TCR Series

Flinke stap voorwaarts voor Mika Morien in TCR Benelux tijdens Superprix Zolder

morien superprixzolder 1

KNAF Talent First-coureur Mika Morien heeft tijdens de Superprix Zolder goed gepresteerd. In de Qualifying Long Race op zaterdag reed de jonge Fries naar de derde positie, maar kreeg zijn teamgenoot na de rijderswissel helaas een lekke band, waardoor het podium niet haalbaar was. Zij werden zesde. In zijn beide sprintraces op zondag scoorde Morien tweemaal een vijfde positie. 'We hebben de afstelling van de Audi RS3 LMS flink kunnen verbeteren. Vorige keer kwamen we seconden tekort, nu slechts tienden', is Mika Morien redelijk tevreden.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Nadat in juni tijdens de derde ronde op het circuit van Zolder nabij Hasselt (België) bleek dat de afstelling van de Audi niet bepaald optimaal was, hebben Mika Morien, zijn teamgenoot Stan van Oord en hun team Bas Koeten Racing hard gewerkt om tijdens de Superprix Zolder beter voor de dag te komen. Een voordeel daarbij was dat het strafgewicht via de 'Balance of performance' door de organisatie werd teruggebracht van zestig naar veertig kilo. Maar belangrijker nog was dat er gelegenheid was om te testen, waarbij naar de juiste afstelling toegewerkt kon worden. "Tijdens de vrije training voor een evenement kun je alleen kleine wijzigingen proberen, nu konden we een hele dag kijken wat voor de Audi de beste afstelling is. Daar hebben we veel van geleerd", legt Morien uit.

Tijdens de kwalificatie, waarbij het gemiddelde van beide rijders de startpositie voor de Qualifying Long Race bepaald, moesten er nog een paar kleine puntjes op de i gezet worden. Met de zevende startpositie was Morien dan ook niet helemaal tevreden.

morien superprixzolder 2

Na een goede start van de race reed de jonge KTF-rijder een ijzersterke stint, waarin hij van de zevende startpositie wist op te klimmen naar de derde plaats. "De Audi was nu top en ik zat in een goede flow, waardoor ik steeds verder naar voren kon komen", was Morien content. Na de rijderwissel ging het nog steeds prima, maar een lekke band gooide roet in het eten. Een zesde plaats was geen goede weerspiegeling van de prestatie van Morien en zijn teamgenoot.

Omdat Mika Morien tijdens de Long Race de derde rondetijd reed mocht hij zijn eerste sprintrace vanaf de derde startplek beginnen. Jammer genoeg was zijn start niet top en verloor hij een positie. Even later werd hij door een andere deelnemer geraakt. Daardoor verloor hij opnieuw een plek, maar ook was hij de aansluiting met de rijders voor hem kwijtgeraakt. Hoewel hij sterke rondetijden op de klok zette was de race tekort om nog naar voren te komen, hij werd vijfde.

Vanaf de vijfde startplek had Morien nu wel een goede start. Hij ging het gevecht aan met de rijder voor hem en wist deze ook te passeren. In de loop van de race kreeg de Audi echter steeds meer overstuur, waardoor de 16-jarige coureur niet alleen het gevecht met zijn tegenstanders, maar ook met de auto moest aangaan. Hoewel hij een positie moest prijsgeven was Mika Morien daarom tevreden toen hij de Audi na twaalf ronden als vijfde over de finish stuurde.

morien superprixzolder 3

De deelnemers aan de TCR Benelux kunnen nu even genieten van de zomer, want de vijfde ronde in het TCR Benelux-kampioenschap vindt pas plaats in september. "De volgende race is op Circuit Jules Tacheny de Mettet in België. Daar heb ik nog nooit gereden en ik heb er heel veel zin in om weer een nieuw circuit te leren kennen",blikt Mika vooruit. "Ik wil mijn team Bas Koeten Racing en mijn coach Niels Langeveld bedanken, we hebben samen weer goede stappen gezet om de Audi te verbeteren."

TCR Benelux 2017 Kalender
5: Kronos 10 Hours of Mettet (Circuit Jules Tachney de Mettet), 23 -24 september
6: Formido Final Races (Circuit TT Assen), 21 - 22 oktober
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet