Formula E

Formule E: Doorbraak Felix Rosenqvist in Berlijn. Dubbelpodium voor Mahindra Racing

De Zweed Felix Rosenqvist heeft tijdens de eerste wedstrijd dit weekend op het Berlijnse Tempelhof zijn allereerste Formule E-overwinning behaald. Teamgenoot Nick Heidfeld zorgde met een derde plek voor een dubbel podium van Mahindra Racing. Met een tweede plek wist ABT Schaeffler-coureur Lucas di Grassi de achterstand op Sebastien Buemi in de tussenstand van het kampioenschap iets te verkleinen. Achteraf werd de Zwitser overigens gediskwalificeerd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: FIA Formule E/Mahindra Racing

Heidfeld Rosenqvist
Prachtige overwinning op een prachtig decor in Berlijn voor Indiase Mahindra Racing.


Doorbraak Felix Rosenqvist in Berlijn. Dubbelpodium voor Mahindra Racing
Met een tijd van 1.08.312 pakte Lucas di Grassi zijn tweede pole. Achter hem kwalificeerden Jose Maria Lopez zich als tweede gevolgd door Felix Rosenqvist. Sebastien Buemi kwalificeerde zich slechts als veertiende. Direct na de start nam Di Grassi de leiding gevolgd door de Mahindra-coureurs Rosenqvist en Heidfeld. Halverwege de wedstrijd beschikte Di Grassi over een voorsprong van ruim 1.4 seconden op zijn achtervolgers, maar moest in de 22e ronde Rosenqvist definitief voorbij laten. Hoewel Di Grassi over 100 Kw meer Fanboost beschikte, vormde hij voor de Mahindra-coureur geen bedreiging meer Daarna kampte de Braziliaan met temperatuurproblemen waardoor de Zweed eigenlijk vrij baan had. Sebastien Buemi eindigde vanaf een veertiende startplek als vijfde en zorgde op de nieuwe lay-out van het Berlijnse Tempelhof voor de meeste inhaalmanoeuvres.

Nick Heidfeld eindigde als derde en beschikte in deze wedstrijd over een speciale Sparco-overall die ontworpen was bij "Driven by Design" winnaar Tejas Manek. Hoewel Heidfeld er niet meer in slaagde om Di Grassi te passeren betekende dit na Monaco en Parijs zijn derde achtereenvolgende podium. In de tussenstand bij de teams staat Mahindra Racing als derde genoteerd.

Start R1 Di Grassi neemt direct de leiding.

Tempelhof winnaar Felix Rosenqvist: "Eindelijk de dag aangebroken dat we een wedstrijd konden winnen. Hoewel dit mijn eerste Formule E seizoen is, voelde ik gewoon dat dit eraan zat te komen. Vandaag hadden we het gewoon goed voor elkaar. In de kwalificatie maakte ik een klein foutje en dit betekende P3. Anders was het gewoon een volledig perfecte dag geweest. De auto's zijn gewoon fantastisch. Het team is gewoon wat kalmer naar deze wedstrijd gekomen. Nu komen we met onze procedures al in een bepaald ritme en eigenlijk voelden wij ons deze week al winnaars. Dit maakte gewoon het verschil. Het gaf niet echt een vreemd gevoel om op de hoogste trede te staan, zeker omdat wij al drie achtereenvolgende podiums hadden. Een beloning voor de mensen binnen ons team die zo verschrikkelijk hard gewerkt hebben. Natuurlijk zegt iedereen dat, maar ik zie dit aan de arbeidsuren die ze erin gestoken hebben. Deze overwinning is voor onze crew."

Fans
Heel veel fans in Berlijn.

Nick Heidfeld: "Ik ben in de zevende hemel. Ik had een fantastische start en wist in de eerste bocht al direct een plekje te winnen. Tijdens de tweede stint was ik sneller maar slaagde er toch niet in om Lucas di Grassi te passeren. Daar heb ik toch wat gemengde gevoelens over. Een beloning voor het team. Ik mag zeker niet klagen. En morgen hebben we nog een race hier. Fantastisch om te weten dat we over een goede auto beschikken. Wij moeten gewoon kalm blijven, hard blijven werken en nog meer van dit soort resultaten verzamelen."

Teambaas Dilbagh Gill: "Voor de autosport in India is dit een historische mijlpaal. Een emotionele dag en een beloning voor ons team, partners, fans en collega's thuis in India. Wij zijn er klaar voor om dit morgen nog een keer te herhalen. Zeker omdat Berlijn een double header is." Overigens werd Sebastien Buemi na afloop gediskwalificeerd. Michelin had 1.60 druk aanbevolen. Maar zijn beide e.dams Renaults zaten daar ver beneden, zodat de wedstrijdleiding geen andere optie had dan om Buemi te diskwalificeren. Goed nieuws voor Abt Schaeffler dus.

Rosenqvist Mahindra Racing 1
Rosenqvist op weg naar zijn allereerste FE zege. Een historische dag.

Lucas Di Grassi: "Onze auto was gewoon niet goed en wij begonnen de ochtend slecht. Wij brachten wat kleine veranderingen in de set-up aan waardoor ik alsnog een goede kwalificatieronde kon afleggen. Als je naar de pure snelheid kijkt, was het zeker niet de beste wedstrijd van ons. Ik heb gedaan wat ik kon. Zowel in de eerste als in de tweede auto was de batterijtemperatuur gewoon te hoog."
José Maria Lopez reed een vrij eenzame wedstrijd, maar de goed in vorm zijnde Argentijn wist toch weer punten voor DS Virgin te verzamelen. Nico Prost eindigde als vijfde en wist tot nu toe in elke wedstrijd punten te verzamelen. Maro Engel werd als negende geklasseerd maar had moeite met het energieverbruik. Jaguar Panasonic-coureur Mitch Evans sleepte voor de snelste ronde van de wedstrijd nog een bonuspunt binnen. Robin Frijns eindigde teleurstellend als zeventiende.

Frijns 1
Teleurstellende dag voor Frijns.

Uitslag
1 Felix Rosenqvist Mahindra 53m19.661s
2 Lucas di Grassi Abt 2.232s
3 Nick Heidfeld Mahindra 4.058s
4 Jose Maria Lopez Virgin 13.638s
5 Nicolas Prost e.dams 19.068s
6 Daniel Abt Abt 19.799s
7 Sam Bird Virgin 20.065s
8 Jean-Eric Vergne Techeetah 20.689s
9 Maro Engel Venturi 39.030s
10 Oliver Turvey NextEV 40.985s

Rosenqvist zege Berlijn
Eerste zege voor Rosenqvist en Di Grassi krijgt onverwacht veel punten.

Reacties

    • 0
    • 0
     
    Anonieme gebruiker 12 juni 2017 12:07

    Naar ik begrijp zou Robin Frijns best in de kopgroep kunnen meedoen maar zijn auto niet. Zijn dienovereenkomstig slechte klasseringen lijken me slecht voor de beeldvorming en dus voor zijn carrière. Beter niét deelnemen dan deelnemen met inferieur materiaal?

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet