Liveblogs

DTM: Liveblog van het DTM-weekeinde op de Norisring

170701 DTM Liveblog Opening
Dichtbij de muren en de vangrails: DTM op de Norisring

Dit weekeinde is de DTM op de Norisring in Neurenberg voor het vierde raceweekeinde van het seizoen. Het evenement op het 2,3 kilometer korte stratencircuit tussen de Grundig-toren en de Dutzendteich geldt als een van de hoogtepunten van het jaar. Naast de DTM is ook het FIA EK Formule 3, inclusief Van Amersfoort Racing, te gast voor het eerste optreden van het jaar in Duitsland. Daarnaast komen de Audi Sport TT Cup (met ondermeer Milan Dontje) en de Porsche Carrera Cup Deutschland met Larry ten Voorde en Wolf Nathan in actie. Een hoogtepunt voor de altijd talrijk aanwezige fans op de Norisring wordt ongetwijfeld ook het optreden van de 'Tourenwagen Classics' met DTM- en STW-auto's uit de jaren negentig. AUTOSPORT.NL doet verslag van de activiteiten via ons liveblog, met de meest recente bijdragen telkens bovenaan. Vragen en opmerkingen graag via de commentaarfunctie onderaan dit artikel.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Willem J. Staat, René de Boer/Rebocar

IMG 6078

19.45 uur:
En daarmee sluiten we dit liveblog van het DTM-weekeinde af. Het was weer een spectaculair evenement op de Norisring, waarvan in totaal 125.000 bezoekers gedurende het weekeinde getuige waren. 

170702 DTM Liveblog Finish

19.15 uur:
Een waanzinnige DTM race met een rode vlag, een mooie strijd om de kop en drie rijders die drie-breed uit de laatste bocht naar de finishlijn rijden in de strijd om de derde plaats. De rode vlag, ongeveer halverwege de geplande tijd van 55 minuten, werd getoond na een zware aanrijding tussen Audi-rijder Mike Rockenfeller en Mercedes-coureur Gary Paffett. Laatstgenoemde had de muur geraakt op weg naar de eerste bocht, verloor de controle over de auto en raakte in de Grundig-hairpin de Audi van Rockenfeller. Beide auto's werden zeer zwaar beschadigd, de rijders werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De overwinning ging naar BMW-rijder Maxime Martin, die zorgde voor de 75e overwinning van BMW in de DTM en de tweede opeenvolgende zege voor het merk op de Norisring. Lucas Auer eindigde als tweede, ondanks zware kramp in zijn linker voet, waarmee hij nornaal remt. De strijd om de derde plaats ging tussen de beide Red Bull-rijders Marco Wittmann (BMW) en Mattias Ekström (Audi), plus Edoardo Mortara in de tweede BWT-Mercedes. Wittmann raakte Ekström in de laatste ronde, waarop ook Mortara het gat kon dichtrijden en zo kwamen de drie naast elkaar naar de eindstreep, waarbij Mortara een minimale voorsprong had en zo de derde plaats veroverde voor Ekström en Wittmann. De Zweed blijft aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap met twee punten voorsprong op Auer en elf op Martin, die opklimt naar de derde plaats.170702 DTM Liveblog Daruvala

15.30 uur: Als eerste coureur uit India won Carlin-rijder Jehan Daruvala een wedstrijd in het FIA EK Formule 3. In de derde en laatste F3-race van dit weekeinde op de Norisring nam rookiue Daruvala bij de start de leiding en wist vervolgens de hele race lang de Duitse routinier en pole-sitter Maximilian Günther achter zich te houden. Günther kwam zo als tweede over de eindstreep en is daarmee na 15 van 30 races de 'Halbzeitmeister' in het lopende seizoen. De derde plaats was voor Carlin-coureur Lando Norris, die een sterke inghaalrace reed. Beste Van Amersfoort-rijder was Joey Mwson als elfde. Piquet viel uit met schade na een aanrijding met Mick Schumacher, Harri Newey werd door Makino uit de weg geruimd en eindigde met fortse achterstand als 15e.

170702 DTM Liveblog Blomqvist

14.45 uur: BMW blijft het goed doen in de DTM op de Norisring. In de kwalificatie was het Tom Blomqvist, die met een tijd van 47,252 seconden de pole-position voor het wit-blauwe merk veiligstelde. Met Robert Wickens voor Mercedes-AMG op de tweede en Nico Müller namens Audi op de derde plaats waren alledrie de merken in de top drie. Daarachter volgden met Bruno Spengler (BMW), Mattias Ekström (Audi) en Lucas Auer (Mercedes-AMG) ook rijders van alledrie de merken op de plaatsen vier tot en met zes. De tijden van de eerste tien rijders lagen binnen 0,162 seconde.

13.50 uur: Met Dennis Olsen en Nick Yelloly eindigden dezelfde twee coureurs op de eerste twee plaatsen in de Porsche Carrera Cup Deutschland als gisteren, met het verschil dat ditmaal Olsen als winnaar over de eindstreep kwam en Yelloly als tweede eindigde. De Oostenrijkse Porsche-fabrieksjunior Thomas Preining, die net als Olsen uitkomt voor Konrad Motorsport, kwam als derde over de eindstreep. Achhter routinier Christian Engelhart werd Larry ten Voorde als vijfde geklasseerd. Wolf Nathan werd 16e algemeen en vierde in het B-klassement.

170702 Liveblog TT Start

12.45 uur:
In een incidentrijke race van de Audi Sport TT Cup behaalde de Spanjaard Mikel Azcona zijn tweede opeenvolgende overwinning op de Norisring. Hij leidde van start tot finish en zegevierde zo voor de Italiaan Tommaso Mosca en de Brit Philip Ellis. Al in de openingsronde gleden diverse rijders van de baan op vloeistof of olie, waarna de safety-car in actie kwam. Ook later waren er de nodige incidenten, waaronder een tik voor Fabian Vettel, de jongere broer van de viervoudig Formule 1-wereldkampioen, die daarmee een vrijwel zekere derde plaats verloor. Milan Dontje, de enige Nederlander in de klasse, bleef buiten de problemen en sloot de race als vijfde af. Voorafgaand aan het volgende raceweekeinde van de Audi Sport TT Cup op Circuit Zandvoort (19 en 20 augustus) leidt Ellis met 114 punten in de tussenstand voor Azcona (81) en Dontje (80).

170702 Start 3

11.50 uur: Gisteren was hij nog onfortuinlijk vanwege het afgebroken wiel (zie foto verder naar beneden), maar vandaag stond de Duitser Thorsten Stadler op de hoogste trede van het podium na afloop van de 40 minuten lange race van de Tourenwagen Classics op de Norisring. Stephan Rupp, bij wiens Alfa Romeo 155 de monteurs tot 2.00 uur vannacht bezig waren met een motorwissel, voerde het grootste gedeelte van de race het veld aan, maar kreeg een drive-through vanwege te snel rijden in de pitstraat. Toen hij vervolgens niet binnen drie ronden binnenkwam voor zijn straf kreeg hij de zwarte vlag, maar op dat moment stond zijn Alfa met rokende motor al naast de baan tussen de Grundigkehre en de Schöller-S. Daarmee was de weg vrij voor Thorsten Stadler om de overwinning naar huis te rijden. Kurt Gföhler en Altfrid Heger eindigden als tweede, Richard Weber werd derde, in beide gevallen met een BMW E30 M3.

10.00 uur: De Est Ralf Aron, gestart vanaf de pole-position, leidde lange tijd in de race van het FIA EK Formule 3, maar uiteindelijk bleek de Hitech-rijder, met zijn eerste overwinning voor het grijpen, niet bestand tegen de druk. In de slotfase maakte hij meerdere fouten en kwam daardoor niet verder dan de vijfde plaats. De overwinning ging naar de Brit Lando Norris, die in de 22e ronde eerst Jake Hughes passeerde in de strijd om de tweede plaats en 15 ronden later Aron inhaalde en zo de leiding overnam. Vervolgens reed de rijder van het Carlin-team zonder problemen zijn derde overwinning van het seizoen naart huis. Hughes eindigde als tweede, voor Maximilian Günther, die vandaag zijn 20e verjaardag viert. Pedro Piquet en Harri Newey eindigden voor Van Amersfoort Racing op de plaatsen zes en zeven, Joey Mawson werd als 13e geklasseerd.

170702 DTM Liveblog Binnenkomst

zondag 8.15 uur: Goedemorgen vanaf de Norisring, waar het na flinke regenval in de avond en nacht inmiddels droog is, maar het asfalt natuurlijk nog wel erg vochtig. Bij binnenkomst reden we achter deze fraaie Audi V8, ook een auto met DTM-historie. Het programma begint vandaag na een demonstratie van historische motorfietsen met de eerste Formule 3-race van de dag om 9.10 uur, gevolgd door de vrije traiing van de DTM om 10.10 uur, de Audi Sport TT Cup-race om 12.10 uur, de Porsche Carrera Cup-wedstrijd om 13.05 uur, de DTM-kwalificatie om 14.00 uur, de tweede Formule 3-race om 14.50 uur en de afsluitende DTM-race om 17.23 uur. Het late tijdstip van de DTM-race is het gevolg van de live-uitzending van de tweede etappe van de Tour de France van Düsseldorf naar Luik via de Duitse zender ARD.

