TCR Series

TCR Benelux: 15-16 Juli-Zolder Superprix - Tussenbalans seizoen 2017

TCR Benelux - Audi Bas Koeten Racing

Tijdens de eerste drie evenementen van dit seizoen stond TCR Benelux garant voor veel spektakel en een felle strijd in de vier sprints die telkens op het programma staan. Op de vooravond van de vierde ronde, die op 15 en 16 juli wordt gehouden in het kader van de Zolder Superprix, maken we halfweg het seizoen de balans op met Koen Wijckmans, coördinator van TCR Benelux.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


TCR Benelux heeft de liefhebbers van toerismewagens ook nu weer kunnen behagen. Mooie inhaalacties, onverwachte wendingen en, vooral, jonge beloftes die zich laten zien en vooraan meestrijden.

"In 2016 namen jonge, nog onbekende rijders het al op tegen gevestigde waarden en dit jaar delen zij uitsluitend de lakens uit – ja, Tom Coronel is één van de oudste coureurs in het veld – en verdeelden Juniors (jonger dan 21 jaar) Benjamin Lessennes, Sheldon van der Linde, Giacomo Altoè, Maxime Potty, Mathieu Detry en Mika Morien de plaatsen op het podium. Voeg hieraan Guillaume Mondron, Sam Dejonghe, Denis Dupont, Paul Sieljes, Willem Meyer of Stan van Oord toe, en je beseft dat TCR Benelux een zuivere aangelegenheid is van twintigjarige coureurs. Het is het bewijs dat TCR Benelux op alle vlakken een goede kweekvijver is voor jonge talenten die na een passage in karting carrière willen maken in de autosport!"

TCR Benelux - Dejonghe-Dupont

TCR Benelux oogt mooi op de racebanen, kwaliteit verzekert, maar het ontbreekt aan kwantiteit. Waarom?

"Vorig jaar werd TCR nog geconfronteerd met een gebrek aan auto's, maar dat probleem hebben we niet meer. Wanneer we een lijst maken van TCR-auto's die in België of Nederland stilstaan, komen we al vlug aan een tiental stuks! Bovendien missen we deze keer enkele auto's die na de ongevallen in Oschersleben in de TCR International Series niet meer tijdig rijvaardig gemaakt konden worden of die al deze week verscheept werden voor de overzeese campagne van TCR International. Maar algemeen genomen blijkt eenvoudigweg dat Nederlandse en Belgische coureurs om verschillende redenen afhaken."

TCR Benelux - Potty-Detry

Welke redenen?

"Uiteraard speelt het financiële aspect een rol, maar meer nog het hoge niveau van deze veeleisende competitie. Wij bieden een goed concept aan met een échte endurance-race en sprints, waar het inderdaad van het begin tot het einde altijd flat out gaat! Reden te meer dat wij zeer tevreden zijn dat er coureurs zijn die werkelijk hun zinnen hebben gezet op TCR Benelux zoals Jonas De Kimpe, Benoît Semoulin – die voor Zolder helaas geen akkoord vond om een andere 308 in te zetten -, Meindert van Buuren of zelfs Michael Verhagen. Dat toont ook dat coureurs in TCR Benelux niet noodzakelijk moeten voldoen aan het profiel "ex-karting/17 jaar"! Om terug te komen op de kwaliteit, weten we dat er minder auto's aan de start verschenen, maar waarin we de meest spannende races van dit seizoen te zien kregen. Het was in de vier sprints tot in de laatste ronden vechten voor de ereplaatsen. De verschillen tussen de auto's en de coureurs zijn zodanig klein dat het zeer moeilijk is om een beetje terreinverlies goed te maken en opnieuw in de rangorde op te schuiven."

TCR Benelux - Lessennes Comte-Abbring Potty-Detry

Wat 2018 betreft was er begin juni tijdens het weekend op Circuit Zolder een ontmoeting met alle teams.

"Samen met RACB Sport hebben we ons al gebogen over het reglement en de zaken die we zouden kunnen of willen aanpassen en verbeteren. Tijdens de laatste bespreking hadden wij in dat verband, een eerste informele vergadering met de teamverantwoordelijken. Sommige zijn van oordeel dat we ons moeten gelijkschakelen met andere TCR-competities en gaan voor één coureur, maar die keuze heeft veel, zo niet alles te maken met het beschikbare budget. Nu delen twee coureurs de volledige kosten en om hen aan de bak te laten komen, moeten wij voldoende track time voorzien."

Het blijft een Benelux-kampioenschap?

"Ja! De Belgische markt is te klein voor zo'n hoogstaande competitie en gezien er vanuit Nederland heel wat interesse is gekomen en ook KNAF, de Nederlandse federatie, volop voor ondersteuning zorgt, hebben wij er alle belang bij dat het de samenwerking Nederland-België blijft. In dat verband denken we ook aan het toekennen, binnen TCR Benelux, van punten voor een specifiek kampioenschap voor Nederlandse coureurs."

TCR Benelux - Mondron-Donniacuo

De Renault Clio Cup Benelux diende voor extra aanvulling te zorgen.

"Gezien de sportieve en ook economische context moeten we realistisch blijven en beseffen dat een vol startveld alleen mogelijk is als we andere categorieën. Het verleden – lees het Supertoerisme, de TCR van de jaren negentig, in de Belgian Procar – heeft ons geleerd dat er plaats is voor een instapklasse, zoals destijds de Peugeot 106 Trophy of de BMW Compact Cup. Dat zou de mogelijkheid bieden aan debuterende coureurs, maar ook gentleman drivers die zich niet geroepen voelen om vooraan een rol te spelen, maar die wel willen profiteren van de overgang van endurance naar het zuivere sprintwerk om onder de vlag van TCR Benelux te strijden voor een plaatsje in de nevenklassementen."

Kampioenschap:

Algemeen: 1. Benjamin Lessennes 235 ; 2. Guillaume Mondron 214; 3. Tom Coronel 195; 4. Aurelien Comte, Kevin Abbring 157; 5. Maxime Potty, Mathieu Detry 147; 6. Stefano Comini 134 ; 7. Giacomo Altoè 122 ; 8. Edouard Mondron 124 ; 9. Sam Dejonghe-Denis Dupont, 106; 9. Sheldon van der Linde 105; 10. Mika Morien, Stan van Oord 82; 11. Jaap van Lagen, Simon Reicher 67; 12. Willem Meyer, Paul Sieljes 66; etc.

Merk: 1. Honda Civic 224; 2. Audi RS3 LMS 208; 3. VW Golf 156; 4. SEAT Leon 156; 5. Peugeot 308, 146; etc.

Junioren: 1. Benjamin Lessennes, 157; 2. Maxime Potty, Giacomo Altoè 90; 4. Mathieu Detry 87; 5. Sheldon van der Linde 55; 6. Mika Morien 54; 7. Willem Meyer 46; 8. Stan Van Oord 44; etc.

Teams: 1. Delahaye Racing Team 62; 2. Boutsen Ginion Racing 49 ; 3. DG Sport 43 ; 4. Team WRT 38; 5. Bas Koeten Racing 28; 6. Comtoyou Racing, Certainty Racing 15; 8. Ferry Monster Autosport 12 ; 9. Milo Racing 6 ; 10. DG Sport Compétition Opel Team Belgium 4

TIJDSCHEMA

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet