GT

GT: 18e BMW Art Car van Cao Fei: een auto met een verhaal

170531 Art Car 1

Na de minimalistische Art Car van de Amerikaanse kunstenaar John Baldessari, die eind januari van dit jaar tijdens de Rolex 24 at Daytona reed, heeft BMW nu de volgende Art Car gepresenteerd: een M6 GT3 die in november aanstaande met Augusto Farfus als rijder deelneemt aan de FIA GT World Cup in Macau. De auto, met een ontwerp van de Chinese kunstenares Cao Fei, werd vandaag voor honderden genodigden gepresenteerd in het Minsheng Art Museum in Peking. Wie op een spectaculair ontwerp van de auto hoopte, wordt (andermaal) teleurgesteld: de M6 GT3 is volledig koolstofvezelzwart. Het kunstzinnige wordt pas zichtbaar in de vorm van 'augmented reality' bij gebruik van de bijbehorende app.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: BMW

"Het effect wordt zichtbaar als je via de app met je mobiele telefoon naar de auto kijkt", vertelde een niet nader te noemen BMW-medewerker toen we het over de nieuwe Art Car van Cao Fei hadden. Op de vraag hoe dat moet als de auto in Macau over het rechte stuk rijdt, waar flinke snelheden gehaald worden, maar wat tevens de enige plaats is waar tribunes voor toeschouwers staan, bleef het even stil. "Nou ja, als de auto stilstaat in de pits of de paddock werkt het prima." Tja...

170531 Art Car 2

Cao Fei, geboren in 1978, is de jongste kunstenares die een Art Car voor BMW onder handen mocht nemen. Daartoe werd ze uitverkoren door een internationale vakjury, bestaande uit directeuren van gerenommeerde musea, waaronder Beatrix Ruf van het Stedelijk in Amsterdam. Hetzelfde gremium koos destijds ook John Baldessari voor de uitvoering van Art Car nummer 19. De auto van Cao Fei draagt op haar eigen verzoek het nummer 18, omdat dat in China als geluksgetal geldt.

170531 Art Car 3

BMW-bestuurslid Dr. Ian Robertson zei: "Het is echt een Art Car voor de 21e eeuw." De kunstenares koos daarbij voor een project dat uit drie componenten bestaat: een videofilm over iemand die een spirituele tijdreis maakt, een 'augmented reality' die bestaat uit veelkleurige lichtdeeltjes en die toegankelijk is via een app, in de App Store te vinden onder 'BMW Art Car #18', en de BMW M6 GT3 in koolstofvezelzwart. De videofilm toont de tijdreiziger bij het maken van spirituele gebaren, die tot uitdrukking komen in bontgekleurde lichtstrepen. Wanneer de app in de buurt van de raceauto wordt gebruikt, ontstaat uit deze lichtstrepen een 'augmented reality'-installatie, die om en boven de M6 GT3 zweeft. Hoe dat er in de praktijk uitziet, gaan we hopelijk in november in Macau beleven...

Reacties

  • 0
  • 0
   
  driftje 01 juni 2017 00:00

  Had niet gedacht dat ze opnieuw zo'n matig ontwerp zouden presenteren na de vorige.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 01 juni 2017 06:29

  Ff wennen inderdaad, maar ik vind dit wel ok

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet