Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Formule 2: Latifi naar eerste F2-zege in sprintrace Silverstone, De Vries schittert met inhaalrace naar P7

MALC7545

Met een beheerste race vanaf de 'reverse pole' heeft Nicholas Latifi (DAMS) zijn eerste F2-zege binnengehaald. In de sprintrace op Silverstone hield de Canadees zijn tegenstanders ruim op afstand. Luca Ghiotto (Russian Time) hield Oliver Rowland (DAMS) de hele wedstrijd af en finishte als tweede, Rowland werd door een tijdstraf teruggezet naar P10 – de straf woog extra zwaar doordat een safetycarsituatie in de slotfase het veld weer helemaal bij elkaar bracht. Ghiotto's teamgenoot Artem Markelov kreeg daardoor de derde plaats in handen, klassementsleider Charles Leclerc (Prema) raakte op de meet zijn vierde plaats kwijt aan Sergio Canamasas (Rapax). Nyck de Vries reed intussen een briljante race, door vanaf de laatste plaats op te marcheren naar P7, zodat hij toch nog met punten naar huis gaat.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: FIA F2 Championship

De zege van Latifi – die met een reputatie van pay driver de GP2/F2 binnenkwam, maar de laatste maanden in de vorm van zijn leven is – kwam geen moment in gevaar. De Canadees sloeg bij de start meteen een gat op Ghiotto en bouwde die uit tot vier seconden, totdat drie ronden voor het einde de safety car naar buiten kwam voor een crash van Ralph Boschung. De Campos-coureur werd tijdens een inhaalactie op de Hangar Straight op het gras gedwongen door Alex Albon (ART) en schoof met zijn neus de muur bij Stowe in.

MALC7373

Achter Latifi hield Ghiotto de hele race Oliver Rowland af, al moest hij daarvoor op een gegeven moment een treintje creëren met ook Artem Markelov en Charles Leclerc. Rowland had een topstart vanaf P6 en lag derde na een half rondje. Om zover te komen, moest hij wel MP-coureur Jordan King van de weg duwen – het was een race-incident, zo oordeelden de stewards, maar King lag wel uit de wedstrijd – en daarna Markelov op het gras forceren. Daar waren de officials minder over te spreken: het kostte Rowland vijf seconden tijdstraf.

MALC6283A

Die kwamen hem in de slotfase zeer duur te staan toen de safety car naar buiten kwam voor de crash van Boschung. Weliswaar kreeg het veld nog één rondje onder groen, maar Rowland zakte in de uitslag desondanks weg van P3 naar P10. Charles Leclerc liep daardoor verder uit in het kampioenschap. Na een mooi duel had de Monegask in de 12e ronde Sergio Canamasas weten te verschalken en de Spanjaard moest daarna een gaatje laten vallen op de trein Ghiotto-Rowland-Markelov-Leclerc. Maar aan het slot speelde Canamasas het slim en wist hij Leclerc toch weer een plaatsje terug te duwen.

MALC1671

Arden-teamgenoten Norman Nato, die een eenzame race naar de zesde plaats reed, en Sean Gelael leken lange tijd buiten bereik van een ontketende Nyck de Vries, die misschien wel de F2-race van zijn leven reed. Na een Playstation-achtige openingsronde, waarin hij vanaf de achterste rij acht auto's passeerde, circuleerde hij tot de derde ronde als 12e rond, waarna hij nog een plekje opschoof.

MALC6427

In de tiende en de 18e ronde rekende de Nederlander af met de ART-auto's van Albon en Matsushita, zodat hij negende – en net buiten de punten – lag toen de safety car voor de crash van Boschung naar buiten werd gestuurd. Zo kwam Gelael nóg sneller in beeld dan De Vries had gehoopt. Een sterke herstart leverde de Rapax-coureur meteen een plek ten koste van Gelael. Toen de vijf seconden van Rowland waren verrekend, was schoof De Vries nog een plek op in de uitslag. Zo pakte de McLaren-junior uit Sneek toch nog punten in een weekend dat na het kapotte differentieel van gisteren helemaal verloren leek.