170701  Stephan Rupp
Stephan Rupp was met zijn Alfa Romeo 155 de snelste in de kwalificatie van de Tourenwagen Classics

19.15 uur: De Tourenwagen Classics, waarop we aan het eind van dit weekeinde nog uitvoerig terugkomen, is een van de hoogtepunten van het programma van het evenement op de Norisring. Fraaie oude DTM- en STW-bolides komen hier in actie. In de gecombineerde kwalificatie eiste Stephan Rupp in een fabrieksondersteunde Alfa Romeo 155 TI V6 de pole-position voor zich op, voor Jörg Hatscher en Thorsten Stadler, beide met een Mercedes-Benz C-Klasse. Voor Stadler liep de tweede kwalificatie op zaterdagavond niet helemaal naar behoren: bij hem liep het rechter achterwiel van de auto af. En daarmee besluiten we voor vandaag onze berichtgeving vanaf de Norisring. Wordt vervolgd.

170701 Thorsten Stadler as
Afgebroken rechter achterwiel aan de C-Klasse van Thorsten Stadler

18.30 uur: Ralf Aron was de snelste in de tweede kwalificatie van het FIA EK Formule 3. De rijder van het Hitech Grand Prix-team kwam tot een tijd van 47,859 seconden en bleef daarmee zijn Britse teamgenoot Jake Hughes 0,082 seconden voor. De Duitser Maximilian Günther werd als derde geklasseerd, voor Lando Norris als de beste rookie. Van Amersfoort-rijders Piquet en Newey eindigden respectievelijk als zesde en achtste, Joey Mawson werd 16e. In het klassement voor de op één na snelste ronden, bepalend voor de grid van de derde race, was Günther met 47,965 seconden het snelst, voor Jehan Daruvala en Aron. Hier was Piquet weer de beste VAR-rijder als twaalfde, voor Newey en Mawson op de plaatsen 14 en 15.

170701 Nathan
Wolf Nathan werd derde in het B-klassement

17.15 uur: Nick Yelloly en Dennis Olsen streden vrijwel gedurende de hele Porsche Carrera Cup-race om de leiding, een duel dat Yelloly uiteindelijk in zijn voordeel besliste. Met de nipte voorsprong van 0,3 seconden op zijn Noorse rivaal kwam de rijder van het Project 1-team als winnaar over de eindstreep. Olsen blijft nog wel leider in de tussenstand van het kampioenschap. Routinier Michael Ammermüller kwam als derde aan de finish, maar werd teruggezet met een tijdstraf vanwege een valse start. Daarmee viel hij terug naar de zevende plaats en erfde Christian Engelhart bij zijn thuisrace de derde plaats. Beste Nederlander was Larry ten Voorde, die als vijfde werd geklasseerd. Wolf Nathan werd 16e algemeen en derde in het B-klassement.

170701 Audi TT Cup Dontje1
Milan Dontje zorgde voor het eerste Nederlandse podiumsucces van dit weekeinde op de Norisring

16.15 uur: Nederlands podiumsucces op de Norisring. In de eerste van de twee races voor de Audi Sport TT Cup eindigde onze landgenoot Milan Dontje als derde. Achter winnaar Mikel Azcona uit Spanje en de als tweede geklasseerde Brit Philip Ellis kwam Dontje als derde over de eindstreep.

14.30 uur: Sinds 1992 (het laatste jaar van de inmiddels legendarische M3 E30) had BMW geen DTM-race op de Norisring gewonnen. Daarin kwam vandaag verandering, en met Bruno Spengler als winnaar en Maxime Martin als tweede was er gelijk een dubbel succes voor het merk uit München. Mattias Ekström eindigde voor Audi als derde en nam daarmee de leiding in de tussenstand van het DTM-rijderskampioenschap over, mede omdat René Rast en Lucas Auer niet scoorden. Rast, die na zijn succes van twee weken geleden in Hongarije als klassementsaanvoerder naar Neurenberg kwam, verspeelde zijn kansen door na de pitstop over de gele lijn bij de uitgang van de pitstraat te rijden, waarna hij nog een keer naar binnen moest voor een 'drive-through penalty'. Auer raakte in het strijdgewoel in de openingsronde betrokken bij een aanrijding, liep schade aan de ophanging van zijn Mercedes op en was daarmee uit de race. Met Wittmann, Glock en Blomqvist op de paatsen vier tot en met zes was het voor BMW een bijzonder succesvolle race. Het uitgebreide verslag is hier te vinden.

12.45 uur: Nadat hij gisteren in de vrije training al de snelste was, eindigde de Noor Dennis Olsen ook bovenaan in de kwalificatie van de Porsche Carrera Cup Deutschland op de Norisring. De rijder van het team Konrad Motorsport kwam tot een tijd van 50,757 seconden. De Brit Nick Yelloly werd tweede, voor de Oostenrijkse Porsche-junior Andreas Preining. Larry ten Voorde sloot de kwalificatie als negende af, Wolf Nathan werd als 16e geklasseerd. De sessie moest eenmaal voor enkele minuten worden onderbroken, nadat de Duitser Kim André Hauschild in de vangrails was gecrasht.


170701 DTM Liveblog Martin
Maxime Martin start vanmiddag vanaf de pole in de DTM

11.45 uur: Maxime Martin start vanaf de pole-position voor de eerste DTM-race van het weekeinde op de Norisring. In de 20 minuten durende kwalificatie kwam de Belgische BMW-coureur tot een tijd van 47,472 seconden, waarmee hij vijf duizendsten sneller was dan klassementsaanvoerder René Rast. Daarachter volgen met Bruno Spengler en Tom Blomqvist opnieuw twee BMW-rijders, de Oostenrijker Lucas Auer kwalificeerde zich als beste Mercedes-AMG-coureur op de vijfde plaats. Als geheel leverde BMW een sterke prestatie, want ook Wittmann en Glock kwalificeerden zich in de top tien. Vanwege de live-uitzending van de begrafenis van oud-bondskanselier Helmut Kohl is de start van de race, oorspronkelijk gepland voor 18.55 uur, verschoven naar 13.28 uur. Als altijd is de race live te zien op het eerste Duitse televisiekanaal ARD.

170701-F3 Liveblog Piquet
Pedro Piquet zorgt op de Norisring voor het eerste F3-seizoenspodium voor Van Amersfoort Racing

11.15 uur: De eerste podiumplaats van het seizoen voor Van Amersfoort Racing in het FIA EK Formule 3 is een feit. In de eerste Formule 3-race op de Norisring eindigde Pedro Piquet achter de Duitse winnaar Maximilian Günther (Prema Powerteam) als tweede. Voor Piquet is dit ook verreweg zijn beste resultaat in het EK. De Chinees Guanyu Zhou completeerde het podium. Aanvankelijk leken pole-sitter Jake Hughes en Lando Norris op een dubbel Brits succes af te stevenen, maar in de 32e ronde raakte Norris Hughes bij het aanremmen van de eerste bocht, waarop Hughes in de vangrails belandde. Van de wedstrijdleiding kreeg Norris voor het incident een tijdstraf van 20 seconden, waarmee hij elfde werd en buiten de punten eindigde. Ook Harri Newey scoorde voor Van Amersfoort punten, hij eindidge als vijfde. Joey Mawson haalde bij zijn eerste optreden op de Norisring de eindstreep niet, in de 16e ronde reed Daruvala bij het uitkomen van de Schöller-S tegen Mawsons auto, die vervolgens hard in de muur crashte en forse schade opliep.

10.15 uur: De Spanjaard Mikel Azcona reed de snelste tijd in de kwalificatie van de Audi Sport TT Cup, voor de Brit Philip Ellis en de Zwitser Yannik Brandt. Milan Dontje sloot de sessie als vierde af. De sessie moest eenmaal met de rode vlag worden onderbroken, omdat gastrijder Daniel Geradtz, journalist bij de Mittelbayertische Zeitung, bij het uitkomen van de Dutzendteichkehre de controle over zijn auto verloor en in de vangrails crashte. Na een kleine tien minuten werd de training hervat.

zaterdag 1 juli, 9.30 uur: Goedemorgen vanuit Neurenberg, waar vandaag diverse kwalificatietrainingen en ook de eerste races op het programma staan. Nadat het gisteren toch nog zonniger was dan aanvankelijk verwacht, is er voor vandaag wisselvalliger weer met af en toe een bui voorspeld. Nu is het flink bewolkt, maar in ieder geval nog droog. In de vrije training van de DTM reed Lucas Auer (Mercedes-AMG) met 47,814 seconden de snelste tijd, voor klassementsaanvoerder René Rast (Audi) en Mercedes-rijder Gary Paffett. Bruno Spengler, gisteren snelste in de eerste vrije training, was nu de enige BMW-rijder in de top tien, de Canadees eindigde als zesde.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet