Porsche Cups

Glenn Van Parijs op zijn plek in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

gvp 1

Nu moet het gebeuren, wist Glenn Van Parijs toen hij dit seizoen vanuit de karting overstapte naar de autosport. De 22-jarige coureur bekroonde in 2016 zijn kartcarrière met de titel in de BNL International Karting Series en besefte dat het moment gekomen was om de volgende stap in zijn racecarrière te zetten. Bewust koos de in Hasselt geboren Van Parijs niet voor formulewagens, maar voor de brute Porsche GT3 Cup 911. Terecht, zo blijkt, want de Belgium Racing-coureur is een vaste klant op het podium in de B-klasse en stond zelfs al twee maal op het podium overall.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Marco Antheunisse / PR

Van Parijs werd in 1995 geboren in Hasselt, op een steenworp afstand van het circuit van Zolder dus. Toch beschouwt de Noord-Limburgse Belg Hasselt (nog) niet als zijn thuiscircuit, want een officiële wedstrijd reed hij er tot op heden nog niet. "Ik ben pas vijf jaar geleden begonnen met karting en in 2017 overgestapt naar de autosport. Natuurlijk ken ik Zolder en Spa-Francorchamps wel als circuit, maar om er zelf te racen is natuurlijk iets heel anders."

gvp h

Logische keuze
Voor de BNL kartkampioen was een vervolg in formulewagens geen optie. "Ik ben al 22 en toerwagens is dan een veel logischere keuze. Ik vind dat zelf ook fantastische auto's, met name de Porsche GT3 Cup 991 spreekt mij enorm aan en ook de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux is voor mij de ideale raceklasse om te starten. Een racer pur sang, echt een auto waarin ik me thuis voel. De auto is voor iedereen gelijk, dus je moet het echt helemaal zelf doen samen, uiteraard samen met je team. Een heel verschil met karting, waar iedereen in een ander chassis rijdt en zoekt naar de limiet in wat nog mag."

gvp a

Ideale teamgenoot
De keuze voor een team was niet moeilijk. De prachtige palmares van Belgium Racing, gevestigd vlakbij de woonplaats van Van Parijs in Overpelt, spreken voor zich. En met Dylan Derdaele als teamgenoot wist Van Parijs dat een beter team voor hem gewoonweg niet te vinden zou zijn. Na een eerste contact was het gevoel direct goed en werd de deal voor 2017 gesloten.

gvp 3

Juiste man
Met twee podiumplaatsen in de B-klasse tijdens zijn debuut op Spa-Francorchamps liet Van Parijs meteen zien dat hij de juiste man op de juiste plek is. Dat ziet ook zijn team Belgium Racing, dat hem de ondersteuning geeft die hij als onervaren toerwagencoureur nog mist. "We zijn continu bezig om de auto aan te passen naar de omstandigheden. De natte baan op het hobbelige circuit van Zandvoort bijvoorbeeld vereiste een hele andere aanpak dan de race op Le Mans. Dylan helpt mij daar fantastisch bij, ik leer enorm veel en heb er alle vertrouwen in dat ik bij Belgium Racing dit seizoen enorm kan groeien."

PCCB LEMANS 2017 090

24 uur Le Mans
Een leermoment was zeker de bijzondere race met 60 Porsches in het voorprogramma van de 24 uur van Le Mans. De kwalificatie verliep prima, maar al vroeg in de race ging het mis. "De start verliep goed en ik kon in de openingsfase zo'n tien plaatsen goed maken. Een paar rondes verder in de race, in de strijd om de tweede plaats in het Benelux kampioenschap, liep het fout. Een uitstap door de grindbak betekende een kapotte radiator en dus ook einde race."

gvp 2

Geduld hebben
Concrete doelstellingen heeft Glenn van Parijs voor 2017 niet. "Zoveel mogelijk leren, dat is voor mij het voornaamste. Vooraf had ik geen idee waar ik in dit veld zou staan. Natuurlijk fantastisch dat ik in de B-klasse goed meedraai en zelfs al twee keer op het algemene podium heb gestaan.

gvp p

Ik heb het in elk geval in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en bij Belgium Racing ontzettend naar mijn zin en kijk steeds enorm uit naar de volgende races. De volgende races in de Porsche GT3 Cup Challenge zijn pas in september, met de FIA Truck Grand Prix op het circuit van Zolder. Gelukkig hoef ik niet zo lang te wachten om weer achter het stuur plaats te nemen, want ik race ook in de Belcar in het weekend van 15 en 16 juli en de 24 uur van Zolder staat ook op mijn programma. Dat worden zeker heel speciale evenement voor mij op mijn thuiscircuit!", lacht Glenn Van Parijs.

Klik hier voor een interview met Glenn Van Parijs na zijn races op Circuit Zandvoort.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet