TCR Series

TCR: Doorbraak Niels Langeveld in TCR Germany. Oestreich Jr. wint R1

Niels Langeveld behaalde op een snel opdrogende baan in Oschersleben tijdens de tweede wedstrijd van het weekend zijn allereerste TCR-overwinning. Op een snel opdrogende baan was Langeveld als negende van start gegaan. Titelverdediger Josh Files eindigde als tweede en Luca Engstler als derde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport
2017 Finish
Historisch moment. Niels Langeveld bezorgt Audi de allereerste TCR Germany overwinning en tevens de allereerste Nederlandse winnaar.

Doorbraak Niels Langeveld in TCR Germany. Oestreich Jr. wint R1
Voor het team van Racing One behaalde Langeveld zijn allereerste TCR Germany-overwinning. Langeveld was vanaf een negende startplek aan de wedstrijd begonnen. Voor de eerste wedstrijd op de zaterdag behaalde Langeveld zelfs de pole maar wist hem niet te verzilveren.

Niels Langeveld: "Ik weet dat we snel zijn. Maar we moeten er nog aan werken om de auto beter te leren kennen. Dit heeft gewoon een aantal weekends gekost voordat we op dit punt beland waren. De pole position in 2011 op zaterdag was al een statement. In de toekomst moet men met ons rekening gaan houden. Mijn focus lag op de wedstrijd van vandaag. Ik ben uit Zandvoort afkomstig en daar hebben we vaak dit soort weer. Natuurlijk is dit een goed uitgangspunt voor mijn thuiswedstrijd. Je moet niet alleen in je thuiswedstrijd snel zijn, maar overal. In Zandvoort gaan we mooi Hollands feestje vieren. Ik ben de winnaar van deze wedstrijd en ik ben er dolblij mee. Ook al komt die een beetje te laat. Maar die beker zet ik naast mijn bed."

2017 Start R2
Wisselvallige omstandigheden bij de start van R2

Toen de Oostenrijker Jürgen Schmarl al na 3,5 minuut van de baan gleed moest de safetycar voor de eerste maal ingezet worden. Op dat moment lag de Zwitser Thoma(winnaar van de openingswedstrijd op Oschersleben) aan de leiding. Bij de herstart was dit nog steeds het geval. Kort daarna ging zijn landgenote Jasmin Preisig(Opel Astra) er samen met Thomas Kramwinkel(Audi) vanaf. Opnieuw moest de safetycar in actie komen. Steve Kirsch was na contact met Langeveld er eveneens vanaf gegleden. Gelukkig had dit voor de Nederlander geen verdere consequenties. Met nog amper tien minuten te gaan volgde de laatste herstart waarbij Thoma de leiding aan Langeveld verspeelde. Vervolgens gleed de Zwitser eveneens van de baan en verloor enkele posities. Josh Files eindigde als tweede en Luca Engstler als derde. Langeveld sloot de eerste wedstrijd als zesde af.

2017 Langeveld 2 Mooie wedstrijd van Niels Langeveld.

Josh Files: " Het was eigenlijk hetzelfde als gisteren. Alleen ging ik er ditmaal niet vanaf. Wij hadden de auto goed voorbereid en besloten al om 7.30u om met slicks te vertrekken. Je weet dat je risico loopt maar dit werd vandaag beloond. De auto was fantastisch.

Ook gisteren lag het niet aan de auto, zeker niet omdat Niels op een andere level reed. Voor Zandvoort moeten wij opletten want Niels heeft zich behoorlijk goed ontwikkeld."

2017 Oestreich 1
Moritz Oestreich schreef de openingswedstrijd dit weekend op zijn naam.

Luca Engstler: " Weer een derde plek. Het was een superwedstrijd vandaag. De auto voelde goed aan en het team heeft goed werk verricht. Jammer dat mijn teamgenoot Thoma er zo hard vanaf gezet werd. Dit kost punten voor het teamkampioenschap. In mijn ogen niet fair. Maar het hoort er helaas bij. Ook dit is autosport."

De eerste wedstrijd leverde de allereerste overwinning op voor Moritz Oestreich, de zoon van oud DTM/Truck-coureur Markus Oestreich. Niels Langeveld bezorgde Audi de eerste pole in de TCR Germany maar verknalde zijn start volledig waardoor Moritz Oestreich, Pascal Eberle en Kris Richard hem gemakkelijk konden passeren. Regerend kampioen Josh Files stond voor de eerste maal dit seizoen niet op het podium en eindigde als tiende.


2017 Engstler Jr
Goed weekend voor Luca Engstler.

Moritz Oestreich: "In de kwalificatie had ik gewoon een goede ronde, stond vooraan en heb vervolgens mijn plek niet meer afgegeven. De Zweed Larsson zorgde voor een safetycarsituatie waarbij 15 ronden voor het einde opnieuw gestart werd.

Oestreich wist zijn leiderspositie te handhaven maar de Zwitser Kris Richard moest zijn tweede plek vanwege een technisch defect in de voorlaatste ronde prijsgeven. Daardoor belandde Luca Engstler alsnog op het podium. Dillon Koster werd als 27e geklasseerd en de Nederlandse debutant Floris Dullaart als 30e. In R2 eindigde Dullaart als 23e en Koster als 25e

Uitslag R1
1 88 Moritz Oestreich Honda Team ADAC Sachsen  30:55.772
2 28 Pascal Eberle Steibel Motorsport + 0.634
3 8 Luca Engstler JUNIOR TEAM ENGSTLER + 1.505
4 39 Florian Thoma JUNIOR TEAM ENGSTLER + 2.021
5 99 Tim Zimmermann Target Competition GER + 7.887
6 14 Niels Langeveld Racing One + 8.962
7 19 Max Hofer AC 1927 Mayen e.V. im ADAC + 9.714
8 42 Lukas Niedertscheider Niedertscheider Motorsport + 10.450
9 22 Harald Proczyk HP Racing + 12.503
10 1 Josh Files Target Competition UK-SUI+ 13.167

2017 Langeveld 1

Uitslag R2
1 14 Niels Langeveld Racing One 32:35.872
2 1 Josh Files Target Competition UK-SUI + 4.416
3 8 Luca Engstler JUNIOR TEAM ENGSTLER + 6.238
4 88 Moritz Oestreich Honda Team ADAC Sachsen + 7.285
5 22 Harald Proczyk HP Racing + 7.706
6 98 Tom Lautenschlager Target Competition GER + 9.227
7 19 Max Hofer AC 1927 Mayen e.V. im ADAC + 9.965
8 7 Mike Halder Wolf-Power Racing 2 + 10.215
9 39 Florian Thoma  JUNIOR TEAM ENGSTLER + 12.313
10 28 Pascal Eberle Steibel Motorsport + 13.000
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet