Diversen

Sport kort: Terugblik Formule racerij van het weekend 26-28 mei 2017

Een oude rubriek is terug van een aantal jaren weggeweest. Er wordt over de hele wereld zoveel gestreden in diverse klassen en we zijn benieuwd hoeveel namen we over een paar jaar terugvinden in de hogere rangen van de autosport. Vandaar vanaf nu, korte teksten over de races van het afgelopen weekend. Dit keer alleen over de Formule racerij.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR sites div. klassen

freedom-100-recap-2017

Indy Lights: Leist wint Freedom 100 Indianapolis

De Braziliaanse rookie Matheus Leist (Carlin) won de Freedom 100 op de oval van Indianapolis voor Aaron Telitz (Belardi) en Dalton Kellett (Andretti Autosport). Kampioenschapleider Kyle Kaiser blijft aan de leiding met 151 punten, ondanks een matige negende plaats. De Franse rookie Nico Jamin eindigde één plaats lager en bleef tweede met 137 punten. Andere rookie Colton Herta kwam niet verder dan de eerste bocht, na een botsing met Ryan Norman en bleef als derde steken op 129 punten. Volgende wedstrijden op Elkhart Lake op 24 en 25 juni.

podium-race1-smp-f4

SMP Formula 4 NEZ: Puhakka, Volegov en Haapalainen verdelen de winst op de Smolensk Ring
Op de Smolensk Ring, een 3,4 km lange baan gebouwd in 2007, gelegen op 300 kilometer ten westen van Moskou, werden het afgelopen weekend drie races verreden voor het SMP F4 NEZ kampioenschap. MP Motorsport-rijder Christian Lundgaard haalde belangrijke punten binnen nadat koploper Xavier Lloveras zijn motor bij de start van de eerste race liet afslaan. De Deen werd tweede achter Puhakka. In de tweede en derde wedstrijd reed Lundgaard naar een zesde en derde plaats, maar wel achter Lloveras. MP's Bent Viscaal reed in alle drie de races in de punten, terwijl zijn teamgenoot John Peters, na ondermeer een bezoek aan de grindbak, dit weekend maar beter kan vergeten. Lloveras leidt de titelstrijd met vier punten voorsprong op Lundgaard. Viscaal is op plaats vijf zeker niet kansloos om hogerop te komen. Met wat meer geluk kan Peters, derde rijder van MP Motorsport, bij de volgende wedstrijden op het Finse circuit van Ahvenisto op 2-4 juni zeker nog stijgen.

Race 1:
1. J. Puhakka (Lappalainen Racing)2. C. Lundgaard (MP Motorsport)3. A. Smolyar (SMP Racing)8. B. Viscaal (MP Motorsport)17. J. Peters (MP Motorsport)
Race 2:
1. N. Volegov (SMP Racing)2. X. Lloveras (FA Racing)3. A. Smolyar (SMP Racing)5. B. Viscaal (MP Motorsport)6. C. Lundgaard (MP Motorsport) J. Peters (MP Motorsport) DNF
Race 3:
1. T. Haapalainen (AKK Academy)2. X. Lloveras (FA Racing)3. C. Lundgaard (MP Motorsport)8. B. Viscaal (MP Motorsport)16. J. Peters (MP Motorsport)

Euroformula Open: Vaidyanthan en Scott verdelen de zeges op Spa
De tweede ronde van de Euroformula Open F3 op Spa-Francorchamps werd gewonnen door de Indiër Ameya Vaidyanathan en de Brit Harrison Scott. Slechts 17 deelnemers aan de start en dat is in deze klasse wel eens beter geweest. Na zijn eerste twee overwinningen op Estoril, zijn tweede en eerste plaats van Spa is Harrison Scott in de titelstrijd flink uitgelopen op Vaidyanthan en Devin De Francesco. Volgende twee wedstrijden op Paul Ricard op 10 en 11 juni.

BRDC British Formula 3: Enaam Ahmed op eenzame hoogte op Snetterton
Na een zesde plaats en twee overwinningen op Snetterton heeft de Brit Enaam Ahmed zijn voorsprong verder uitgebouwd naar 44 punten voorsprong op Cameron Das (197), die op zijn beurt moet uitkijken naar zijn achtervolgers Ben Hingeley (186), Toby Sowery (179) en Callan O'Keeffe (175). De volgende drie races worden gehouden op het Grand Prix circuit van Silverstone op 10 en 11 juni.

Japans Formula 3: Takaboshi en Palou winnen 8ste en 9de ronde op Okayama
Mitsunori Takaboshi en de Spanjaard Alex Palou zijn de twee rijders die de titelstrijd nog spannend kunnen maken. Na een onverwachte drive-through-penalty van Palou tijdens de eerste wedstrijd, vanwege een foute positie op de grid, was het een gemakkelijke prooi voor Takaboshi. Palou won de tweede race, terwijl Takaboshi buiten het podium eindigde. Het verschil tussen beide rijders is 15 punten in het voordeel van de Japanner. Volgende wedstrijd is op 24 en 25 juni op het circuit van Suzuka.

Uitslag ronde 8:
1. Mitsunori Takaboshi (B-MAX RACING TEAM WITH NDDP) VW A41 18 ronden in 25'05.039

Super Formula: Sekiguchi en Lotterer winnen op Okayama International Circuit
Eénmalig Formule 1-rijder André Lotterer (2014-Caterham F1 – Spa-Francorchamps) deed goede zaken in de titelstrijd. De Duitser won de eerste wedstrijd en werd derde in de hoofdrace. GP2-kampioen Pierre Gasly komt er na drie races nog niet aan te pas. Hij behaalde één puntje in de hoofdrace. Volgende twee races op 8 en 9 juli op de Fuji Speedway.

1. Andre Lotterer (VANTELIN KOWA TOM'S SF14) TOYOTA RI4A 30 ronden in 37'58.782
2. Yuhi Sekiguchi (ITOCHU ENEX TEAM IMPUL SF14) TOYOTA RI4A +1.948
3. Nick Cassidy (FUJI×raffinee KONDO SF14) TOYOTA RI4A +7.786

1. Yuhi Sekiguchi (ITOCHU ENEX TEAM IMPUL SF14) TOYOTA RI4A 51ronden in 1h09'02.975

World Series Formula V8 3.5: Roy Nissany en Pietro Fittipaldi winnen in Jerez
Roy Nissany (RP Motorsport) won zaterdag zijn eerste race in 2017 voor Pietro Fittipaldi (Lotus) en Matevos Isaakyan (SMP Racing by AVF). Kampioenschapleider René Binder (Lotus) werd vierde. Zondag was het, na veel pech in de afgelopen races, eindelijk weer Pietro Fittipaldi, die naar zijn derde zege van dit jaar reed. De kleinzoon van Emerson Fittipaldi is zijn mede Lotus teamgenoot Binder tot één punt genaderd in de titelstrijd. Egor Orudzhev (SMP Racing by AVF) was de tweede podiumganger, gevolgd door zijn Russische teamgenoot Isaakyan. De volgende twee races zijn op 24 en 25 juni in het Spaanse Motorland Aragón.