Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Mercedes-Benz stapt eind 2018 uit DTM, Formule E vanaf seizoen 2019/2020

170724 DTM Mercedes 1
Mercedes in de DTM zien we na het seizoen 2018 niet meer - als er dan nog een DTM is...

Een donderslag bij heldere hemel: Mercedes-Benz stapt eind 2018 uit de DTM en kiest in plaats daarvan voor deelname aan de Formule E vanaf het seizoen 2019/2020. Dat maakte het merk vanavond om 20.30 uur via een persbericht bekend. De deelname aan de Formule 1 blijft gehandhaafd, Mercedes-Benz spreekt van twee kanten van het motorsportspectrum: enerzijds de Formule 1 als koningsklasse van met high-tech-autosport en competitie op het hoogste niveau, anderzijds de Formule E, die staat voor de transitie in de automobielindustrie. Welke gevolgen het afscheid van Mercedes heeft voor de DTM, valt op dit moment nog met geen mogelijkheid te zeggen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

In totaal won Mercedes-Benz in de DTM (en de internationale variant ITC) tot dusver tien rijderstitels, 13 teamtitels en zes constructeurstitels. Inclusief de winst van Maro Engel in de tweede race van gisteren behaalde Mercedes-Benz 183 race-overwinningen, 128 pole-positions en 540 podiumplaatsen. Mercedes-Benz-sportdirecteur Toto Wolff verklaart: "De jaren in de DTM zullen altijd een groot deel van onze autosporthistorie blijven. Mijn dank gaat uit naar alle medewerkers, die in de loop der jaren fantastisch werk hebben geleverd en Mercedes-Benz tot de succesvolste fabrikant in de serie hebben gemaakt. Hoewel zo'n afscheid zwaar valt, zullen we in dit en komend seizoen er alles aan doen, met zoveel mogelijk titels uit de DTM te stappen. Dat zijn we verplicht aan onze fans en aan onszelf."

170724 DTM Mercedes FE
Maro Engel, de meest recente DTM-racewinnaar, rijdt ook al in de Formule E

Vorige week waren Mercedes-AMG-DTM-teambaas Ulrich Fritz en Hans Werner Aufrecht, oprichter van AMG en de motorsportdivisie HWA, al aanwezig bij de Formule E-wedstrijden in New York. Dat was uiteraard geen toeval: al eerder was bekend dat Mercedes een optie had op een plek in de Formule E vanaf het seizoen 2018/2019, en dat HWA interesse heeft om de inzet van de auto's te verzorgen, baart ook niet echt opzien. Mercedes-bestuurslid Dr. Jens Thiemer zegt: "De Formule E is voor ons een consequente stap om het potentieel van onze attractieve accu-electrische voertuigen te demonstreren en ons technologielabel EQ in de autosport en de marketing van een emotionele lading te voorzien." Toto Wolf spreekt van de Formule E als een volkomen nieuwe raceserie, die vooral de snelle veranderingen in de automobielindustrie weerspiegelt: "Net zoals in elk ander segment willen we ook in de autosport de maatstaf in de premiumsector zijn en ook nieuwe innovatieve wegen gaan. Dat dekken we met Formule 1 en Formule E perfect af. Formule E is vergelijkbaar met een spannende 'start-up'-onderneming: het biedt een nieuw formaat, dat races combineert met een sterk evenementkarakter, om reclame te maken voor actuele en toekomstige technologieën. Voor een fabrikant is Formule E een interessant platform om de elektrificatie te presenteren aan een nieuw publiek. Ik ben verheugd, dat we de bestaande optie met een jaar konden verlengen tot het seizoen 2019/2020. Zo hebben we de tijd, de serie te leren kennen en ons adequaat op de instap voor te bereiden."

170724 DTM Mercedes EQ
EQ is bij Mercedes-Benz het label waaronder elektrisch aangedreven voertuigen worden verkocht

Oprichter en CEO van de Formule E Alejandro Agag spreekt van "een gedenkwaardige dag, waarop we Mercedes in de Formule E-familie mogen begroeten. Daarmee neemt het stijgende aantal fabrikanten die een aandeel hebben in de elektrische revolutie nog verder toe. De huidige stap laat zien hoe zeer de wereld verandert, niet alleen in de autosport, maar in de hele automobielindustie. We zijn getuige van een transitie die allereerst onze steden en dan onze straten verandert. Formule E is het kampioenschap dat deze verandering gestalte geeft. Samen met al onze teams en fabrikanten zullen we verder naar technologieën streven om tot betere en goedkopere elektroauto's te komen."
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet