Liveblogs

DTM: Liveblog van het DTM-weekeinde op Circuit Zandvoort

Liveblog Opening

Voor het 17e opeenvolgende jaar is de DTM te gast op Circuit Zandvoort, samen met het FIA EK Formule 3, de Audi Sport TT Cup en de GT4 European Series Northern Cup. Twee dagen race-actie op het circuit in de duinen, nadat gisteren alle klassen al in actie kwamen tijdens de trainingen. Vanaf vandaag doet AUTOSPORT.NL weer live verslag vanaf Circuit Zandvoort in de vorm van ons inmiddels bekende live-blog, met de meest recente berichten telkens met tijdsaanduiding bovenaan. Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u die zoals altijd kwijt via de commentaarfunctie onderaan deze bijdrage.

Tekst en foto's: René de Boer, Marcel ten Caat, Gerrie Hoekstra en Willem J. Staat (vanuit Zandvoort)

19.30 uur: Marco Wittmann raakte relatief snel na de race zijn overwinning in de DTM-wedstrijd alweer kwijt, omdat er te weinig brandstof in de tank van zijn BMW M4 DTM aanwezig bleek te zijn. Even deed ook het gerucht de ronde dat er iets met de Audi van Mike Rockenfeller zou zijn, maar dat werd niet bevestigd. Alle onderzoeken van de sportcommissarissen zijn afgesloten en het parc fermé voor alle auto's is opgeheven. Daarmee staat het resultaat. En daarmee sluiten we ook de berichtgeving via dit liveblog voor dit DTM-weekeinde op Zandvoort, dat in totaal door 38.000 bezoekers werd bijgewoond, af.


F3 2


F3 1

17.35 uur: Drie races, drie keer een Britse winnaar in het FIA EK Formule 3 op Zandvoort. De derde en laatste race resulteerde in een overwinning voor Carlin-rijder Lando Norris, die vanaf pole startte en de volledige 24 ronden het veld aanvoerde. Met dit succes vergroot Norris zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap op Maximilian Günther, die achter Norris' teamgenoot Ferdinand Habsburg als derde eindigde. Alle Van Amersfoort-rijders reden in de top tien en scoorden daarmee punten: Pedro Piquet werd zesde, Harri newey zevende en Joey Mawson negende.

2017 Podium

16.15 uur: Wellicht dat de ondersteuning van Red Bull-collega Max Verstappen hielp: Marco Wittmann bezorgde BMW de tweede overwinning van het weekeinde op Zandvoort. Met de minimale achterstand van 0,8 seconde eindigde Mike Rockenfeller met zijn Audi op de tweede plaats, voor merkgenoot Loïc Duval, die zijn eerste kampioenschapspunten in de serie behaalde en dus ook gelijk voor het eerst op het podium stond. Daarachter stelde Mattias Ekström ondanks bandenproblemen nog net de vierde plaats veilig met hulp van zijn merkgenoot Nico Müller in de slotronde. De Zwitser completeerde het Audi-kwartet op de plaatsen twee tot en met vijf. Daartachter werd Gary Paffett als zesde beste Mercedes-rijder, voor Maxime Martin (BMW) en Timo Glock, die vanaf de laatste plaats op de grid moest starten na het blokkeren van Mortara tijdens de kwalificatie. Farfus en Green completeerden de top tien.

2017 Wittmann Race

15.45 uur: Halverwege de DTM-race rijden Duval en Mortara op de eerste en tweede plaats, maar zij zijn de enigen die nog moeten binnenkomen voor de verplichte pitstop. Dat betekent dat Marco Wittmann virtueel aan de leiding rijdt, gevolgd door Mike Rockenfeller, Mattias Ekström en Nico Müller. René Rast, de leider in het kampioenschap, is uitgevallen met een gebroken wielophanging als gevolg van een aanrijding met Blomqvist. Di Resta is uit de race na een elektronicaprobleem.

2017 Giedo Gevecht

13.25 uur: Reclame voor de autosport. We kunnen het niet anders omschrijven. Scherpe duels, deur kruk aan deur kruk gevechten. Fraaie inhaalacties. Er gebeurde van alles door het gehele veld in de Audi Sport TT Cup. De Spanjaard Mikel Azcona won dit spektakelstuk voor de winnaar van gisteren Philip Ellis. De laatste podiumplaats was ervoor de Zuid Afrikaan Keagan Masters. Audi petje af voor Milan Dontje die met betere banden in de slotfase vanaf een elfde startplaats fraai vierde werd. Ook Giedo van der Garde maakte in de voor hem nieuwe voorwielaangedreven wagen flinke progressie. Vanaf een 12de plaats eindigde de ex F1 rijder op een zevende plaats.

2017 Milan Dontje


12.45 uur: 17 wagens staan er klaar voor de tweede race van de Audi Sport TT Cup. Milan Dontje start vanaf de 11de plaats met één plaats daarachter Giedo van der Garde. Bernhard van Oranje komt niet aan de start vanwege zijn crash met flinke schade van gisteren.

2017 Farfus PR2


12.25 uur: Net als gisteren was ook ditmaal BMW weer zeer sterk in de DTM-kwalificatie, zeker ook geholpen door het feit dat de BMW's ondanks de 'clean sweep' van de top drie in de race nog eens vijf kilogram lichter mochten worden, omdat ze langzaam genoeg gereden hadden - en de gewichten niet naar aanleiding van de klasseringen, maar van de snelste rondetijden per merk verdeeld worden. Zo bezet het wit-blauwe merk met Augusto Farfus, Marco Wittmann en Maxime Martin de eerste drie plaatsen in de startopstelling, gevolgd door Jamie Green (Audi), Timo Glock (BMW), René Rast en Mike Rockenfeller (beide Audi), Garry Paffett (Mercedes-AMG), Bruno Spengler (BMW) en Maro Engel (Mercedes-AMG) op de plaatsen vier tot en met tien.

12.10 uur: De kwalificatie van de DTM is aan de gang, maar zonder Paul Di Resta, bij wiens Mercedes een motorprobleem is opgetreden. Hij start na de motorwissel vanmiddag derhalve als laatste.

11.45 uur:
Callum Ilott, die na de straf voor Lando Norris de pole-position erfde, profiteerde van zijn goede uitgangspositie en schreef de tweede race van het FIA EK Formule 3 op zijn naam. Met Jake Hughes als tweede en Lando Norris als derde was er een volledig Brits podium, met rijders van drie verschillende teams: Prema Powerteam, Hitech Grand Prix en Carlin. Harri Newey zorgde voor het tot nu toe beste resultaat van dit weekeinde voor Van Amersfoort Racing door als vierde te eindigen. Voor de andere twee Van Amersfoort-rijders was er geen succes weggelegd: al in de eerste ronde raakten Joey Mawson en Pedro Piquet met elkaar in botsing, waarop de auto van Piquet in de grindbak van de Bocht zonder Naam kwam te zaan. Daarop kwam de safety-car in actie. Voor de rest bleef het spektakel in de race beperkt. In het kampioenschap neemt Norris nu de leiding over van Maximilian Günther, die slechts zevende werd.


2017 Podium Overall


Kampioenen 2017

10.45 uur: GT4 European Series: Ze moesten er lang op wachten maar uiteindelijk klonk het Engelse volkslied dan toch voor Phil Glew en Charlie Fagg, nadat het lied gisteren zoek was. Na toch weer een hectische race, met twee safety car periodes was de winnende Maserati een klasse apart. Tweede eindigde de Equipe Verschuur McLaren van Finlay Hutchison en Csaba Mór. Een fel bevochten laatste podiumplaats was er voor Ekris Motorsport. Ricardo van der Ende en teammaat Max Koebolt mogen zich met deze prestatie tot kampioen kronen in de zilver klasse van de serie.

170820 Shuttle

10.30 uur:
Een oplettende bezoeker van onze site stuurde deze foto vanaf de luchthaven Schiphol, waar een van de DTM-shuttlebusjes van een wielklem werd voorzien, omdat de auto geparkeerd stond in de zone die normaalgesproken is gereserveerd voor diplomatieke reizigers. De dame in het busje komt vandaag dus iets later op Zandvoort...

10.00 uur: Wederom problemen na de start van de European GT4 Serie. De Ginetta van Nyls Stievenart brandt af in de Hans Ernst bocht. Gelijk code rood maar de klok tikt door om alle live uitzendingen na de wedstrijd niet in gevaar te brengen. Met nog 22 minuten te gaan wordt de race achter de safety car weer vrij gegeven met Phil Glew op kop voor Willem Meijer.

170820 Macarons

9.20 uur: Wat is er mooier om de zondag mee te beginnen dan onder het genot van verse koffie en heerlijke macarons, begeleid door het heerlijke geluid van vierliter V8-motoren in de Zandvoortse duinen? In de vrije training van de DTM reed Loïc Duval, ooit winnaar van de A1GP op Zandvoort, met zijn Audi de snelste tijd. De Fransman kwam uit op 1:28,326 minuten en was daarmee 0,023 seconde sneller dan BMW-rijder Augusto Fatfus. Daarachter volgde Maro Engel, vorige week in het huwelijk getreden met zijn Steffi, als best geklasseerde Mercedes-AMG-rijder, zodat alledrie de merken in de top drie vertegenwoordigd zijn. De winnaar van de race van gisteren, Timo Glopck, reed de negende tijd. Kampioenschapsleider René Rast kwam niet verder dan de 18e en laatste positie, maar legde met 20 ronden wel de langste afstand af.

170820 Mercedes GT4
Gisteren nog op de Nürburgring, vandaag op Zandvoort: de Mercedes-AMG GT4 (foto: Inter Auto Photo)

9.00 uur: Mercedes-AMG verrast met een heuse primeur vanmorgen in de paddock van Circuit Zandvoort: voor het eerst is de nieuwe Mercedes-AMG GT4 in race-uitvoering in ons land te zien. Het gaat om de auto van het Mercedes-AMG-testteam Uwe Alzen Automotive, die gisteren nog in actie kwam tijdens het ROWE 6 Stunden ADAC-Ruhr-Pokal-Rennen, de vijfde seizoensrace van de VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring. Daar behaalden Fabian Hamprecht, Mike Stursberg en AMG-Test- en ontwikkelingsrijder Thomas Jäger bij het racedebuut van de nieuwe auto de klasse-overwinning in de SPX-klasse en eindigden in het 168 auto's sterke veld heel verdienstelijk als 16e algemeen. Na de technische keuring en een schoonmaakbeurt werd de auto naar Zandvoort vervoerd, waar hij rond vijf uur vanmorgen aankwam en op de presentatiestand van AMG werd geplaatst. Een goede actie van Mercedes-AMG en de Nederlandse importeur, want omdat ook de GT4 European Series Northern Cup dit weekeinde op Zandvoort in actie komt, zijn er natuurlijk heel wat potentiële gegadigden voor de nieuwe auto aanwezig.

8.45 uur: Goedemorgen vanaf een wederom zonnig Circuit Zandvoort, waar we ons gaan opmaken voor een lange dag met nog een paar trainingen en - met name - races van allevier de klassen: DTM, FIA EK Formule 3, Audi Sport TT Cup en GT4 European Series Northern Cup. Voor sommigen van ons liep de werkdag gisteren tot middernacht vanwege de Formule 3, anderen waren zelfs tot twee uur bezig omdat ook de GT4-rijders zich gisteren niet van hun beste kant hadden laten zien, wat leidde tot straffen en gewijzigde uitslagen. Hopelijk loopt het vandaag wat minder turbulent.

Het tijdschema voor vandaag is als volgt:
08.50-09.20 uur: vrije training DTM
09.45-10.40 uur: race 2 GT4 European Series Northern Cup
11.05-11.40 uur: race 2 FIA EK Formule 3
12.00-12.20 uur: kwalificatie DTM
12.45-13.15 uur: race 2 Audi Sport TT Cup
14.35-14.40 uur: informatieronden DTM
14.45-15.00 uur: rijderspresentatie DTM
15.18-16.13 uur: race 2 DTM
16.55-17.30 uur: race 3 FIA EK Formule 3

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet