GT

GT: Peter Kox bezorgt Acura eerste overwinning in Pirelli World Challenge SprintX

170812 PWC Kox
Kox/Wilkins wonnen de SprintX-race op Utah Motorsports Campus

Nadat het eerste succes in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship al een feit was, kan de Acura NSX GT3, bij ons beter bekend als Honda, nu ook bogen op de eerste overwinning in die andere Amerikaanse GT3-serie, de Pirelli World Challenge. En dit wapenfeit is in belangrijke mate te danken aan niemand minder dan onze landgenoot Peter Kox, die vorig jaar een groot deel van het ontwikkelingswerk van de NSX in GT3-uitvoering voor zijn rekening nam. Samen met zijn Real Time-teamgenoot Mark Wilkins schreef Kox op de Utah Motorsports Campus de eerste van de beide SprintX-wedstrijden van dit weekeinde op zijn naam. Jeroen Bleekemolen eindigde met teamgenoot Tim Pappas in de Mercedes-AMG GT3 van Black Swan Racing als 16e algemeen en als zesde in de Pro-Am-klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Kox startte vanaf de pole-position en wist de nummer 31-TR3 Racing-Ferrari met Daniel Mancinelli gedurende de eerste helft van de race achter zich te houden. Daarna nam teamgenoot Mark Wikins het stuur van de Acura over. Aanvankelijk reed de Ferrari na de pitstops op kop, maar toen Niccolo Schirro eenmaal van de baan raakte, was Wilkins direct ter plekke om de eerste plaats over te nemen. Weliswaar kwam Wilkins in de slotfase zwaar onder druk te staan van Ferrari-rijder Schirro, maar hij won uiteindelijk toch nog met een nipte marge van 0,228 seconden. Het was de kleinste voorsprong van het seizoen tot dusver in de SprintX-competitie, de reeks langere races in de Pirelli World Challenge. Met Kox en Wilkins kwamen er zes verschillende winnaars uit de zes tot nu toe verreden races in de serie.

"Ik ben heel blij deze overwinning voor Acura te hebben binnengehaald", zei Kox na afloop. "Je moet bedenken dat de andere auto's al langer rijden dan onze Acura, dus we hebben snel het gat dichtgereden. Dank aan Real Time en HPD die ons de kans gegeven hebben om met deze auto te rijden. Ik moest me in deze race concentreren op de start, want ik startte voor het eerst met een vlag vanaf de pole. Volgens mij lukte het heel goed. Ik wist dat het cruciaal zou zijn om als eerste de eerste bocht in te gaan en vervolgens had ik de luxe dat ik in de hele eerste stint de racelijn kon rijden. Het was al mooi om voor dit programma gekozen te worden, vervolgens betrokken te zijn bij de ontwikkeling, dit jaar met Real Time te racen en dan ook nog de beker mee naar huis te mogen nemen is gewoonweg geweldig!"

170812 Pirelli SprintX Utah uitslag race 1

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet