Sportscars

Sportscars: Van Daytona tot Le Mans - Rolex in de lange-afstandsracerij

Rolex Webber Kristensen
Rolex-'testimonees' Mark Webber (l.) en Tom Kristensen in Le Mans.

De onverbiddelijke klok bij de start- en finishlijn in Le Mans, die de uren en minuten aftelt, komt van het Zwitsere merk. De diverse grote groene klokken in de paddock en in de publiekszones ook. De winnaars krijgen een uniek horloge van het merk met inscriptie, net als Sir David Richards, die op vrijdag tijdens de ACO-persconferentie werd onderscheiden met de 'Spirit of Le Mans Award'. En in Daytona is het al niet anders. Daar draagt de race zelfs de naam van het merk, dit jaar al voor de 25e keer. Er is geen twijfel: Rolex is het horlogemerk dat onlosmakelijk is verbonden met de lange-afstandsracerij. In Daytona, eerder dit jaar, en Le Mans, vorige week, gingen we op zoek naar de achtergronden van Rolex in de racerij. Ja, ook uit persoonlijke interesse, want uw redacteur is een groot liefhebber van het merk.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar

Rolex Bluebird
Sir Malcolm Campbell met zijn 'Bluebird' tijdens een snelheidsrecordpoging

Het verhaal van Rolex in de autosport begint eigenlijk met Sir Malcolm Campbell, die tussen 1924 en 1935 meerdere malen het wereldsnelheidsrecord brak. Sinds 1930 droeg Campbell een Rolex Oyster en na het vestigen van weer eens een nieuw record in 1935 stuurde de Brit de Zwitserse fabrikant een telegram: "Ik droeg mijn Rolex-horloge gisteren tijdens de recordpoging en ondanks het zware gebruik loopt hij nog steeds perfect." Campbell vestigde de meeste van zijn snelheidsrecords op het strand van Daytona, waarmee de jarenlange band tussen Rolex en Daytona begon. Toen Bill France in Daytona een permanent circuit bouwde benoemde hij Rolex al snel tot het officiële horlogemerk van de Daytona Speedway. De lange-afstandsrace voor sportwagens in Daytona draagt al 25 jaar de naam 'Rolex 24 at Daytona'.

Rolex Daytona Beach 1955
Races op het strand van Daytona Beach in 1955

Daytona is ook de naam van een van de beroemdste horlogemodellen van Rolex. Eigenlijk heette het model officieel Cosmograph, maar omdat het woord 'Daytona' al snel op de wijzerplaat verscheen, werd de aanduiding 'Daytona' aan de naam toegevoegd. Paul Newman, naast succesvol acteur ook meer dan verdienstelijk autocoureur, leverde door het dragen van dit Rolex-model in zijn films een belangrijke bijdrage aan de populariteit van de Rolex Daytona. Een speciale versie met rode secondenschaal staat bekend als 'Daytona Paul Newman'. Dit model levert op veilingen astronomische bedragen op, maar er is ook veel namaak op de markt.

Rolex Daytona Cup watch
In Daytona is er voor de winnaars een beker en een horloge

Rolex is officieel Global Partner en het officiële uurwerk van de Formule 1 en titelsponsor van de eerste race van het seizoen, de Formula 1 Rolex Australian Grand Prix. Waar de band tussen Rolex en de Formule 1 pas sinds 2013 bestaat, is de link tussen het merk en de lange-afstandsracerij veel ouder. Sinds 1992 is Rolex titelsponsor van de Rolex 24 at Daytona en sinds 2001 is Rolex het officiële uurwerk van de 24 Uur van Le Mans. Daarnaast is er een partnership met de jaarlijkse 12-uursrace van Sebring in Florida. Sinds 2016 is Rolex 'Official Timepiece of the FIA World Endurance Championship'.

170623 Rolex Winner 24H
Een Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona voor de winnaars in Le Mans van dit jaar

Natuurlijk is het winnen van de race in Le Mans op zichzelf al een beloning, maar de gegraveerde Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona die de winnaars in ontvangst mogen nemen, voegt hieraan nog eens een extra dimensie toe. In Daytona is het zelfs nog mooier, daar krijgen alle klassewinnaars een uurwerk. De uitdrukking 'It's all about the watch' is in Daytona een gevleugeld gezegde. De 'winners' watches' zijn uiteraard ook zeer gezocht in verzamelaarskringen, maar ook hier is voorzichtigheid geboden in verband met kopieën.

Rolex Daytona watch
In Daytona kregen de winnaars dit jaar een Daytona met goud.

Rolex Daytona action
De broers Taylor, Max Angelelli en Jeff Gordon wonnen dit jaar de Rolex 24 at Daytona met hun Konica-Minolta-Cadillac DPi

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet