Sportscars

Sportscars: Racing Team Nederland voltooit de 24 Uur van Le Mans

2017 LeMans24Hours RacingTeamNederland 6

Racing Team Nederland heeft afgelopen weekend het debuut in de 24 uur van Le Mans bekroond met een respectabele 11e plaats in de LMP2-klasse. In het algemeen klassement werd het (enige) Nederlandse team als 13e geklasseerd.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR/John Brooks

Racing Team Nederland beleefde een prima première in Le Mans, waar het sinds begin juni tijdens de testdag, de vrije training en de drie kwalificatiesessies doorlopend vooruitgang boekte met de LMP2 Dallara P217. Die progressie leverde een 17e startpositie op in het veld van 25 LMP2-auto's, de grootste klasse in deze in totaal 60 auto's tellende editie van de 24 uur van Le Mans.

2017 LeMans24Hours RacingTeamNederland 2

In de eerste helft van de race - die onder bloedhete omstandigheden werd verreden - klom de gele Dallara met startnummer 29 gestaag richting de top 15. In de nacht viel de auto terug, omdat in de pits de kapotte dynamo en de haperende startmotor vervangen moesten worden. Vanaf zondagochtend vocht de Nederlandse equipe zich terug naar voren, met de 12e plaats in de LMP2-klasse (14e overall) als resultaat. Daags na de finish schoof het team nog een plaats op in beide klassementen, omdat de als derde geklasseerde LMP2-auto gediskwalificeerd werd wegens onder andere het ongeoorloofd modificeren van een motorkap.

2017 LeMans24Hours RacingTeamNederland 4

Frits van Eerd - de initiatiefnemer en samen met Jan Lammers en Rubens Barrichello één van de drie coureurs van Racing Team Nederland - nam de start voor zijn rekening en reed 24 uur later de Dallara ook over de finish. "Het is een bijna onwerkelijke ervaring. Om als nieuw team met een compleet nieuwe auto meteen de eerste 24 uur van Le Mans uit te rijden, is een fantastische prestatie. Dat we hier de finish hebben gehaald, daar mag het hele team trots op zijn. We waren de hele race heel constant, alle pitstops verliepen goed en de keren dat we iets moesten repareren, deed de crew dat snel en zonder paniek. Ik heb de start en de finish gedaan en dat is uniek om mee te maken. Ik heb geen fouten gemaakt en mijn fitness was okay. Starten, in de nacht rijden - het was allemaal een grote, onbekende uitdaging, maar uiteindelijk reed ik 's nachts zelfs gewoon mijn snelste tijden. Ik heb hier zolang van gedroomd en dan ineens rijdt je ook écht zelf op het circuit Le Mans, langs die hoge tribunes en onder de Dunlop-brug door. Onvergetelijk."

Jan Lammers: "Een mooi resultaat en een prachtige beloning voor het initiatief van Frits en al het werk dat het team heeft verzet. De auto was echt te gek om mee te rijden. De dynamowissel heeft 's nachts wat tijd gekost, maar voor de rest ging het heerlijk. We hebben allemaal het maximale uit de mogelijkheden en onszelf gehaald. Van Rubens wisten we al dat hij goed was, maar ik heb vooral diepe bewondering voor Frits. Hij reed keurig netjes zijn rondjes en deed geen gekke dingen. Super om dit met elkaar te mogen beleven."

2017 LeMans24Hours RacingTeamNederland 7

Rubens Barrichello: "Ik ben blij en trots dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan het laten uitkomen van een droom. Iedereen binnen het team is ontzettend blij met deze prestatie. De jongens hebben het goed gedaan, iedereen heeft hard gewerkt. Ik ben een zeer competitief persoon dus ik wilde constant pushen. Maar ik wist vanaf het begin dat het plan was: als team samenwerken en de finish halen. Je moet er gewoon voor blijven gaan. We hebben wat kleine problemen gekend, maar de auto rijdt goed. We hebben alles gegeven. Als je me nu in bed legt, kan ik wel een week slapen maar ik ben heel erg blij!"

2017 LeMans24Hours RacingTeamNederland 3

Mark Koense, teammanager: "Het team is nieuw, de auto is nieuw en ook twee van de coureurs waren debutanten hier op Le Mans. Als je dan de race meteen uitrijdt en op eigen kracht een 11e plaats afdwingt, mag iedereen trots en tevreden zijn. De technische crew van Dayvtec heeft acht maanden lang dag en nacht aan de auto gewerkt en elke coureur heeft hier het beste uit zichzelf gehaald. Rubens was snel, safe en een teamspeler en hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de afstelling van de auto. En wat Jan hier presteert, is simpelweg uniek. Hij is 61, topfit, super gemotiveerd en nog snel genoeg. Dat is, als je er goed over nadenkt, ongekend. Voor Frits maak ik een diepe buiging. Dit is zijn idee, zijn team, zijn droom. Als meest onervaren rijder is de druk op hem het hoogst. De LMP2-klasse is juist dit jaar waanzinnig competitief geworden en de nieuwe auto's zijn ruim 10 seconden per ronde sneller. Frits heeft de lat dus heel hoog gelegd voor zichzelf en vervolgens in korte tijd onvoorstelbaar veel vooruitgang geboekt. Ook hier op Le Mans ging hij elke sessie en elke stint sneller. De meeste bewondering heb ik echter nog voor zijn zelfbeheersing. Hij heeft in de race geen enkele fout gemaakt en pakt alles verstandig aan; zelfs terwijl hij wist dat hij alweer iets sneller kan, zocht hij niet meteen zijn grenzen op."

2017 LeMans24Hours RacingTeamNederland 5

De 24 uur van Le Mans van Racing Team Nederland in cijfers

- 11e werd Racing Team Nederland in de LMP2-klasse (van de 25 deelnemers).
- 13e werd het enige Nederlandse team overall geklasseerd (van de 60 deelnemers).
- 4.688 kilometer (344 ronden) voltooide de Racing Team Nederland Dallara P217 in de race.
- 24:02:23.011 was de totale racetijd van de gele auto met startnummer 29.
- 23e was de startpositie van het team (17e in de LMP2-klasse).
- 3:29.976 was de snelste tijd van Racing Team Nederland in de drie kwalificatiesessies.
- 3:34.857 was de snelste rondetijd (228,4 km/u gemiddeld) van het team in de race.
- 37 pitstops maakte het team gedurende de race.
- 21 mannen en vrouwen vormden Racing Team Nederland op Le Mans.
- 32 graden in de schaduw was de hoogst gemeten temperatuur tijdens de race.
- 258.500 toeschouwers kwamen naar deze 85e editie van de 24 Heures du Mans.
- 19 uur (en 2 vliegtuigen, 1 helikopter en 1 motorfiets) had Rubens Barrichello nodig om in recordtijd van het circuit Cascavel in Brazilië naar de keuring in het centrum van Le Mans te reizen.
- 45 minuten had Rubens over toen hij op maandagmiddag 12 juni op het Place de la République in Le Mans arriveerde.
- 320.000+ keer werd gereageerd op de social media berichten van Racing Team Nederland gedurende de raceweek.
- 155.874 keer werden de door het team op social media gepubliceerde video's afgespeeld.
- 1.220 uur was de totaal speeltijd van die video's.
- 30+ uur lang werd de 24 uur van Le Mans uitgezonden op de Nederlandse televisie.

De volgende race voor Racing Team Nederland is de Red Bull Ring 4 Hours op 23 juli a.s., de derde wedstrijd van de European Le Mans Series.

2017 LeMans24Hours RacingTeamNederland 10
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet