TCR Series

Stan van Oord worstelt met afstelling TCR Audi op Circuit Zolder

480 svo zolder 1

Stan van Oord heeft tijdens het New Race Festival op het circuit van Zolder een moeilijk weekend achter de rug. Om de juiste afstelling te vinden voor de Audi RS3 LMS op het bochtige circuit van Terlaemen nabij Hasselt in België, leverde Van Oord voornamelijk strijd met de auto zelf. Hoewel de resultaten niet waren waarop werd gehoopt, waren Van Oord en zijn team Bas Koeten Racing toch tevreden: 'We hebben veel geleerd over de afstelling en aangezien de volgende races weer op Zolder zijn, zullen we daar veel beter presteren', concludeert Van Oord.


Tekst: aangeleverd bericht
Fotografie: PR

480 svo zolder 2


Tijdens de vrije training en de kwalificatie merkten Stan van Oord en zijn team Bas Koeten Racing dat de rondetijden van de concurrentie niet haalbaar waren. "De Audi is relatief zwaar en we hebben veel tijd nodig om de juiste afstelling voor deze baan te vinden. Een uur vrije training en twintig minuten kwalificatie, waarin zowel mijn teamgenoot Mika Morien als ik een snelle tijd moeten zetten, is echt te weinig om de auto optimaal neer te zetten", geeft Van Oord hun probleem aan.

480 svo zolder 3

Met de rijderswissel en een outlap kon Van Oord in de kwalificatie drie ronden rijden, waarbij de laatste snelle ronde halverwege gestaakt moest worden door een rode vlagsituatie. Van Oord en zijn teamgenoot kwalificeerden zich met hun gecombineerde tijden op een achtste startpositie voor de Long Race.

480 svo zolder 4

Stan van Oord nam de start van de Long Race voor zijn rekening en merkte dat hij meer in gevecht moest met de auto zelf dan met zijn tegenstanders. Hij besloot om sneller dan normaal binnen te komen, zodat zijn team de afstelling kon verbeteren en zijn teamgenoot wellicht in de tweede helft van de race een betere auto had. Dat lukte enigszins, maar niet voldoende om echte stappen te maken. Tegen het einde van de race hielp ook een leeglopende band niet om vooruit te komen, maar gelukkig bleef de schade beperkt en kwamen zij als zevende over de finish.

480 svo zolder 5

Nadat Van Oord de eerste twee ronden in de TCR Benelux de twee eerste sprintraces reed, nam hij nu de twee laatste manches voor zijn rekening. In zijn eerste sprintrace had Van Oord vanaf de laatste startpositie een goede start, waarbij hij gelijk een plek won. De eerste paar ronden had de Audi veel last van overstuur, maar Van Oord kon dit goed opvangen. Naarmate de race vorderde werd de auto steeds beter en in de laatste fase reed de jonge coureur uit Woudrichem zelfs de tweede en derde tijd van de race. De achterstand op zijn voorganger was echter te groot om nog een plek te winnen en zo werd Van Oord achtste.

De tweede sprintrace was Van Oord vanaf startplek acht opnieuw goed weg, hij passeerde een concurrent en lag zevende. Even later kreeg hij een tikje op zijn achterbumper, moest daardoor even corrigeren en zijn opponent nam zijn plek weer terug. De Audi voelde aanvankelijk beter en hij liep weg van zijn achtervolger, maar naarmate de race vorderde was het beste van de achterbanden weg en moest Van Oord alle zeilen bijzetten om de auto op de baan te houden. Dat lukte gelukkig en toen een aantal concurrenten uitvielen kwam Van Oord als zesde over de finish.

480 svo zolder 6

Direct na het weekend op Zolder vertrok Stan van Oord naar Engeland om deel te nemen aan een gespecialiseerde rijderstraining van Robin Wilson. "Een heel bijzondere training, waarin Wilson echt in de details gaat om jezelf nog verder te verbeteren", vertelt Van Oord. "Hopelijk geeft ons dat volgende races weer een tiende extra voordeel."

De volgende races van de TCR Benelux vinden wederom plaats op het circuit van Zolder. Daar hoopt Stan van Oord met een betere afstelling meer naar voren te kunnen komen.

De deelname van Stan van Oord aan de TCR Benelux wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de support van Van der Ven, Restaurant Amadeus, Maksor Diving, GvL Boringen, Perfo Tech, PT73 en Bas Koeten Racing.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet