien van het zwart-wit geblokt de pechduivel om de hoek kijken. "Ik was hard aan het stampen om de auto achter me op achterstand te houden totdat de stuurbekrachtiging ermee ophield."
Hangen aan het stuur

Jaap probeerde twee ronden te racen zonder stuurhulp, maar dat bleek onmogelijk. "Ik heb aan dat stuur gehangen, moest zelfs overpakken in de bocht, maar het bleek gewoon te zwaar. Dat houd je nooit 1,5 uur vol", baalde de professional.
Uiteindelijk moest Belgium Racing Team genoegen nemen met een derde plaats in de Divisie 1 waarin de Porsches domineren en is in het algemeen klassement een negende plaats het resultaat. "Gelukkig heeft het team zo wel belangrijke punten kunnen scoren voor het kampioenschap", eindigt Jaap van Lagen, die met een rondetijd van 1:35,465 min. wel de snelste ronde van het weekeinde klokte met een 3,8 liter Porsche 911 GT3 Cup.

magnus2

Uitslag

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet