Formule 1

Formule 1: Vettel zegt sorry, krijgt een taakstraf van de FIA, en daarmee is de kous af (voorlopig)

Vettel

Er kan definitief een streep onder de Grand Prix van Azerbeidzjan. De spectaculaire race deed niet alleen in de smalle straten van Baku veel stof opwaaien, ook naderhand werd er nog verhit gediscussieerd. Leidend voorwerp was Sebastian Vettel, die opzettelijk tegen Lewis Hamilton aanreed en daar een stop-and-go van 10 seconden en 3 strafpunten op zijn licentie voor kreeg. De een vond deze straf terecht, de ander te licht en de FIA besloot de zaak nog verder te onderzoeken. Na excuses van de Ferrari-rijder heeft het bestuursorgaan vandaag een dikke streep onder het voorval gezet. Wel moet de Duitser wat maatschappelijke klusjes voor de FIA uitrichten en blijft hij onder verstrengd toezicht.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Ferrari

Excuses
Tijdens de race was Vettel zich van geen kwaad bewust, toen hij de straf kreeg. "Waar heb ik gevaarlijk gereden dan?", vroeg hij zich af. Na afloop van de race bagatelliseerde hij het voorval nog: "We zijn toch mannen onder elkaar." Nu de hitte van de strijd bekoeld is, en de ratio het waarschijnlijk heeft gewonnen van de emotie, heeft de viervoudig wereldkampioen toch maar zijn excuses aangeboden.

"Bij de herstart verraste Lewis me en reed ik tegen de achterkant van zijn auto aan. Achteraf gezien geloof ik niet dat hij kwade bedoelingen had. Maar in de hitte van het moment overreageerde ik en daarvoor wil ik mijn excuses aanbieden, aan Lewis persoonlijk en aan de kijkers. Ik besef me dat ik geen goed voorbeeld gaf."

"Ik had op geen enkel punt de intentie om Lewis in gevaar te brengen, maar ik begrijp dat ik een gevaarlijke situatie veroorzaakte. Daarvoor wil ik me excuseren bij de FIA. Ik accepteer en respecteer de beslissingen die ze vandaag genomen hebben, alsook de straf die de stewards in Baku me gaven. Ik houd van deze sport en ik geef er alles voor om de sport te vertegenwoordigen op een manier die een voorbeeld zal zijn voor de komende generaties."

Maatschappelijk werk
De FIA kwam vandaag bij elkaar in Parijs om de zaak verder te onderzoeken. Naast de stop-and-go-penalty – de zwaarst mogelijke straf tijdens een race op de zwarte vlag na – en de 3 strafpunten op de licentie, was de FIA namelijk bezorgd over de verdere implicaties van het voorval, vooral richting de fans en jonge coureurs, alsmede de schade die het de sport zou kunnen berokkenen. Bij deze zitting was behalve Vettel en zijn teambaas Maurizio Arrivabene onder andere ook Race Director Charlie Whiting – die vorig jaar in Mexico nog de huid werd volgescholden door diezelfde Vettel.

"Na een uitgebreide discussie en verdere bestudering van het video- en databewijs van het voorval, nam Sebastian Vettel de volledige verantwoordelijkheid en bood hij zijn oprechte excuses aan de FIA en de autosportfamilie", zo luidde de verklaring van de FIA. "Daarnaast zegde hij toe de komende twaalf maanden in zijn eigen tijd mee te werken aan diverse educatieve activiteiten tijdens de FIA-kampioenschappen en -evenementen, waaronder de F2, F3 en F4. Verder heeft President Jean Todt Vettel ontboden de rest van het jaar mee te werken aan campagnes over veilig rijden."

Zwaard van Damocles
Voorlopig is de kous dus af en kan komend weekend in Oostenrijk de focus weer terug op het racen. Toch zal Vettel de komende tijd op zijn tellen moeten passen. Mocht hij in Oostenrijk weer de fout ingaan en drie strafpunten verzamelen, dan is hij geschorst voor de Grand Prix van Silverstone. In Groot-Brittannië vervallen er weer drie punten, dus zou Vettel weer een beetje lucht krijgen. Maar die lucht is hem door de FIA ontnomen. Mocht de Duitser nog een keer bij een vergelijkbaar voorval betrokken zijn, dan zal de FIA een stuk minder mild zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet