TCR Series

Proczyk pakt pole voor eerste TCR Germany-race, Van Lagen derde

q van lagen

Harald Proczyk heeft de poleposition voor de eerste race in de TCR Germany veroverd. Jaap van Lagen leek in de tweede kwalificatiesessie de beste startplek te scoren, maar in de laatste fase wisten zowel Mike Halder als Proczyk hem te passeren. Niels Langeveld kwalificeerde zich in zijn eerste sessie als derde in groep B, maar kreeg in de shoot-out de snelheid die hij normaal heeft niet in zijn Audi en moet daarom beide races vanaf de elfde startplek aanvangen. De andere Nederlanders lukte het niet om tot de top 12 shoot-out door te dringen.


Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Co van der Gragt

De TCR Germany verkeert in de gelukkige omstandigheden dat er zoveel deelnemers zijn dat de kwalificatie in twee sessies gedaan wordt. Op basis van de uitslagen uit de twee vrije trainingen worden de 38 rijders in twee groepen ingedeeld die elk een kwalificatie van 20 minuten rijden. Van elke sessie gaan de zes snelste coureurs door naar Q2, waarin de startposities van de top 12 bepaald worden.

q breukers

Groep A
In groep A rijden de Nederlanders Rik Breukers, Michael Verhagen en ook Loris Hezemans, die op het laatste moment nog is ingeschreven.

q halder

Mike Halder is aanvankelijk de snelste man op de baan, Breukers is de snelste Nederlander op de negende plaats. Een code rood vanwege een bezoek aan de grindbak van Lukas Niedertscheider legt de sessie stil. Zorgelijk, want het programma is al een half uur uitgelopen. Na een minuut of vijf kunnen de rijders dan eindelijk weer verder.

q hezemans

In de voorhoede lukt het echter niemand om Halder van de troon te stoten. Voor de Nederlanders is het spijtig dat geen van hen de shoot-out weet te bereiken. Breukers is de beste op een negende plaats, Loris Hezemans 14e en Verhagen 16e.

q verhagen

Groep B
In groep B gaan vaste deelnemers Niels Langeveld, Dillon Koster, Maurits Sandberg en gastrijder Jaap van Lagen proberen door te stoten naar Q2. Al snel prijkt de naam Jaap van Lagen op de mooiste plek in de rangschikking. In zijn derde ronde is Langeveld sneller dan Van Lagen, maar lang duurt dat niet, want drie rijders duiken onder zijn tijd door. Een code rood vanwege een stilgevallen auto in de Tarzanbocht onderbreekt ook deze sessie.

Van Lagen valt bij de herstart buiten de top zes en zal dus nog aan de bak moeten. Dat doet hij met verve, met een ronde van 1:46.664 staat hij opnieuw bovenaan. Nu wordt het spannend voor Langeveld, want hij staat inmiddels achtste en heeft dus werk te doen.

Een nieuwe code rood volgt omdat de Fin Niko Kankkunen zijn Audi langs de baan moet stilzetten. De tijdsdruk neemt toe, maar de rijders buiten de top zes staan te popelen om voor een laatste kans te gaan. Met nog vier minuten te gaan verschijnt de naam Langeveld op P3 en die plek raakt hij niet meer kwijt. Zo mogen dus zowel Jaap van Lagen als Niels Langeveld door naar Q2. Dillon Koster op P17 en Maurits Sandberg op P18 sluiten de gelederen.

q koster

Shoot-out
Luca Engstler opent met een tijd van 1:47.119, dus daar valt nog veel aan te verbeteren. In zijn tweede ronde neemt Van Lagen het over met 1:46.747, Langeveld heeft nog geen snelle ronde gereden. Met nog drie minuten te gaan is Mike Halder de snelste rijder, Langeveld lijkt problemen te hebben, want het lukt hem niet om een snelle ronde te rijden. Zijn rondetijd is anderhalve seconde langzamer dan de tijd die hij reed in zijn eerste sessie, dus zullen er ongetwijfeld problemen zijn.

Harald Proczyk verbetert de tijd van Halder in de slotfase en pakt de poleposition, Halder start als tweede en Van Lagen als derde.

q langeveld

Voor Langeveld zijn de druiven zuur, hij wordt elfde en dat betekent dat hij beide races vanaf die positie zal moeten starten. De top tien uit de kwalificatie start de tweede race in omgekeerde volgorde, dus de elfde positie is een treurige plek om de kwalificatie te eindigen. Wanneer de Audi van Langeveld echter weer in topvorm is moet het Langeveld echter wel lukken om naar voren te komen. Op Oschersleben lukte het de Sassenheimer om van P10 naar de overwinning te rijden, dus op zijn thuiscircuit, waar hij overigens al twee jaar niet geracet heeft, moet een stunt ook haalbaar zijn.

De eerste TCR Germany race staat voor vanmiddag 15.15 uur op het programma, maar of die tijd gehaald gaat worden nu er al een vertraging is van zo'n 45 minuten valt te bezien.

Startopstelling top 12 - TCR Germany race 1
Zaterdag 22 juli 2017, Circuit Zandvoort
1. Harald Proczyk - Seat Leon TCR, 1:46.644
2. Mike Halder - Seat Leon TCR, 1:46.677
3. Jaap van Lagen - Audi RS3 LMS, 1:46.747
4. Antti Buri - Audi RS3 LMS, 1:46.880
5. Steve Kirsch - Honda Civic Type R-TCR, 1:47.063
6. Luca Engstler - VW Golf GTI TCR, 1:47.119
7. Jason Wolfe - VW Golf GTI TCR, 1:47.125
8. Josh Files - Honda Civic Type R-TCR, 1:47.319
9. Sandro Kaibach - Audi RS3 LMS, 1:47.452
10. Sheldon van der Linde - Audi RS3 LMS, 1:47.796
11. Niels Langeveld - Audi RS3 LMS, 1:48.126
12. Pascal Eberle - Seat Leon TCR, geen tijd

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet