Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: De Historic GP voorbeschouwd (1): Pre-War Sportscars

CY7H1163

De Oldtimer Grand Prix op de Nürburgring is achter de rug, wat betekent dat vele deelnemers zich nu voorbereiden op de volgende stop op hun racekalender: de Historic Grand Prix op Zandvoort. Op AUTOSPORT.NL bereiden we ons ook voor op Zandvoorts grootste evenement na de Verstappen-dagen – en wel met voorbeschouwingen op elke raceklasse, net zoals vorig jaar. De oudste auto's bijten deze keer de spits af: de Pre-War Sportscars van Motor Racing Legends.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Chris Schotanus & Mattijs Diepraam


Het verhaal van de klasse
De Pre-War Sportscars vormen een bijzondere afdeling in het trio kampioenschappen dat organisator Motor Racing Legends onder zijn hoede heeft: het is het enige echte Europese kampioenschap voor vooroorlogse auto's. Geen demonstraties dus, maar serieus racen met brulbeesten die nog ouderwets heftig ruiken naar verbrande olie en geklopt metaal – kom in de paddock dichterbij en je snuift meteen het verschil met de naoorlogse auto's op. De Pre-War Sportscars rijden maar drie keer per jaar, eerder dit seizoen al op Donington Park en tijdens de Silverstone Classic. Zandvoort wordt net als vorig jaar vereerd met de slotronde van het kampioenschap.

hgp2016-zondag-6

Duel om in de gaten te houden
We zetten voor Zandvoort ons geld in op de wendbare Frazer Nash Super Sports (openingsfoto) van Charles Gillett: net zo'n auto won op Donington in handen van Patrick Blakeney-Edwards en Fred Wakeman en greep op Silverstone nét naast de eerste plaats. Gillett zal het duel aangaan met Rüdi Friedrichs in de Alvis 4.3 Firefly (boven). De Duitser zette de vuurvlieg vorig jaar op pole en zal het de kleine Frazer Nash opnieuw moeilijk willen maken.

hgp2016-zondag-12

Bijzondere auto's
Er is één auto waar je letterlijk niet omheen kunt: de Hotchkiss AM80 (boven), een recordauto van reusachtige afmetingen. De auto van Franse makelij is met zijn enorme wielbasis wellicht wat minder geschikt voor Zandvoort, maar dat weerhoudt Steve Smith er niet van om er vol voor te gaan. De auto met de mooiste racehistorie is ongetwijfeld de Talbot 105 van Chris Lunn (onder): echte Le Mans-pedigree!

hgp2016-zondag-5

Opvallend gezicht
Net als vorig jaar verschijnen er een heel stel Bentleys aan de start. Een daarvan wordt bestuurd door Duncan Wiltshire zelf, het meesterbrein achter Motor Racing Legends. Altijd mooi om te zien, een organisator die zelf ook meeracet, al geldt dat bijvoorbeeld ook voor Ron Maydon (Masters Historic Racing), Diogo Ferrão (Algarve Festival en Three Hours Series) en Carol Spagg (Historic Motor Racing News).

Reacties

    • 0
    • 0
     
    Dirk 17 augustus 2017 13:15

    "Ron Maydon (Masters Historic Racing), Diogo Ferrão (Algarve Festival en Three Hours Series) en Carol Spagg (Historic Motor Racing News)" En natuurlijk Eric van de Vyver niet te vergeten van de VdeV organisatie

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet