DNRT

Conrad Mazda MaX5 Cup: András Király nieuwe leider in tussenstand na races op Zandvoort

CMMC Zandvoort 16 040817

András Király is de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap bij de Conrad Mazda MaX5 Cup. Tijdens races op Circuit Zandvoort scoorde hij met respectievelijk een tweede en zesde plaats zoveel punten dat hij kampioensleider Marcel Dekker wist te passeren in de ranglijst, met nog één evenement te gaan. Dekker kende een zeer ongelukkig weekend en werd in de tweede race van de baan gereden en daarmee uitgeschakeld, wat hem veel punten kostte. Bij de teams deed Frenk Vollebregt goede zaken voor Lefremi Racing, dat opschoof naar de tweede plek in het kampioenschap.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

CMMC Zandvoort 01 040817

Een circuit dicht bij zee zorgt het hele seizoen voor wisselende weersomstandigheden. Zo ook afgelopen weekend toen de coureurs te maken kregen met zeer harde wind. Het belette Király er niet van om zijn IL Motorsport-auto in een tijd van 2:07.759 als snelste rond te sturen in de 6e ronde van de kwalificatietraining, op slechts 0,053 seconden gevolgd door de Belg Tomas De Backer. Daarachter volgde diens team- en landgenoot Raf Lemmens op 0,069 seconden, waarmee de top drie op iets meer dan een tiende van een seconde van elkaar stond. Dekker scoorde de vierde tijd, gevolgd door Bart Wubben en Edwin van Gerven.

CMMC Zandvoort 09 040817

Meteen bij de start van de eerste race over 12 ronden wist De Backer zijn auto al naast die van Király te zetten, waardoor de Belg kans zag om als eerste de Tarzan in te duiken. Achter Király was het Lemmens die zijn plek wist vast te houden, vóór Dekker en Wubben. Helaas voor alle coureurs en met name twee ging het in de eerste kilometer al mis. Bij het opkomen van de Hunzerug dacht de Duitser Sven-Olaf Homann een gaatje te zien dat er niet was en forceerde daarmee de auto van team Boezaart tot een ongewenste manoeuvre. Deze vloog van de baan, stuiterde weer terug en nam de auto van de zeer ongelukkige David Koh in zijn val mee. De veroorzaker ontsprong de chaos als lachende derde, al werd hij aan het eind van de race wel bestraft om zijn rijgedrag en het contact dat hij veroorzaakte. Het opruimen van de twee zwaar beschadigde auto's zorgde voor drie ronde Code 60, waarna bij de herstart niemand zich liet verrassen en De Backer de dans nog steeds leidde. De Belg werd nog één ronde het vuur na aan de scheden gelegd, waarna hij in staat was om van de rest weg te lopen. Het gevecht om de tweede plaats was echter bijzonder spannend, waarbij kampioensleider Dekker en achtervolger in die tussenstand Király elkaar scherp in de gaten hielden. Zozeer zelfs dat Dekker twee ronden voor het eind bij het uitkomen van de Tarzan door een schakelprobleem even de controle over zijn auto verloor en zodoende maar liefst zo'n tien plaatsen verloor. Hij ging verder als dertiende en wist in die laatste twee ronden de schade nog te beperken tot de 11e plek in de einduitslag. De Backer bleek niet meer te achterhalen door de rest en finishte als eerst met een voorsprong van bijna drie seconden, een zeldzaamheid in deze cup. Király werd knap tweede, op 0,4 seconden gevolgd door Wubben, Daarachter waren het Lemmens, Arno Bultman en Toine Kreijne die de meeste punten pakten.

CMMC Zandvoort 26 040817

De tweede race was een endurance over 50 minuten met één verplichte pitstop. Direct na de start kwam Dekker vanaf zijn 11e startplek midden in een volle groep te zitten bij het inkomen van de Tarzan. Een glijpartij van de te hard insturende Belg Steve de Volder zorgde ervoor dat hij de links naast hem rijdende Michael van der Heijden aantikte, die op zijn beurt Dekker buiten de baan duwde. De laatste moest helemaal door het grind en ging er van uit dat hij daarna zijn race kon vervolgen. Nadat hij het asfalt weer had bereikt bleek zijn stuurinrichting zodanig beschadigd te zijn dat hij nog wel de pits kon halen maar vervolgens de strijd moest staken. Een dure en zure racedag voor de kampioensleider. Ook Van der Heijden was slachtoffer van de actie van De Volder, zat vast in de grindbak en zag het hele veld aan hem voorbijgaan. Nadat hij was losgetrokken reed hij als allerlaatste achter het veld aan. Na een paar ronden werd hij gelapt door de leider, De Backer, maar wist hem wel te volgen door zijn snelheid en ervaring. Op deze wijze reed Van der Heijden lange tijd mee in de kop, maar wel op één ronde achterstand. Vervolgens moest hij ook Wubben, Király, Koen Bol, Bultman en Lemmens voorbij laten, in die volgorde.

CMMC Zandvoort 08 040817

De top tien reed zich gedurende de race enigszins los van de rest. Vanaf ronde 10 (de pitwindow was tussen de 15e en 35e minuut) begonnen de verplichte pitstops en was het een tijd lastig om te zien wie er nu daadwerkelijk waar reed. Na binnenkomst in de pits moesten de rijders verplicht minimaal 1 minuut stilstaan op hun plek. De Backer en Király hadden beiden slechte pitstops, waardoor ze veel plaatsen verloren. De Backer kwam terug in 6e positie, Király daarachter. Wubben leidde op dat moment de race, direct na de pitstops in ronde 17, met achter hem Bol, Bultman en Vollebregt. De Backer en Kriály deden nog verwoede pogingen om hun achterstand goed te maken, maar dat lukte slechts gedeeltelijk. In de laatste ronde wist Vollebregt nog de voor hem rijdende De Backer te passeren, waardoor hij als derde over de streep ging. Toen hadden achtereenvolgens Wubben en Bol na 23 ronden het zwart-wit geblokt al gezien, de winnaar met een voorsprong van 5,597 seconden op de nummer twee. Király ging als 6e over de meet op ruim 8 seconden van de winnaar, maar deed wel goede zaken in het klassement, mede door de ongelukkige racedag van naaste concurrent Dekker.

Doekje voor het bloeden voor Marcel Dekker was dat hij wel de snelste raceronde op zijn naam zette, gerekend over beide races, in de 10e ronde van de eerste race in een tijd van 2:07.785.

CMMC Zandvoort 03 040817

Dit jaar verdient de beste coureur 60 punten per race, de nummer twee 59 enzovoort. Daarbij komt nog wel een belangrijk aspect en dat is dat elke coureur, onder bepaalde voorwaarden, zijn slechtste drie resultaten van het seizoen mag aftrekken. Zonder deze aftrekresultaten is Király nu de nieuwe leider in de tussenstand, met 875 punten. Dekker zakt naar de tweede plek met 835, gevolgd door Wubben met 816. Bultman en Kreijne blijven vier en vijf met 792 en 769 punten.

CMMC Zandvoort 24 040817

In het teamkampioenschap, voor teams die het hele seizoen met meer dan één coureur de strijd aangaan, zijn er per race maximaal 10 punten te verdienen. Frenk Vollebregt van Lefremi Racing scoorde de meeste punten bij de teams en zorgde ervoor dat zijn team opschoof naar de tweede plek, nu met 199 punten. One Racing by Huyer blijft leider in de tussenstand met 216 punten.

De zeven evenementen van de Conrad Mazda MaX5 Cup omvatten totaal 19 races meetellend voor het kampioenschap en vinden plaats op drie verschillende circuits. Naast dat van Zandvoort worden ook Assen en het Belgische Zolder aangedaan.