Diversen

Div: Rik Breukers haalt doelstelling op Spa-Francorchamps

1707803 Breukers Spa 3
In de pits wonnen Rik Breukers/Axcil Jefferies in beide races een positie

Rik Breukers had ambitieuze doelstellingen voor het raceweekeinde van de Lamborghini Super Trofeo op het circuit van Spa-Francorchamps. Opnieuw kwam hij in actie met de auto van het GDL Racing-team, die hij deelt met zijn reguliere teamgenoot, Axcil Jefferies uit Zimbabwe. "We kwamen naar Spa met een achterstand van negen punten op de leiders in het kampioenschap, het duo Vito Postiglione en Jonathan Cecotto, en natuurlijk hadden we ons voorgenomen om die achterstand zoveel mogelijk te verkleinen", aldus de coureur uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide. Dat lukte, want de beide races op het legendarische Grand Prix-circuit resulteerden voor Breukers en Jefferies in een overwinning en een derde plaats. Daarmee bedraagt de achterstand nog slechts twee punten. "Met nog twee evenementen te gaan brengt ons dat in een prima uitgangspositie", zegt Breukers.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Niet geheel verwonderlijk in Spa kregen Breukers en Jefferies ook te maken met regenachtige weersomstandigheden. "In de eerste vrije training regende het gedurende ongeveer driekwart van de sessie. Pas op het einde was het nog even droog en heb ik de tweede tijd neer kunnen zetten, maar mijn teamgenoot had alleen nog maar in de regen kunnen rijden", vertelt Breukers. "In de tweede vrije training was het wel droog, dus daar hadden we aan de set-up kunnen werken, maar na twee ronden merkten we al dat de motor maar op acht cilinders liep. Daardoor hebben we aan de tweede vrije training dus eigenlijk niks gehad en dat was natuurlijk erg jammer, omdat we zo een grote achterstand opliepen op de concurrentie."

170803 Breukers Spa 1

Op deze wijze, dus zonder echt aan de set-up te hebben kunnen werken, moesten Jefferies en Breukers dus de kwalificatie in. "We hadden dus eigenlijk ook nog niet echt genoeg ronden kunnen maken om in het ritme te zitten. Mijn teamgenoot kwalificeerde zich als negende voor de eerste race en ik reed in de kwalificatie voor de tweede race de zesde tijd. Dat had nog een stuk sneller kunnen zijn als ik op mijn laatste vliegende ronde niet was opgehouden door een langzamere deelnemer, want in de twee sectoren daarvoor had ik een groene (persoonlijke beste sectortijd) en een paarse tijd (absolute beste sectortijd). Maar goed, daar moesten we het dus mee doen", vervolgt de Limburgse rijder zijn relaas.

170803 Breukers Spa 2

Axcil Jefferies nam de start van de eerste race voor zijn rekening en klom tijdens zijn rijbeurt al op van de negende naar de vierde plaats. Tijdens de pitstop behaalde het team nog eens een positie winst en uiteindelijk bracht Rik Breukers de auto op de derde plaats aan de finish. "Met die opmars vanaf de negende startplaats waren we wel tevreden", bericht hij. "Bij race twee startte ik, zoals gemeld dus vanaf de zesde plaats. Na de eerste ronde reed ik al op de vierde positie en twee ronden later lag ik zelfs tweede. Ik heb wel veel acties geprobeerd, maar ik kon de nummer één niet passeren, daarvoor kwamen we wat topsnelheid tekort. Tijdens de pitstop hebben we echter toch nog een plek kunnen winnen en daarna is mijn teamgenoot als eerste gefinisht. Dat betekende dus de maximale score in onze klasse, wat ook het doel was. Dat er in het algemeen klassement nog wat rijders voor ons eindigden, komt puur door het feit dat die eerder hun pitstop hadden gemaakt, net voordat er een 'safety-car-fase' was, waarin je volgens het reglement niet mag binnenkomen voor de stop. Die hadden daarna dus dat voordeel, maar rijders uit de Am- en Pro-Am-klasse spelen voor ons verder geen rol." Medio september wordt het Super Trofeo-seizoen voortgezet op de Nürburgring.

170803 Breukers Spa 4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet