TCR Series

Niels Langeveld racet in de regen op slicks naar overwinning in eerste TCR Germany-race

untitled-2004

In een race die door een code rood en drie safetycarperiodes werd onderbroken raceten de TCR-coureurs maximaal twee ronden achter elkaar. Niels Langeveld, gestart vanaf de negende positie, won de race op slicks, waar vrijwel het gehele veld de tot wet race verklaarde wedstrijd had gekozen voor regenbanden. Ook Rik Breukers deed goede zaken op slicks, gestart vanaf P15 werd hij derde. De overige Nederlanders konden geen rol van betekenis spelen.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt, Willem J. Staat


Jaap van Lagen en Sheldon van der Linde zijn na de kwalificatie gediskwalificeerd en moeten vanuit de achterhoede starten. De Audi RS3 LMS van Van Lagen blijkt voorzien van sensoren die niet zijn toegestaan en hoewel ze daar geen direct voordeel mee boeken, past de TC de reglementen toe en deelt de zware straf uit.

2017 Jaap Q
Jaap van Lagen vloog in de kwalificaties maar zijn optreden bleef onbeloond.

Van Lagen en zijn team Bas Koeten Racing zijn het met deze beslissing niet eens en besluiten niet van start te gaan. De twee andere Koeten-coureurs Michael Verhagen en Rik Breukers starten wel.

untitled-1767

Op een nog droge baan gaat het bij de start al direct mis. Jasmin Preisig stuurt naar binnen, maar zit Moritz Oestreich en ze raken elkaar flink. Florian Thoma kan hen niet ontwijken en alledrie komen ze naast de ban. Thoma is gewond geraakt en blijft in de auto zitten.

2017 TCR Hezemans opwarmronde
Loris Hezemans gaat al in de opwarmronde in de fout.

Het veld is wel op weg en in de eerste ronde zijn er veel positiewisselingen. Polesitter Harald Proczyk valt terug naar de derde plek en Langeveld, die door de diskwalificaties zijn ongunstige elfde startplek zag veranderen in een negende, klimt in de eerste ronde al op naar de zesde positie.

untitled-1798

Aan het einde van de eerste ronde wordt het veld opgevangen door de safetycar, om de op het rechte eind gestrande coureurs weg te kunnen halen. Na twee ronden achter de safetycar wordt het dan toch code rood, de TCR-bolides moeten opnieuw opstellen op de startgrid. Thoma komt na enige tijd gelukkig uit de auto, maar wordt wel naar de dokterspost gebracht, waar ook Preisig zich meldt met een pijnlijke schouder.

untitled-1795
Dillon Koster in actie

De race zal pas herstart worden om 15.54 uur, maar er is regen onderweg en dus worden de regenbanden paraat gehouden. Ondanks dat een startincident de oorzaak van de code rood is, vindt de herstart plaats met de posities na de eerste raceronde. De reden is dat de code rood werd gegeven toen de auto's al achter de safetycar zaten. De herstart vindt plaats achter de safetycar, Mike Halder vertrekt dus vanaf pole, Langeveld als zesde. Het miezert inmiddels en de meeste rijders besluiten regenbanden te monteren. Onzeker is hoe hard en hoe lang het gaat regenen.

untitled-1863

Halder neemt bij de herstart meteen een voorsprong, Steve Kirsch is niet attent en geeft meteen tienden weg. Langeveld is ontketend en rijdt op slicks in de eerste ronde van de zesde positie naar de leiding in de race. In de tweede ronde gaat de Zwitser Kris Richard van de baan en weer komt de safetycar de baan in. Ook Michael Verhagen komt naast de baan.

untitled-1918

Na de herstart gaat het alweer snel mis in de Gerlachbocht, waar drie rijders elkaar raken en Tom Lautenslager naast de baan stil staat. De klok tikt door en nog altijd is er maar bij vlagen hard gereden in deze tumultueuze race.

untitled-1950

Wanneer de safetycar weer de pitstraat ingaat is er nog maar maximaal tijd voor twee ronden race en gelukkig gaat het nu wel goed. Langeveld pakt in zijn Audi op slicks meteen in een ronde ruim vijf seconden voorsprong en gebruikt de laatste ronde om gecontroleerd naar de overwinning te rijden. Jason Wolfe wordt tweede en Rik Breukers heel knap vanaf de 15e startplek derde.

IMG 7885
Jason Wolfe. Een Amerikaan die in TCR scoort. Dat is bijzonder.

Michael Verhagen passeert de finish op P20, Sandberg P23, Koster P24 en Hezemans P28.

untitled-2050

Uitslag race 1 TCR Germany
Zaterdag 22 juli 2017, Circuit Zandvoort
1. Niels Langeveld - Audi RS3 LMS, 13 ronden
2. Jason Wolfe - VW Golf GTI TCR
3. Rik Breukers - Seat Leon TCR
4. Josh Files - Honda Civic Type R-TCR
5. Max Hofer - Audi RS3 LMS
6. Mike Halder - Seat Leon TCR
7. Alex Morgan - Seat Leon TCR
8. Luca Engstler - VW Golf GTI TCR
9. Sheldon van der Linde - Audi RS3 LMS
10. Thomas Kramwinkel - Audi RS3 LMS

Klik hier voor de volledige uitslag van race 1.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet