GT

Nederlandse top-coureurs klaar voor ADAC GT Masters-weekend

adac nl oranje

Twee dagen voor het GT- en toerwagengeweld op Circuit Zandvoort gaat losbarsten vond in de relaxte sfeer van strandclub Bernie's Beach de perspresentatie plaats van het ADAC GT Masters-weekend. Nu nog heerlijk met hun voeten in Bernie's zwembad lieten Nicky Catsburg, Renger van der Zande, Indy Dontje, Niels Langeveld, Dillon Koster en Sebastiaan Bleekemolen blijken klaar te zijn om komend racefestijn op hun thuiscircuit vol op het gas te gaan. Met kansrijke Nederlandse deelnemers in zowel de ADAC GT Masters, de TCR Germany als de Clio Cup Central Europe kon het wel eens een leuk weekend voor ons worden!

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Chris Schotanus/Marco Antheunisse

adac pootjebaden
Nog even de voeten laten relaxen, die krijgen het komend weekend nog heet genoeg ...

Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juli is Circuit Zandvoort voor de vijfde keer gastheer voor de ADAC GT Masters, met naast twee races van de sterke GT's ook twee races van de TCR Germany met liefst 44 deelnemers, de Clio Cup Central Europe en de Spezial Tourenwagen Trophy. Met drie sterke Nederlandse vertegenwoordigers in de ADAC GT Masters, vijf in de TCR Germany en vier in de Clio Cup Central Europe kunnen we hopelijk uitkijken naar vele huldigingen op het Zandvoortse podium.

roland kleve

Nadat we bij Bernie's Beach persoonlijk zijn ontvangen door Roland Kleve (op de foto), algemeen directeur Circuit Zandvoort, is de sfeer direct al goed. De wolken verdwijnen en de zon laat zien hoe het in een strandclub hoort te zijn.

interview toehoorders

Rick Winkelman stelt zoals altijd op deskundige wijze de Nederlandse trots voor komend weekend voor. Nicky Catsburg, Renger van der Zande en Indy Dontje racen in de ADAC GT Masters, Niels Langeveld en Dillon Koster de TCR Germany. Gisteren werd bekend dat ook Jaap van Lagen, Rik Breukers en Michael Verhagen zijn ingeschreven voor de TCR Germany, dus dat worden zeker zeer spannende races. Sebastiaan Bleekemolen wordt in de Clio Cup vergezeld door zijn vader Michael, Melvin de Groot en René Steenmetz.

renger relaxt Renger vertelt zijn team dat het goed gaat op de presentatie.

Renger van der Zande bestuurt de Callaway Corvette C7 GT3-R, als partner van de Fransman Jules Gounon, die in het ADAC GT Masters-klassement aan de leiding gaat. Gounons teamgenoot Daniel Keilwitz (D) brak bij een test op Spa zijn linker onderbeen en dus moest Callaway Competition op zoek naar een vervanger die in staat is om Gounon te helpen zijn leidende positie te verdedigen. Met Van der Zande hebben zij een routinier aangetrokken die deze rol zeker kan vervullen. "Ik vind het erg leuk om met Jules te rijden, het is een erg goede coureur. Ik heb ook zijn vader Jean Marc Gounon (oud formule 1-coureur bij Minardi, red.) een keer ontmoet bij een testdag. Wij gingen daar flink te keer en reden goede rondetijden. Toen we zagen dat die toch wat oudere Jean Marc (54 jaar) instapte moesten we even glimlachen, maar hij was wel tweetiende sneller dan de beste tijd tot dat moment", vertelt Van der Zande lachend. "Ik kijk echt enorm uit naar komend weekend, zeker samen met Nicky en Indy, ik denk dat we 'wielbangend' de eerste bocht ingaan en ben heel benieuwd hoe de races gaan verlopen!"

adacgt nl overleg

Nicky Catsburg (op de foto links), zeer succesvol in het FIA WTCC, had toevallig net dit weekend vrij en dus toen hij gevraagd werd om komend weekend plaats te nemen in de Schnitzer BMW M6 GT3 hoefde hij niet lang na te denken. "Ik heb gehoord dat de BMW een erg goed Balance of Performance heeft en Philipp Eng is natuurlijk een perfecte teamgenoot. Team Schnitzer Motorsport is ook de top in GT's, dus ik denk dat alle ingrediënten voor een succesvol weekend aanwezig zijn. Het is trouwens geweldig dat je tegenwoordig steeds meer ziet dat teams, ook fabrieksteams, hun rijders toestaan om in andere raceklassen en merken te rijden. Zo kunnen we veel rijden en dus steeds beter worden, ik vind dat een erg goede ontwikkeling", legt Catsburg uit.

adacgt nl

Indy Dontje (rechts) rijdt als enige Nederlander een heel seizoen in de ADAC GT Masters. Hij bestuurt daar een Mercedes AMG GT3 van HTP Motorsport en heeft het prima naar zijn zin. "Ik heb vorig seizoen endurance races gereden en wilde in verband met mijn drukke werkzaamheden op ons kartcircuit Lelystad een sterke klasse rijden die niet te ver weg rijdt. Daarvoor is de ADAC GT een prima klasse, met alleen een wat verre race in Oostenrijk is dat goed te doen. Bovendien zit ik bij een goed team met een hele goede auto, dus ik heb ook heel veel zin om op mijn thuiscircuit te laten zien waartoe we in staat zijn", zegt Dontje.

rick niels

Niels Langeveld liet in de TCR Germanu op Oschersleben al zien dat hij in staat is races te winnen en zal dat op Zandvoort graag herhalen. Maar met alle vijf de Nederlandse deelnemers in de Audi RS3 LMS zal dat nog een flinke klus worden. "Nadat ik vorige seizoenen in diverse klassen altijd in de kop meedeed en zelfs kampioen werd, was het voor ons dit seizoen even schrikken dat we er niet direct bij zaten. Maar we wisten dat het zou lukken, hebben keihard aan de Audi gewerkt en bij het derde evenement viel alles eindelijk op zijn plek. Nu doen we weer in de kop mee en won ik zelfs de laatste race. Ik ben blij dat ik al op Oschersleben heb gewonnen, want stel je voor dat ik op Zandvoort een race win, dan zegt natuurlijk iedereen dat het door het thuisvoordeel komt. Maar met Jaap, Rik en Michael erbij wordt het een hele toer om hier naar het podium te racen", is Langeveld realistisch.

koster langeveld

Dillon Koster (links) is zowel coureur als teammanager en kijkt er naar uit om op het circuit, waar hij bijna meer tijd doorbrengt dan thuis, in actie te komen. "TCR Germany is de sterkste TCR-klasse van Europa en het is fantastisch om daar in uit te komen. Ik ben hier gaan rijden omdat er in Nederland niet echt een vergelijkbare klasse is met zo'n sterke competitie", aldus Koster.

adac nl

De fitste coureur van Nederland, Sebastiaan Bleekemolen (derde van rechts), net terug van een Iron Man waar hij achtereenvolgens 3,8 km zwom, 180 fietste en 42,1 km hardliep, kijkt ook uit naar de Clio races op zijn thuiscircuit. Bleekemolen won dit seizoen al races in de Clio Cup Central Europe in Pau en Spa en is dus favoriet. "Naast alle internationale coureurs zijn natuurlijk Melvin de Groot, René Steenmetz en mijn vader ook geduchte tegenstanders. Ik moet mijn uiterste best doen, maar ik zou wel erg teleurgesteld zijn als ik komend weekend niet op het podium kom", zegt Bleekemolen met een glimlach.

rick bvo

Bernhard van Oranje tenslotte is erg content met het programma van komend weekend: "Maar vooral ben ik erg trots op mijn team, we hebben afgelopen jaar enorme stappen gezet en grootse dingen tot stand gebracht. Maar het einde is nog zeker niet in zicht, we gaan nog hard aan de slag met bijvoorbeeld deze strandclub Bernie's Beach. We houden het deze zomer open, maar daarna zal er hier nog hard gewerkt gaan worden om de club nog beter en mooier te maken." Op de vraag van Rick Winkelman of er nog meer plannen zijn lacht Van Oranje: "Voorlopig hebben we voldoende werk te doen. Maar heel soms droom ik weleens van een hotel."

dijkman buwalda
Natuurlijk waren ook autosportdeskundigen en goede vrienden Coo Dijkman en Dirk Buwalda van de partij.

Duinkaarten voor de ADAC GT Masters zijn gratis te downloaden via www.circuitzandvoort.nl. Daar zijn ook kaarten voor paddock en hoofdtribune te koop.

Reacties

  • 5
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 20 juli 2017 20:48

  Weer een perspresentatie alsof de formule 1 voor 2018 binnen is gehaald maar de werkelijkheid is natuurlijk dat onze Duitse vrienden wel in staat zijn een fatsoenlijk raceprogramma neer te zetten waar wel meer dan 10 auto's aan de start staan. Gratis entree voor de duinen. Ik ga zeker even kijken...

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 21 juli 2017 08:34

  Is Bernhard nou alleen maar bezig met de Bernie's Beachclub en een nieuw hotel?

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 21 juli 2017 12:22

  Dat is de vraag van vandaag. Ik heb het even opgezocht en al vrij snel is mij duidelijk geworden dat dit beachclub George no 5 of een gedeelte daarvan moet zijn. Bernard van Vollenhoven zal dit hoogst waarschijnlijk voor een zacht prijsje hebben overgenomen. Heel lang geleden was dit gewoon club Riche.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet