Formule 3

F3: Masters- en Macau-organisator Barry Bland op 71-jarige leeftijd overleden

IMG 8285
Barry Bland (l.) werd in 2012 in Macau geëerd voor zijn verdiensten

De meeste mensen die niet in de autosport werkzaam zijn, zullen zijn naam niet kennen, maar voor degenen die in welke vorm met hem ooit te maken hadden, betekent zijn overlijden een zwaar verlies. De Brit Barry Bland, die met zijn onderneming Motor Race Consultants vele jaren lang de stuwende kracht was achter de Formule 3-Grand Prix van Macau en de Masters of Formula 3 op Circuit Zandvoort, overleed de afgelopen nacht omringd door zijn familie op 71-jarige leeftijd. "We wisten dat Barry al een tijdlang ziek was, maar tot op het laatst bleef hij actief", zegt Formule 3-teambaas Frits van Amersfoort, die jarenlang nauwe contacten met Bland onderhield. "Barry Bland is 25 jaar lang nauw betrokken geweest bij de organisatie en de promotie van de Masters als een van onze belangrijkste evenementen en heeft daarmee enorme verdiensten gehad voor ons circuit", verklaart Erik Weijers, C.O.O. van Circuit Zandvoort.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, archief

Na een aantal jaren bij de BARC in de organisatie actief te zijn geweest, begon Barry Bland in 1971 met Motor Race Consultants, een bedrijf dat was gespecialiseerd in verzekeringen voor autosportteams, maar ook zaken als transport en logistiek en inschrijvingen verzorgde voor tal van evenementen. Blands grote internationale doorbraak kwam toen de Macau Grand Prix in 1983 voor het eerst werd verreden met Formule 3-auto's. Barry Bland zorgde voor het samenstellen van het startveld, onderhandelde met sponsors, bracht teams en rijders bij elkaar en hielp soms ook met het vinden van wat lokale financiering als een rijder zijn budget nog niet helemaal rond had. Op grond van zijn jarenlange ervaring en enorme wereldwijde netwerk werd Barry Bland ook de eerste voorzitter van de 'single seater commission' van de wereldwijde autosportfederatie FIA.

2015-Macau-F3-AT2-3450
Tot vorig jaar was Barry Bland nauw betrokken bij de organisatie van de F3-race in Macau

Wat Mike Trimby van IRTA tot en met 2011 betekende als organisator van de motorrace in Macau, dat was Barry Bland tot aan zijn onvrijwillige vertrek eind vorig jaar voor de Formule 3-wedstrijd aldaar. Daardoor was het niet meer dan logisch dat hij ook bij Circuit Zandvoort al snel in beeld kwam toen daar in 1991 de (toen nog) Marlboro Masters of Formula 3 voor het eerst als internationale F3-invitatierace georganiseerd werd. Vanaf de tweede editie van de Masters was Bland bij de organisatie betrokken en hij werkte ieder jaar opnieuw met tomeloze inzet om een mooi veld bij elkaar te krijgen, wat door allerlei samenvallende evenementen en deels ook tegenwerking van andere fronten bepaald niet altijd gemakkelijk was.

Tot en met de editie van vorig jaar werkte Barry Bland mee aan de Masters. "In totaal dus 25 jaar, waarin hij een heel belangrijke rol heeft gespeeld", benadrukt Erik Weijers. "Helaas konden de Masters vanwege de internationale kalenderplanning dit jaar geen doorgang vinden, maar Barry was ervan overtuigd dat dat slechts een intermezzo was en hij was alweer aan het werk om de Masters voor volgend jaar weer op de kalender te krijgen. Dat kan hij nu helaas niet meer meemaken, maar we hebben veel aan hem te danken."

start 6481
Ook bij de Masters op Zandvoort speelde Bland een cruciale rol

Dat laatste zegt ook Frits van Amersfoort, die Blands verdiensten voor de Formule 3 als klasse onderstreept. "Hij was iemand die precies datgene deed wat we in de Formule 3 nu zo nodig zouden hebben: het onderhouden van contacten, het netwerken achter de schermen en het werken in het belang van de klasse. We kunnen Barry alleen maar danken voor alles wat hij in al die jaren voor de Formule 3 gedaan heeft. Zelf heb ik Barry leren kennen als een aimabele, integere man die heel veel goed werk deed. Hij zal zeer worden gemist." Bland laat zijn echtgenote en drie zoons na.

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 07 juli 2017 09:40

  Een zeer aardige, deskundige en gedreven man waarmee ik zeer prettig mee heb samengewerkt, R.I.P. Barry!!

  • 1
  • 0
   
  Dirk 07 juli 2017 16:53

  Wat is de IRTA?

  • 1
  • 0
   
  René de Boer 10 juli 2017 11:30

  IRTA is de International Racing Teams Association, het samenwerkingsverband van teams in de motor-wegracerij, door Mike Trimby in 1986 in het leven geroepen. Al in de late jaren zeventig was Trimby actief als organisator van de motor-wegrace in Macau, waar hij deelnemers voor de keuze stelde: een wat luxere vliegreis en een luxe onderkomen in Macau, of een wat goedkoper reisarrangement en dan aansluitend nog een paar dagen vakantie in Thailand. De deelnemers kozen vrijwel zonder uitzondering voor de Thailand-optie. In 'road racing'-kringen doen daarover nog mooie verhalen de ronde. Voorzover de betrokkenen zich na al dat bier de details nog kunnen herinneren...

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet