Diversen

Div: Van der Garde beste gastrijder in Audi Sport TT Cup, Dontje maakt meeste progressie

170821 TT Cup opening
De Audi's maakten er op Zandvoort een mooi spektakel van

Voor het tweede jaar in successie kwam de Audi Sport TT Cup in het voorprogramma van de DTM mee naar Circuit Zandvoort, en opnieuw maakten de TT's er een leuk spektakel van. Met name de race op zondag, met een rondenlange fraaie strijd tussen vijf rijders, behoorde tot de hoogtepunten van het weekeinde. Met elk één overwinning en een tweede plaats waren de Brit Philip Ellis en de Spanjaard Mikel Azcona ook op Zandvoort de sterksten. Voor Milan Dontje zat de gewenste overwinning voor eigen publiek er niet in: de vierde plaats op zondag was zijn beste resultaat. Gastrijder Giedo van der Garde moest nog wennen aan het rijden met een voorwielaandrijver en eindigde op zondag als zevende. Voor Bernhard van Oranje bleef het optreden beperkt tot de race op zaterdag, waarin hij door de Duitser Beckhusen van de baan gereden werd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Audi Sport

170821 TT Cup GG BvO
Volop belangstelling voor gastrijders Bernhard van Oranje (l.) en Giedo van der Garde

Met maar liefst drie Nederlanders in het veld, Milan Dontje als reguliere deelnemer en Giedo van der Garde en Bernhard van Oranje als gastrijders, ging er natuurlijk op Zandvoort veel belangstelling uit naar de Audi Sport TT Cup. Al tijdens het publieksevenement voorafgaand aan het weekeinde in het centrum van Zandvoort had Dontje te kennen gegeven dat hij voor eigen publiek graag zijn eerste overwinning in de klasse zou binnenhalen, wat gezien zijn podiumplaatsen eerder dit seizoen zeker binnen de mogelijkheden had moeten liggen. Zoals gezegd waren het echter anderen die met de eer gingen strijken: Philip Ellis en Mikel Azcona zetten hun goede prestaties uit eerdere races voort en wonnen elk één race op Zandvoort. Op zaterdag was het Ellis die optimaal profiteerde van zijn pole-position en met een voorsprong van 5,2 seconden op Ascona won. Op zondag startte de Italiaan Tommaso Mosca voor het eerst dit seizoen vanaf de pole-position. Mosca wist de hevig aandringende Azcona negen ronden lang achter zich te houden, maar moest tenslotte zijn meerdere erkennen in de Spanjaard en viel in de slotfase nog verder terug. Azcona kwam als winnaar over de eindstreep, voor Ellis en de Zuid-Afrikaan Keagan Masters, die zijn eerste podiumplaats in de serie behaalde.

170821 TT Cup Dontje
Milan Dontje kwam met een sterke opmars op zondag nog in de buurt van het podium

Milan Dontje boekte de meeste progressie. Op zaterdag was hij als negende gestart en kwam hij als zevende over de eindstreep. Op zondag startte hij als elfde, maakte met een strijdlustige rijstijl maar liefst zeven plaatsen goed en werd als vierde geklasseerd. Dontje behoudt wel zijn derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Giedo van der Garde sloot zijn gastoptreden in de Audi Sport TT Cup af met de twaalfde plaats op zaterdag en de zevende positie op zondag, waarmee hij beide malen de best geklasseerde gastrijder was. "Ik heb best veel plezier gehad", gaf Van der Garde te kennen. Bernhard van Oranje kwam slechts kortstondig in actie: in de eerste ronde van de zaterdagrace werd hij bij het uitkomen van de Gerlachbocht geraakt door de Duitser Mike Beckhusen, die net voor hem 'de deur dichtdeed'. "Ik was heel blij dat ik achter Van der Garde zat en wilde Giedo volgen, maar die rijder in die gele auto had me nooit gezien en kwam in één keer naar binnen, waardoor ik geen kant op kon. Jammer, want ik had me voorgenomen om er een mooi spektakel van te maken", aldus Van Oranje.

170819 Audi TT Cup uitslag race 1

170820 Audi TT Cup uitslag race 2

170820 Audi Sport TT Cup Stand na 8 van 14 races

170821 TT Cup GG
Giedo van der Garde was in beide races de best geklasseerde gastrijder

Reacties

  • 7
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 21 augustus 2017 09:35

  "De snelste gastrijder", nou dan was hij toch mooi sneller dan een acteur, een journalist en een prins, wat een prestatie.

  • 4
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 21 augustus 2017 12:19

  Het is niet makkelijk om met een voorwiel aandrijving hard te gaan als je hier weinig ervaring in hebt. Maar je vraagt je wel af hoeveel race wagens Bernhard Jr. Nog plat gaat rijden voordat hij stopt met dit spelletje.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 21 augustus 2017 13:20

  Maar belangrijker, hoe heeft Vivienne het gedaan?

  • 0
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 21 augustus 2017 14:40

  Giedo de best geklasseerde gastrijder? Heftig! Kan Bernhard Jr. zich niet beter richten op de uitbreiding van zijn horeca-imperium?

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 21 augustus 2017 15:26

  Vivien heeft het prima gedaan Dirk. Ze eindigde in race 1 voor de snelste gastrijder ..... GvdG dus.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet